perjantai 15. kesäkuuta 2012

Viikonlopun trilleri

Kreikka pitää koko maailmantaloutta trillerin katsomossa viikonloppuna. Skenaarioita on monta ja mikään niistä ei välttämättä johda hyvään lopputulokseen. Tässä pari pessimististä ajatusta:

1) Pro-austerity puolueet voittavat ja hallitus saadaan kasaan. Tässä tapauksessa markkinoilla huhuttua keskuspankkien lisälikviditeettioperaatiota ei välttämättä tulekaan, ja markkinoiden ahdistus saattaa jatkua entiseen malliin.

2) Syriza voittaa vaalit ja pakka menee sekaisin. Velkojat sanovat "thats it" ja Kreikka joutuu eroamaan (ehkä) eurosta. Keskuspankit yrittävät turvata likviditeettiä, mutta markkinat ottavat tästä huolimatta takapakkia.

3) Kreikka ei saa taaskaan toimivaa hallitusta. Seuraukset mahdollisesti samat kuin kakkos-skenaariossa.

Sitten positiiviset ajatukset samoista skenaarioista:

1) Talouskurilinjan jatkuminen Kreikassa saa tukea ja velkojat tulevat vuorostaan vastaan. Markkinoilla riemuitaan ja keskipitkällä aikavälillä päästään siirtymään Kreikasta isompien ongelmien ratkaisemiseen.

2&3) Kreikka eroaa eurosta ja keskuspankit lisäävät likviditeettiä markkinapaniikin hillitsemiseksi. Markkinoilla "helpotutaan" siitä, että Kreikan tilanteessa saadaan lopputulos. Fokus siirtyy tässäkin isompien ongelmien ratkaisemiseen.

Kuten edellä näkyy, ongelmia tulevan viikonlopun jälkeen enemmän tai vähemmän joka tapauksessa. Lyhyellä aikavälillä tuleva trilleri tarjoaa joka tapauksessa jännittäviä käänteitä. Viime aikojen vääntöjä seuranneena pidän myös mahdollisena, että lopputuloksena voi olla myös aivan jotain muuta kuin mitä kirjoittelin yllä. Mielenkiintoisia aikoja - taas kerran.

Hyvää viikonloppua!

5 kommenttia:

 1. Itsekin odotan mielenkiinnolla tätä performanssia. Tuntuu, että olisiko jo case Kreikka jo hinnoiteltu osakkeisiin. Nykyhermoilu siis johtunee Spanicista ja Quitaliasta. Mahdollinen vaalivoittaja A. Tsirpas noussee silti suureen asemaan...

  VastaaPoista
 2. Käytännössä Kreikalla ei ole suurempaa merkitystä pidemmällä aikavälillä, vaikka kurssit saattavatkin nousta tai laskea vaalituloksen jälkeen. Yksinkertainen matematiikka saa Italian konkurssiin viiden vuoden sisällä tai hyvinkin nopeasti. Valtionvelka on 1650 miljardia Euroa ja viiden prosentin korolla vuosittaiset korotkin ovat yli 80 miljardia. Kun Budjetti pysyy alijäämäisenä niin siitä voi helposti tehdä johtopäätökset: paska leviää tuulettimeen Euroalueella ennemmin tai myöhemmin.

  VastaaPoista
 3. Noniin, lopputulos olikin sitten jotain vaihtoehtojen 1 & 3 välimaastossa. Eli pro-austerity koalitio saataisiin muodostettua teoriassa, mutta poliittinen arvonta alkoi heti kun kunniansa menettänyt Pasok asettaa ennalta mahdottomia ehtoja. Vaikuttaa ihan taannoiselta Suomen hallituksen muodostamiselta :)

  Pomppuista kyytiä siis tulossa...

  VastaaPoista
 4. FED:in kokous tällä viikolla saa varmasti lisää liikettä aikaan. Myös G20-maiden kokous on varmasti mielenkiintoinen tapaus, sillä siellä taitaa olla aiheena mm. Eurobondit. Loppujen lopuksi Saksa päättää siitä millä tavalla he maksavat Eurokriisistä ja pysyykö koko Euroalue kasassa vai hajoaako se hyvinkin nopeasti. Sitä ei tosin vielä välttämättä päätetä tällä viikolla, mutta muita vaihtoehtoja ei ole perustuen jo ihan yksinkertaiseen matematiikkaankin.

  VastaaPoista
 5. Spanian korot pomppasivat taas...näyttää siis vahvasti siltä, että Kreikka on jo hinnoiteltu kursseihin, mutta näiden seuraavien kriisipesäkkeiden sammutus saa aikaan pääomapakoa. Tuntuu, että Kreikan vaalitulos olisi näkynyt kursseissa, jos sille luvatuista tukipakeiteista olisi ollut apua.

  Varmaa lienee tulevaisuudessa epävarmuus.

  VastaaPoista