maanantai 1. lokakuuta 2012

2012 / Q3 tilinpäätös

Kolmoskvartaali tuli päätökseen ja totuttuun tapaan luvassa on pieni wrap-up. Yleisesti ottaen voin sanoa, että sijoitussalkkuni kehitys noudattelee jo kesällä alkanutta sateisen pilvistä tunnelmaa. Tuottoa kvartaalilla tuli kohtuulliset 6,9 %, mutta tämä oli lähinnä reboundia isompien laskujen jälkeen. Synkissä tunnelmissa mennään vieläkin niin sijoitusten kuin maailmantalouden osalta.

Pientä valoa on kuitenkin nähtävissä. Salkun markkina-arvo ylitti ensimmäisen kerran 70000 euroa, ja on niukasti plussalla. Alla olevasta kuvasta näkyy viimeisen kvartaalin kehitys verrattuna aiempaan. Mitään juhlan aihetta tästä ei kyllä saa, vaan aika plusmiinus-nollaa tämä osakesijoittaminen on osaltani ollut tähän asti. Eipä toisaalta markkinatilannekaan ole ollut kaikista suotuisin :)


Kolmoskvartaalin aikana lisäsin salkkuun muutamaa osaketta. Kesäkuun alussa ostin Cramoa, heinäkuussa Deutsche Bankia, ja elokuussa Microsoftia. Lisäksi myin Nokiat uusien julkistusten jälkeen pois, ja ostin kohtuullisen pian vähän isomman potin takaisin, koska odottamaani osakkeen laskua ei tapahtunut suuressa mittakaavassa. Tästä kokemuksesta viisastuneena taidan jatkossakin jättää veivaukset pois, ja keskittyä pitkäjänteiseen osta-ja-pidä-strategiaan.

Uutuutena salkkun saapui ulkomainen osakepoiminta. Tämä ei mikään helppo laji olekaan, enkä odota sinänsä mitään erityisiä ylituottoja oman näkemykseni takia. Hajautushyötyjä tästä on tietysti luvassa, joka on minulle ulkomaisten poimintojen pääasiallinen motiivi. Lisäksi suora osakesijoittaminen on harvinaisen mielenkiintoista puuhaa. Deutche Bankin osto osui toki hyvään paikkaan - ostohetkestä nousua on kertynyt 14 %. Microsoftin osake on taas pari prosenttia laskussa hankintahetkestä.

Loppuvuonna tarkkailen markkinakehitystä ja toimin sen mukaan. Kuten jo viime vuosina on tullut tutuksi, markkinoilla on valtavasti epävarmuutta ja vahvaa näkemystä on vaikeaa ottaa. Hieman varmuutta on saatu keskuspankkien kertoessa elvytyspaketeista, mutta ei niilläkään maailmaa pelasteta. Epävarmuus ja volatiliteetti tulee siis jatkumaan. Osakemarkkinoiden reilusti laskiessa lisään joko yksittäisiä osakkeita tai indeksejä. Lisäksi joitain korkosijoituksia tulee varmasti tehtyä lähitulevaisuudessa (kts. merkintä).

Menestyksekästä sijoitussyksyä kaikille!

3 kommenttia:

 1. Pidemmän aikavälin käppyrät ovat aika mielenkiintoiset. Olet nimittäin onnistunut kasvattamaan sijoitettua pääomaasi hyvin paljon viidessä vuodessa. Harva tuohon on varmasti pystynyt meistä nuoremmista tuolla aikavälillä. Viimeiset vuodet ovat tosin olleet hieman heikkoja markkina-arvojen suhteen, mutta niin melkein kaikilla muillakin. Hyvältä kuitenkin näyttää tähän asti.

  VastaaPoista
 2. Jep, sijoitetun pääoman määrän kehittymiseen olen varsin tyytyväinen ja se on ylittänyt tavoitteeni roimasti.

  Markkina-arvon kehittyminen tosiaan takkuaa. Joskus tämäkin korjaantunee, joten sitä odotellessa on hyvä jatkaa ostoja. Hiljaa hyvä tulee.

  VastaaPoista
 3. Kunhan markkinoilla alkaa nousukausi niin korjaat varmasti hyvät korot näiden vuosien jälkeen.

  VastaaPoista