tiistai 3. syyskuuta 2013

Nyt se tapahtui: Microsoft ostaa Nokian puhelinliiketoiminnan

Tätä osattiin jo odottaa, toivoa ja pelätä: Microsoft ilmoitti tänään varhain aamulla Suomen aikaa aikovansa ostaa Nokian Devices & Services liiketoiminnan (linkki). Tämä on siis se osa Nokiasta, mitä yleensä ajatellaan "Nokiana". Tämä on myös se osa, joka teki suomalaisesta insinööritoiminnansta kuuluisan ympäri maailmaa ja yhdisti ihmiset ennen näkemättömällä (lue: kuulemattomalla) tavalla toisiinsa. Okei - melodramaattista - mutta onhan tämä oikeasti iso juttu.

Microsoft aikoo toteuttaa kaupan käteisellä, kauppahinnan ollessa 5,44 miljardia euroa. Jäljelle jää suomailainen yritys, jossa on Nokia Solutions and Networks (NSN) verkkoyhtiö, HERE-karttapalvelut, ja Advanced Technologies -liiketoiminta. Nämä palaset tulevat varmasti elämään omaa elämäänsä - toivottavasti hyvää sellaista!

Tämän liikkeen myötä toteutuivat myös huhut Elopin roolista. Elop siirtyy Microsoftille heti kun  kauppa astuu voimaan. "Troijan hevonen" -argumentti ei ehkä ollutkaan niin tuulesta temmattu. Lisäksi Nokian paloittelu Devices & Services + muihin kategorioihin aikanaan ruokki myyntihuhuja. Totta siis nämäkin.

Oma keskustelunsa on sitten se, että onko yrityskauppa hyvä asia. Liiketaloudellisesti tässä on mielestäni Nokialla sekä mahdollisuus että uhka. Kauppa ainakin varmistaa Nokian puhelinliiketoiminnan jatkuvuuden ja markkinointipanostukset. Microsoft tulee panostamaan puhelinliiketoimintaan täysillä, se on varma. Ainakin siis älypuhelinliiketoimintaan, saa nähdä miten Ashojen käy. Lisäksi Microsoft/Nokia ekosysteemi ei sekään ole vielä mikään varmistunut menestys älypuhelinkentässä. Aika näyttää!

Osakeen omistajan näkökulmasta tällaiset kaupat ovat yleensä olleet pikavoiton mahdollisuuksia, ostettavan yrityksen kurssin noustessa, ja joskun myös ostajayrityksen, jos kauppaa on pidetty onnistuneena. Lisäksi pitkällä aikavälillä arvonnousua voi tapahtua sekä Nokian että Microsoftin osakkeissa, jos palaset ovat nyt loksahtaneet paremmin paikalleen yritysjärjestelyn myötä. Jos unohdetaan patriotismi hetkeksi, niin ehkä näin voi olla - tai sitten ei. Aika näyttää tosiaan.

Itse omistan sekä Nokian että Microsoftin osakkeita, yhteensä noin 5 % salkun arvosta. Nyt alkavalla tapahtumasarjalla tulee olemaan varmasti jonkinlainen vaikutus näihin osakkeisiin. Toivon omasta puolestani tulevalle järjestelylle menestystä niin bisnesmielessä että kansantaloudellisesti. Menestyvä liiketoiminta toivottavasti työllistää vielä Suomessakin pitkälle tulevaisuuteen.

6 kommenttia:

 1. Liian halvalla meni. Paska diili. Toivottavasti joku tarjoaa vielä enemmän. Aikaahan on ainakin marraskuuhun saakka. Sulle toi onkin sitten aika +-0 riippuen Nokian Ja Mikkisoftan osakkeiden suhteesta salkussa..

  VastaaPoista
 2. Nokia pörssin avauksesta +45%, eli näkökulmasta riippuen hyvä tai huono diili...

  Lyhyt tähtäin: pikavoitot NOK osakkeenomistajille.

  Pitkä tähtäin: olisihan se kurssi varmasti noussut enemmänkin ajan saatossa.

  Itselle molempien firmojen omistajana toivottavasti win-win pitkällä aikavälillä. Suomalaisesta näkökulmasta tosin pettymys. Olisin mielellään seurannut Nokian paluuta isoksi toimijaksi ihan omin voimin. Aika näyttää miten käy.

  VastaaPoista
 3. Pahemmat mokathan tosin tehtiin jo vuosia sitten, joten ei tämä niin paha asia ole kuin voisi luulla. Itsekin suhtaudun aika lailla tunteella tähän hommaan. Suomelle maana tästä on kyllä enemmän hyötyä kuin haittaa. Toivottavasti Ollila keskittyy tulevaisuudessa Shellin asioihin eikä osallistu valtakunnanpolitiikkaan.

  VastaaPoista
 4. Itsellänikin jää 3.83euron keskihinnalla Nokiat holdiin vaikka vähä jännittääkin, puhelin-bisneksestä luopuminen hyvä uutinen kurssille myös siinä mielessä, ettei enään jännitetä miten ne luurit myy ja saako se WP-strategia ikinä oikein tuulta allensa. Totta toki se, että pitemmällä tähtäimellä homma olisi lähtenyt todennäköisesti vähän lentoon, mutta kauanko Nokian kassa sitä olisi kestänyt jos tulee huonompia vuosia.

  Patenttisalku sylkee huonompinakin vuosina arvioiden mukaan sen puolimiljardia kassaan ja kenellekään ei tarvitse enään puhelinpuolen patenttilisensseistä maksaa joten sen puolee win Nokialle. NSN on tahkonnut rahaa ihan hyvin nyt, toivotaan että panostuksen myöntä tasaista kasvavaa tulosta tulee jatkossa. Panostusta on hyvin 4G lte puolelle ja katseita käännetty jo vähän tulevaisuutenkin 5G puolelle. HERE härpättimet vedetään autobisnekseen todennäköisesti (Elektrobittiä lototaan HSE:ssä näköjään Nokian osto-kohteeksi, SSH:n poltettuani näppini jää tämä kuponki kyllä kokematta, eiköhän tuo katkeruutta myöhemmin aiheuta).

  Keväällä maksetaan suurella todennäköisyydellä varmaan taas perus 0,2-0,3€ osinko nykykurssin tuntumassa, mahdollinen huhuiltu ylinmääräinen osinko myös palkitsee holdaajia nyt.

  Varmaa on se, että Nokia lähtee ostoksille vahvistamaan jäljelle jääviä toimintoja.

  Microsoft on myös maksamassa Nokialle 750 miljoonaa dollaria korvauksia jos kaupat eivät toteudu (tarkoista ehdoista en oo ihan perillä). Tämä voi hieman viitata siihen, että Microsoft tietää kauppahinnan olevan alhainen ja on mahdollisesti valmis joustamaan jos on tarpeen. En tosin tiedä pystyykö suurimmatkaan osakkaat vaikuttamaan tulevassa yhtiökokouksessa tuohon myyntihintaan enään edes heittelemällä kenkiä, yhtiönhallitus kun on kaupat jo hyväksynyt?

  Uudesta Nokiasta veikkaankin tulevan suhteellisen vahva osinkokone jolla näin alkupuolella on kasvua kun verkkopuolta laajennetaan, mutta Ericssonin kaltainen, suhteellisen vakaa elämä yrityksellä edessä. Hinta sijoittuneen sinne 9€ paikkeille +/- 1€ muutamassa vuodessa ja siitä katsellaan miten markkinoiden mukaan kehitytään, verkkoja joudutaan kokoajan laajentamaan ja kapasiteettia lisäämään. Vuotuinen osinko siinä 50snt paikkeilla jahka tuo 9€ taso saavutetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Visiosi uudesta Nokiasta kuulostaa ihan hyvältä holdarin kannalta. Itsekin jätän koko potin salkkuun hyvillä mielin.

   Vaikka Nokian tuleva liiketoiminta on vanhaa Nokiaa tasaisempaa ja "tylsempää", niin sielläkin on melkoisia kasvumahdollisuuksia vähän pidemmällä tähtäimellä - LTE, 5g, jne... Tavoitteeksi tietysti pitää ottaa No. 1. paikan anastaminen Ericssonilta!

   Parasta pitää myös toivoa Microsoftin Lumia & Nokia -luureille ja laitteille. Jos MSFT:n ekosysteemi vielä nousee menestykseen, voi tietysti voivotella että se olisi voinut olla Nokia. Mutta se on jossittelua se, kyseessä on kuitenkin eri kokoluokan yritys ja panostukset ihan eri mittakaavassa.

   Poista
  2. Microsoftilla on kyllä varmasti paremmat edellytykset saada tuo WP oikeesti lentoon, kassassa riittää rahaa kokeilla eri malleja ja motivaatiota siihen nyt selkeästi löytyy. Katkeria ääniä kuuluu varmasti suomesta pitkään jos noin käy, mutta huutelijat eivät tajua firmojen täysin erillaista asemaa.

   Salkussa kun olisi enemmän varoja niin voisi ottaa osaa tuohon Microsoftiin itsekkin, mutta jääpä haaveksi ainakin toistaiseksi, usko kyllä WP-luureihin on yhä vahva.

   Poista