sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Espanjan pankit pelastettu - viikko alkaa nousulla (?)

Nythän kävi niin kuin markkinat jo tällä viikolla aiemmin ennakoivat, eli Europäättäjät antoivat Espanjan pankeille runsaskätisen bail-outin, ja Espanja suostuu sen ottamaan vastaan. Yleisesti ajatellaan, että tämä päätös rauhoittaa markkinoita ja on tuo alkuviikosta osakkeille nostetta (kts. linkki).

Lyhyt aikaväli ei tietysti tässä sopassa paljoa lohduta, mutta luulisi että 100 miljardia euroa Espanjan pankeille poistaisi ainakin tämän huolen pois päiväjärjestyksestä. Seuraavaksi voidaankin jatkaa huolestumista Kreikan tilanteesta. Viikon päästä olevat vaalit takaavat, että jännitystä riittää.

Jos Espanjan pankit nyt tosiaan saatiin pelastettua ja Kreikka vielä onnistuu muodostamaan euromyönteisen hallituksen, olen varsin tyytyväinen viime aikojen panostuksiini (käytännössä 100-prosenttisesti markkinoilla mukana). Esimerkiksi viime viikolla lisäämäni Cramo on plussalla yli 12 %, Sponda muuttumattomana, eikä Fortumkaan kauheasti tappiolla. Lisäksi murheenkryyni Nokia alkaa osoittamaan pitkästä aikaa nousun merkkejä, vaikkakin uusin ostohuhu taitaa olla uutisankka.

7 kommenttia:

  1. Espanjan pankkeja ei varsinaisesti pelasteta tuolla sadalla miljardilla, mutta sillä ostetaan taas muutama kuukausi aikaa. Sen jälkeen annetaan lisää mikäli Italia ei ehdi sanomaan kaputt ennen sitä. Kaiken kaikkiaan on sulaa hulluutta jakaa suomalaisten rahoja tuonne, kun ei siellä ole mitään suomalaisia sijoituksia. Saksalaisten, ranskalaisten ja brittien pitää hoitaa omat sotkunsa itse.

    VastaaPoista
  2. Niin, minäkin olen sitä mieltä että Suomalaisten rahat eivät kuulu sinne. Tästä huolimatta osakesijoittajan kannalta ratkaisu voi olla positiivinen (lyhyellä tähtäimellä?). Muutaman kuukauden lisä-aika voi olla juuri se mitä tarvitaan, ja sitten lähestytäänkin jälleen seuraavaa veronmaksajia rasittavaa pakettia. Eurobondit muodossa tai toisessa taitaa olla se ainut ja lopullinen ratkaisu...

    VastaaPoista
  3. Lyhyellä tähtäimellä hyvä, kyllä, mutta kun muistetaan, että pitkällä tähtäimellä kaikki tukipaketit syövät kysyntää kaikilta markkinoilta korkeampien verojen ja velan muodossa, sijoittajan ei kannata olla innoissaan.

    Jos inflaation annetaan nousta, sijoitustuotot laskevat sitä kautta (inflaation voikin nähdä ikään kuin kaikkiin kohdistuvana tasaverona).

    VastaaPoista
  4. Inflaatio on vain hyvin vaikea saada aikaiseksi kohtuullisissa määrin. Sitä voi vaikka kysyä japanilaisilta jotka kärsivät vieläkin deflaatiosta vaikka yrittivät inflatoida talouden kasvuun. Sama on edessä myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa ilman todellista muutosta energiavarojen hyödyntämisessä eikä sitä ole näköpiirissä.

    VastaaPoista
  5. Laitoin ihan tarkoituksella tämän postauksen otsikkoon (?) -merkin. Ei se "Spailout" nimittäin kovin pitkää markkinoita lämmittänyt... Nyt on näkyvyys kyllä huono, kun ei osaa enää edes sanoa, että mikä on (markkinoiden mielestä" positiivista ja mikä ei.

    VastaaPoista
  6. Nopeasti suli se 100 miljardin uutinen kursseista, mutta nousupyrähdys tulee olemaan jämäkämpi sitten kun se laina on oikeasti siirtynyt Espanjalle ja tuettaville pankeille.

    Oma näkemykseni on sen verran kapitalistinen, että antaisin tappioiden realisoitua eli tukipaketteja ei annettaisi. Firmoja kaatuis kuin heinää, työttömyys nousis jne. mutta positiivisena asiana vois nähdä pakkosopeutumisen tai -kasvun uuteen tilanteeseen.

    Itseäni on alkanut turhauttaa oma liian tiivis talousuutisten seuraaminen, pitänee vähentää. Mielenkiintoista niitä on seurata, mutta tuntuu, että valtamedia on kiinnostunut vain päivän sisäsestä kurssien liikkeestä ja muutenkin homma tuntuu niin lyhytnäköiseltä. Onneksi netistä löytyy samanhenkisiä paljon, jolla on samankaltaiset tavoitteet hieman erilaisilla menetelmillä höystettynä! :)

    VastaaPoista
  7. Ei taida nousupyrähdystä tulla lainan maksun jälkeen vaan rahanpainamisilmoituksen. Mitä tulee tohon talousuutisten seuraamiseen niin suurimpaa osaa niistä ei tarvitse lukea. Iltapäivälehdet varsinkin ovat turhaa ajanhukkaa. Itse pidän myös Kauppalehteä talouslehtien seiskana, sillä suurin osa sen jutuista on jostain muusta lähteestä suomennettuja satuja joissa oma analyysi on hyvin vähäistä tai olematonta. Kauppalehden keskustelupalstaa taas luen, sillä siellä on muutamia tosi hyviä kirjoittajia.

    VastaaPoista