Osingot ovat tärkeä tuottoelementti suoria osakesijoituksia tekevälle sijoittajalle. Osinkoja verotetaan suomessa vielä toistaiseksi kohtuullisesti - osingoista on 70% veronalaista tuloa, joten osinkoja verotetaan tällä hetkellä 21 %:n verran (alle 50000 euron pääomatuloilla). Osinkotuotosta huolimatta useinmiten tulee kuitenkin seurattua tuottokäppyröitä itsessään, ja osakkeen kokonaistuoton seuranta voi tässä unohtua.
Osingot eivät oman salkkuni osalta näyttele vielä merkittävää osaa, sillä sijoitusvuosia on takana vasta muutamia. Lisäksi olen sijoittanut ison osan salkusta osingot uudelleensijoittaviin tuotteisiin. Suomi-salkussa osinkotuotto alkaa olla kuitenkin jo merkittävä tekijä, sillä kotipörssimme osinkoprosentit ovat tunnetusti melko korkeita. Tässä muutamia poimintoja, joista käy ilmi osinkotuoton rooli verojen vähentämisen jälkeen.
Ensin pari salkkuni mallioppilasta:
Amer Sports
Tuotto ilman osinkoja +137%
Tuotto osinkojen kanssa +153%
Sampo A
Tuotto ilman osinkoja +91%
Tuotto osinkojen kanssa +117%
Amer Sportsin ja Sammon nousuprosentit ovat varsin mukavat ilman osinkoja. Kun osinkotuotot otetaan huomioon, on nousuprosentti vielä koreampi - lisäystä tulee molemmissa tapauksissa n. parikymmentä prosenttia.
Sitten muutama Suomi-salkun "luuseri".
Neste Oil
Tuotto ilman osinkoja +1%
Tuotto osinkojen kanssa +14%
Fortum
Tuotto ilman osinkoja -13%
Tuotto osinkojen kanssa -5%
Uponor
Tuotto ilman osinkoja -19%
Tuotto osinkojen kanssa -6%
Neste Oilin tapauksessa tuottoprosentti näyttää suurinpiirtein nollaa. Jos osingot otetaan huomioon, on kuitenkin tuottoa tullut kohtuulliset 14% parin vuoden sijoitusajalta. Fortum ja Uponor ovat molemmat ikävän näköisesti miinuksella. Kun osingot otetaan huomioon, lähestyy tuotto jo nollatasoa, ja ensi keväänä osinkotuotto saattaa kääntää näiden osalta kokonaistuoton jopa positiiviseksi jos nykykursseissa pysytään muuten.
Rationaalisen sijoittajan ei kuulemma pitäisi osingoista juuri välittää - laskeehan yrityksen osakekurssi aina osingon verran irtoamispäivänä. Lisäksi kun verottaja nappaa oman osuutensa, niin koko homma menee hieman miinuksen puolelle. Toisaalta suora osakesijoittaminen on muuten erittäin edullista. Joka tapauksessa sijoitusmenestyksen arvioinnissa on hyvä tarkastella osakekurssin nimellishintojen muutoksen lisäksi osinkotuottoa, sekä osakkeen kokonaistuottoa.
Ei kai kukaan väitä, että "rationaalisen sijoittajan ei kuulemma pitäisi osingoista juuri välittää"! Päinvastoin. Kokonaistuotossa pitää ottaa huomioon aina kaikki tuottoon vaikuttavat seikat: osingot, jos niitä maksetaan.
VastaaPoistaOngelma onkin siinä, kun osakkeen tuoton ja osinkotuoton välille vedetäämn yhtäläisyysmerkit. Osakkeen tuotto ei ole keväällä juuri ennen irtoamista laskettu ns. osinkoprosentti. Se ei kerro mitään osakkeen tuotosta. Sen yksipuolinen tuijottelu ajaa vain ostamaan osakkeita, joilla heikot näkymät ja osinko, joka ylittää EPS:in. (Eli tason, jota ei voi ylläpitää.)
Mutta totta kai osingoista pitää välittää siinä missä kaikesta muustakin. Mutta ei vain tuijottamalla jotain osinko-% -tunnuslukua.
Juuri näin. Tarkennetaanpa siis hieman mitä tarkoitin. Rationaalisen sijoittajan ei pitäisi osingosta välittää tietyssä ajanhetkessä "an sich", sillä se ei vaikuta kokonaistuottoon lainkaan, koska osakekurssi laskee osingon verran kun osinko irtoaa. Jos osinkoa ei jaeta, osakekurssi ei laske tästä syystä. Lopputulos on täysin sama sijoittajan kannalta (pois lukien veroseuraamukset osinkotuoton vastaanottamisesta).
VastaaPoistaNäin siis teoriassa. Käytännössähän sijoittajat reagoivat osinkouutisiin monilla epärationaalisillakin tavoilla.
Ajatellaanpa, että Sampo ei jakaisi osinkoja ensi vuodelta. Jos vielä ajatellaan että tämä ei johdu vaikkapa kassakriisistä tai muusta negatiivisesta asiasta, vaan siitä että Sampo ei vain päätä jakaa osinkoja ja käyttää rahat muuhun (tuottavaan) toimintaan, ei tällä pitäisi olla kokonaistuoton kanssa mitään tekemistä.
Näin siis teoriassa ja rationaalisen sijoittajan näkökulmasta. Tietysti osingot ovat osa kokonaistuottoa ja vahva signaali yrityksen tuloksentekokyvystä. Mutta yksittäisen vuoden osinkoprosenttia tuijottamalla - kuten sanoit - ei päästä välttämättä hyviin lopputuloksiin.