lauantai 31. joulukuuta 2011

Vuoden 2011 tilinpäätös

Taas on aika tarkastella mennyttä sijoitusvuotta - ja huh huh, mikä vuosi se olikaan! Sijoittajalta ei puuttunut ainakaan jännitystä. Vuotta leimasivat Euroopan velkaongelmat, jotka tulevat heittämään varjonsa vielä ensi vuodellekin.

Edellisen vuoden lopussa ennakoin että vuodesta 2011 tulee todella volatiili, mutta päätyy kuitenkin posiitiiviseksi. Olin oikeassa volatiliteetista, mutta varsin väärässä kurssikehityksestä. Tämä ei sinänsä haittaa oman sijoitusstrategiani kannalta, koska sain näin vuoden "jatkoaikaa" edullisille osakeostoille. Tämän mahdollisuuden käytinkin täysimääräisesti, sillä sijoituksia tuli tehtyä huomattavasti enemmän kuin edellisinä vuosina.

Sijoitukset ja arvonkehitys

OMX-H Cap sukelsi kokonaiset 28 % vuoden aikana, Euroopan pörssit parikymmentä prosenttia, jenkkipörssien päätyessä suunnilleen samoihin mistä vuosi alkoi. Oman salkkuni kotimaisuusaste oli vuoden alussa noin 60 %, joten kurssilaskut osuivat vahvasti omaan salkkuuni. Kokonaisuudessaan laskua tuli vähän päälle 20 %.

Uusia sijoituksia tein reilulla 24000 Eurolla, eli noin 2000 Eurolla kuukaudessa. Tämä on paljon enemmän kuin olin suunnitellut, mutta hyvät ostopaikat kannattaa tunnetusti hyödyntää - uskon, että tulevina vuosina olen tyytyväinen tämän vuoden panostuksiin. Parhaana yksittäisenä poimintana voisin mainita Metson lisäystä tasan kahdenkympin hintaan, josta kurssi on noussut vuoden loppuun mennessä n. 43 %.

Tein myös muutamia myyntejä, sekä veroituksellisista että allokaatiosyistä. Luovuin mm. Rautaruukeista reilulla tappiolla sekä vaihdoin puhtaan energian ETF:n kattavampaan Cleantech Portfolioon. Näistä toimenpiteistä johtuen kuittasin suhteellisen reilusti tappioita. Sijoitustoiminnan tuottojen näkyvyyden helpottamiseksi aloitin seuraamaan salkun nettotuottoja (käsittäen kumulatiiviset osingot ja myyntituotot/tappiot) oikeassa palkissa.

Kokonaisuudessaan sijoitustoimintani on tällä hetkellä muutaman prosentin miinuksella. Tästä näkyy hyvin, että sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa ja puheet 5-10 vuoden minimisijoitusajasta osakkeisiin liittyen tulee ottaa tosissaan. Itse olen tästä varsin tietoinen eikä lievästi negatiivinen tuottokehitys huoleta. Ensi keväänä on tiedossa muhkeat osingot ja lisäksi salkku on täynnä edullisesti ostettuja osakkeita ja ETF:iä.

Alla olevasta kuvasta näkyy salkun kumulatiivinen kehitys. Siitä näkyy, että vuosi 2011 oli minulle selvästi lisäostojen vuosi kurssikehityksen ollessa negatiivista. Salkun markkina-arvo jäi juuri ja juuri 60000 yläpuolelle, eli pääoma kasvoi reilut parikymmentä prosenttia.Portfolio


Alla olevasta kuviosta selviää sijoitusten tämän hetkinen allokaatio. Vuoden aikana lähestyin tavoitettani kotimaisuusasteen pienenemisestä varsin vaudikkaasti. Vuoden alussa kotimaisten osakkeiden osuus oli n. 60 %, nyt osuus on laskenut 47 %:iin. Osasyynä tähän on toki OMX-H:n kehno kurssikehitys.
Sijoitusvuosi 2012

Sijoitusvuodelle 2012 voin tehdä saman ennustuksen kuin vuosi sittenkin. Eli volatiliteettia odotettavista, mutta loppujen lopuksi päädytään plussalle. Euroopan riskit ovat pitkälti mukana kursseissa, joten näen jatkossa paljon enemmän tilaa nousulle kuin laskulle.

Omien sijoituksieni osalta tulen rauhoittamaan tahtia verrattuna menneeseen vuoteen. 2011 aikana laitoin kaiken ylimääräisen rahan osakkeisiin, koska arvostustasot olivat todella houkuttelevia. 2012 voisi sijoittaa välillä muuallekin - tropiikin matka on muuten jo tilattu! :)

Toivotan kaikille lukijoille hyvää uutta vuotta ja menestystä sijoitustoiminnassa ja muussa elämässä - nyt kuoharia korkkaamaan!

2 kommenttia:

  1. Hurja säästämistahti ollut sinulla tänä vuonna. Toivottavasti se kantaa hedelmää pian.

    Tropiikista puheenollen itselläni käynyt aina silloin tällöin mielessä, että pitäisi käydä Karibia tsekkaamassa...ihan vaan verotusmielessä tulevaisuutta ajatellen ;)

    VastaaPoista