perjantai 17. elokuuta 2012

Kriisi-väsymys

Mario Draghi ilmoitti tämän kuun alussa että EKP "tekee kaikkensa euron pelastamiseksi". Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että EKP jatkaa Italian ja Espanjan tukemista käytännössä painamalla lisää rahaa valtionlainakustannusten kurissa pitämiseksi. Edessä on todennäköisesti todella pitkä tie, ennen kuin euromaat pääsevät kokonaan takaisin markkinaehtoisen rahoituksen pariin.

Jokatapauksessa nämä asiat ovat rauhoittaneet eurokriisiä hetkeksi ja vaikuttaa siltä, että hidas ja kitulias toipuminen voisi vihdoin alkaa. Lisäksi markkinoilla aletaan olla jo "väsyneitä" eurokriisiin, ja kiinnitetään huomiota myös vaihteeksi myös muualle. Toinen vaihtoehto on sitten, että olemme pyörremyrskyn tyynessä silmässä ja kohta mennään taas vuoristorataa alaspäin.

Itselläni on salkku ponnahtanut pitkästä aikaa plussan puolelle ja olen ihan tyytyväinen jos tästä alkaisi vähitellen nousu (ainakin osakemarkkinoilla, jos ei nyt makrotaloudessa). Toisaalta jäi vähän kaivelemaan, kun kaikkia paniikin paikkoja kesän aikana ei saanut hyödynnettyä ihan niin hyvin kuin olisin halunnut. Esimerkiksi nyt vaikka Nokian alle 1.5 euron hinnat.

No, ainahan ei voi osua parhaisiin paikkoihin. Syksyn mittaan saattaa kuitenkin olla että ostopaikkoja on taas tarjolla mielin määrin. Tämä mielessä olen kerännyt käteistä muutamaan täsmäostoon. Seuraillaan tilannetta.

5 kommenttia:

  1. Hyvä toveri, ei harmitella menneitä ostopaikkoja, vaikka niitä varmasti oli. Minäkin missasin Medtronicin $ 38 ja rapiat paikan ja Sampon hiukan yli 18€... Tuohon aikaan suunnilleen noilla hinnoilla lisäsin ne muuten Reutersin palveluun tekemääni portfolioon.

    Otetaan pikemminkin tästä oppia. Arvosijoittaja luottaa, että panikoiva Miss Market kirkuu Euron kriisin vuoksi vielä useampaan kertaan, eikä toimi lainkaan niin kuin tarkka punnituskone :) Niissä on paikkamme.

    Talousdata on sen verran synkkää taantumapuheineen ja Jenkkilän jättivelkaantumisineen, että Draghin "whatever it takes" tullee vaatimaan setelipainojen kolmivuorotyötä

    VastaaPoista
  2. Makrotalouden nousua on hyvin vaikea nähdä ainakin Euroopassa, jossa mikään talouden osa-alue ei ole käytännössä pienentänyt velkasuhdettaan. Periaatteessa joissakin maissa yritykset voivat vielä ihan hyvin kuten Saksassa ja Suomessa. Kuluttajat ovat persaukisia siinä missä valtiotkin. Pankit ovat kusessa ja vain velkarahan ansiosta yleensä edes toimintakunnossa kuten valtiotkin. Jenkkilässä taas toisaalta yksityiset henkilöt ovat maksaneet hyvin velkojansa pois ja tämä alkaa näkymään mm. rakentamisessa. Rahan painaminen ei johda tuottaviin investointeihin vaan pitää vain ja ainoastaan elinkelvottomat pankit pinnalla. Jossain vaiheessa korttitalo Euroopassa rysähtää ja veronmaksajat maksavat laskun. Eurooppa on uusi Japani joka ei parissa vuosikymmenessäkään ole saanut taloutta nousuun.

    VastaaPoista
  3. Lisätään vielä sen verran tohon edelliseen kirjoitukseen, että älä missään nimessä sijoita niihin yrityksiin joiden toiminnoista valtaosa tulee EU:n alueelta vaan niihin joilla suuri osa toiminnoista on muualla.

    VastaaPoista
  4. Osakemarkkinoilla toimiminen vaatii aina pitkäjänteisyyttä ja siten kriisien ei tulisi vaikuttaa käyttäytymiseen markkinoilla. Jälkiviisautta liikenee joka lähtöön ja varsinkaan muiden jälkiviisasteluilla ei kannata korviaan höristää, omien mokien perussyyt on syynättävä sitäkin tarkemmin. Onnellinen on se, joka tekee voittoa nukkuen sikeästi.

    Minulla tämä tekniikka toimi, mutta nyt olen hankkiutumassa omistavan luokan murheisiin auton ja asunnon vuoksi. Toivottavasti saan yöni nukuttua myös niiden kanssa.

    VastaaPoista
  5. Lisätään vielä sen verran, että totta kai kriisit itsessään muuttavat käyttäytymistä, mutta rationaalisella sijoittajalla on aina myös hieman käteistä lisäostoille. Monille, itseni mukaan lukien, käteiset vain tahtovat vähän poltella taskun pohjalla.

    VastaaPoista