torstai 10. tammikuuta 2013

Sijoitussuunnitelma vuodelle 2013

Vuosi 2013 on alkanut osakemarkkinoilla varsin lennokkaasti USA:n "Fiscal Cliffin" väliratkaisun löydyttyä. Omakin salkkuni on pelkästään alkuvuonna noussut melkein viime vuoden veroisesti, joka kertoo ehkä enemmän viime vuoden huonoudesta kuin tästä vuodesta. Joka tapauksessa uusi vuosi tuo uusia ajatuksia, ja tässä merkinnässä muutama sellainen omalta osaltani sijoitusvuodelle 2013.

Ensinnäkin, vuoden 2011 alussa jolloin salkkuni ylitti ensimmäisen kerran 50 000 euron rajan, asetin vuoden 2013 tavoitteeksi 100 000 euron ylityksen. Tällä hetkellä salkun arvo on yli 80000 euroa, joten mahdollisuuksia sadan tonnin ylittämiseen on tänä vuonna, joskin se vaatii kohtalaista nousuvuotta. Sijoituksia tulen joka tapauksessa tekemään vähintään 1000 euron kuukausitahdilla, joten olen varsin toiveikas tämän tavoitteen suhteen.

Korkosijoitusten osalta pohdiskelin viime syksynä että kehittyvien markkinoiden valtionlainoihin sijoittamisen paras aika alkaa olla ohi. Viime aikoina onkin puhuttu ns. arvoansasta valtionobligaatioissa USA:ssa ja euroalueella. Inflaatiokorjattuna tuottoa voi olla vaikeaa saada, sillä nousevien korkojen aika on väistämättä edessä. Salkussani oleva Seligson Euro Obligaatio -rahasto tuotti viime vuonna todella hyvin (n. 12 %) kun euroalueen lainojen korkotaso kääntyi laskuun, eniten kriisimaissa. Tässä kuitenkin parhaat ostopaikat olivat jo, joten en tule lisäämään sijoituksiani Euro Obligaatioon. Tulen kuitenkin jossain vaiheessa tekemään lisäsijoitukset sekä Seligson Euro Corporate Bond -rahastoon sekä kehittyvien markkinoiden valtionlainoihin (DXSU), koska näissä näkemykseni mukaan on vielä kohtalaiset ostopaikat. Lisäksi pyrin säilyttämään korkosijoitukset minimissään 10 % salkun arvosta, joten sitäkin kautta lisäsijoitukset tarvitaan.

Osakesijoitusten osalta tulen tekemään sijoituksia pitkin vuotta kuten ennenkin. Tavoitteena on erityisesti jatkaa suorien kansainvälisten poimintojen tekemistä, sekä lisäillä eri indeksejä tasaisesti. Ihan alkuvuodesta odottelen erityisesti hyviä dippipaikkoja, johtuen USA:n jumissa olevasta sisäpolitiikasta ja sen vaikutuksista talouspolitiikkaan. Erityisesti velkakaton nostamiseen liittyvät kiistat voivat hyvin heiluttaa markkinoita lähitulevaisuudessa - kuten kävi vuonna 2011 - jolloin USA:n luottoluokitusta laskettiin. Jos lähellekään yhtä suuri draama saadaan aikaan tällä kertaa, niin oston paikkoja varten on syytä olla sukan varressa sijoitettavaa.

4 kommenttia:

 1. Mukavasti lisäpontta vuoden alulle toi tämän päiväinen Nokian positiivinen tulosvaroitus. Harvinaista herkkua :)

  Nokiaa on salkussani vieläkin "oppirahoina" muutaman tonnin potti. Ehkä se sieltä joskus vielä nousee, kuka tietää...

  VastaaPoista
 2. Toimivaa suunnitelmaa on turha muuttaa. Sitä voi tietysti vähän optomoida, mutta suuria muutoksia ei kannata tehdä. Tonnin ylimääräinen raha kannattaa varmasti sijoittaa jatkossakin osakkeisiin. Nokian posari tekee varmasti poikaa monien Nokia-sijoittajien poteille. Harmi vaan ettei Lumioita mielestäni myyty mitenkään yllättävän paljon.

  VastaaPoista
 3. Suunnitelma jo pelkästään asiana kuulostaa hyvältä!

  Näettekö USAn tai vaikka suomalaisissa osakkeissa ostopaikkoja tällä hetkellä, omalla sijoitusperspektiivillä? Minä en meinaa niitä enää nähdä, joten taitaa alkaa käteisposition kasvattelu.

  VastaaPoista
 4. TT: sama ajatus Lumia-myynnistä oli minullakin. Jos se johtui toimitusvaikeuksista, niin sitten ymmärrettävää. Lisävalaistusta tullee seuraavilla kvartaaleilla. Toivotaan Nokian paluuta maailmankartalle!

  Lääkäri: Vähän sama juttu. Itselleni helppo valinta olisi lisätä niitä indeksejä joita salkussa jo on ottamatta kantaa "ostopaikkoihin". Yksittäisissä osakkeissa on sitten vaikeampaa.

  Jos pitäisi jotain osakkeita nimetä, niin USAsta voisin lisätä Goldman ja Sachsia jossain vaiheessa. Se on nyt 10 % edellisen erän ostohintaa korkeammalle, mutta sisäpoliittiset jännitteet USAssa saattavat tuoda hyvän lisäostopaikan.

  Suomalaisista ei tule mitään kuningasajatuksia, mutta jos pitäisi jotain poimia, niin lisäisin ehkä Cramoa syklisenä ajoituspoimintana, sekä Fortumia osinko/arvomielessä. En ole sen enempää tosiaan miettinyt, mutta nämä pikaisina heittoina. Lisäksi kiehtoisi suora sijoitus johonkin Aasialaiseen firmaan, näitähän kun on länsipörsseihin myös listattu joten ostaminen kohtuu helppoa.

  VastaaPoista