maanantai 21. lokakuuta 2013

Osto: lisää reuna-alueita salkkuun

Jenkkien budjettivääntöön liittyvä draamakomedia ratkesi taas pariksi kuukaudeksi, joten markkinoilla on taas vähän rauhallisempaa.

Itse tein tänään "salkunhuollollisia" ostoksia. Olen tavoiteallokaatiossani linjannut kehittyvien ja frontier-markkinoiden osuudeksi 20 %. Ostin tänään sekä frontier-markkinoiden ETF:ää (DX2Z), että OP-Afrikka-rahastoa. Näiden ostosten myötä tämän kategorian sijoitukset nousevat suurinpiirtein tavoitetasolle.

Frontier-markkinoiden ETF:n ja Afrikka-rahaston roolina salkussani on täydentää MSCI Emerging Markets -indeksiin perustuvaa sijoittamista. Siinä missä edellämainittu indeksi (ja DBX1-ETF) keskittyy paljolti BRIC-maihin, tuovat tänään tekemäni sijoitukset täydennystä "reuna-alueille" eli vielä vähemmän kehittyneille markkinoille. Suuret riskit & suuret tuotot -henkinen sijoituskategoria siis.

DX2Z maajakauma näyttää seuraavalta:

19.50%    United Arab Emirates
17.44%    Argentina
14.94%    Kuwait
14.06%    Qatar
10.12%    Panama
8.02%    Kazakhstan
5.55%    Nigeria
4.63%    Pakistan
3.05%    Ukraine
1.59%    Georgia
1.10%    Vietnam

Kuten näkyy, DX2Z:aan ei juuri Afrikan maita mahdu. Tästä syystä OP-Afrikka -rahasto täydentää DX2Z:taa mukavasti.

OP-Afrikan suurimmat sijoitukset:

31,7 Nigeria
19,8 Kenia
11,9 Etelä-Afrikka
7,7 Marokko
7,1 Ghana
6,4 Botswana


Loppuvuosi menee sijoitusten suhteen varmaankin markkinoiden nousua ihmetellessä ja pientä pelikassaa kerätessä. Ostonpaikkoja on varmasti taas lähitulevaisuudessa luvassa, sillä finanssikriisi on tuskin vielä ihan kokonaan kukistettu, eivätkä jenkit osaa lopettaa riitelyään...

11 kommenttia:

 1. Eikös sulla rahastoihin mene joka kk joku määrätty summa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, menee ETF:iin nordnetin kautta about 800 e/kk. Aika tasaisesti DBX1, DXET ja DXSU kesken... Se on niin automaattinen, että sitä ei edes tule juuri ajateltua. Ja niinhän se tuommoisessa kk-sijoittamisessa pitäisikin. Tasaisen tylsää, toivottavasti tasaisen tuottavaa :)

   Poista
  2. 800 €/kk 20% allokaatiolla kuulostaa aika hyvältä... mutta luulenpa, että joudut nyt leikkaamaan tuota summaa, kun 20% on saavutettu.

   Poista
  3. Itse asiassa noista vain DBX1 edustaa kategoriaa "kehittyvät ja frontier-markkinat". DXET on Eurooppaa ja DXSU valtionlainoja. Eli luulenpa että kuukausittainen sijoitus DBX1:seen (MSCI Emerging Markets -indeksi) lähinnä pitää kategorian 20 %:ssa, sillä arvonnousua ja lisäsijoituksia tapahtuu koko ajan muissa kategorioissa...

   Poista
 2. Mitä mieltä olet vieläkö uskaltaa ostella osakkeita/rahastoja jos on 25-30 v sijoitus horisontaali....onko merkitystä? Uskotko että vielä 2014 vuoden alussa noustaa vai tuleeko "suurempi" pudotus sitä ennen ?

  VastaaPoista
 3. Jos on 25-30 vuoden sijoitushorisontti, tuskin on aidosti väliä missä kohtaa niitä rahastoja ostaa koska tuohon väliin mahtuu varmaan useampikin kriisi ja nousukausi. Paras on varmaan sijoitella hiljakseen kuukausittain, tai jos on iso summa niin jaksaa senkin sijoittaminen ajallisesti useaan jaksoon ja rahastoon.

  VastaaPoista
 4. Komppaan TL:ää. Eli 25-30 vuoden horisontilla ei niin väliä että ostaako nyt vai ensi vuonna. Jos mielenrauhaa haluaa, niin ajallinen hajautus auttaa toki siinä...

  VastaaPoista
 5. Kehittyville markkinoille sijoittaessani olen suosinut Wisdom Treen Emerging Markets Equity Income Fund ETFää. ETF maksaa ulos osinkoja, jotka ovat turva heikkoina aikoina. ETF sijoittaa vain vähintään 3 % efektiivisen osinkotuoton tarjoaviin yrityksiin kehittyvillä markkinoilla. Sen paino on Brasilian ja Taiwanin yhtiöissä, joista löytyy hyviä osingonmaksajia. Varsinaisesti reunamarkkinoista ei voi puhua. Siksi olenkin etsinyt vastaavanlaista rahastoa tai ETFää, joka sijoittaisi juuri reunamarkkinoiden osinkoja maksaviin yhtiöihin. Taitaa kuitenkin olla niin, että näiden markkinoiden yhtiöissä ja osakemarkkinoilla nojaudutaan lähinnä arvonnousun varaan sijoitustuottoja etsiessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse käytän frontier-ETF:nä DB X-trackersin S&P Select Frontieria (DX2Z). Fact sheeting (alla) mukaan indeksin yritysten dividend yield on 3,03 %. Tosin niitä ei makseta ulos, vaan osingot uudelleensijoitetaan.

   http://www.etf.db.com/UK/pdf/EN/factsheet/factsheetLU0328476410_2013_09_30.pdf

   Poista
 6. Mitä mieltä olette db x-trackers MSCI Africa - ETf:stä?

  Siihen kuuluu 50 yritystä Afrikasta. Rahaston koko on vain 13 milj euroa? Perustettu 7/2011.Onko tämä liian pieni rahasto, jotta se voísi menestyä?

  Rahastoa voi ostaa Nordnetin kautta ETF-kuukausi säästämisohjelmasta? Siksi siihen olisi helppo laittaa vähnä rahaa joka kuukausi, jos uskoo reunamarkkinoihin.

  terv.mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellänikin kävi mielessä tuo ETF täydentämään DX2Z:taa. Päädyin lopulta OP-Afrikkaan erinäisistä syistä (halusin aktiivista poimintaa ko. tapauksessa).

   Onhan tuo melko pieni ETF. Toisaalta DB on iso putiikki ja heillä lienee kärsivällisyyttä ylläpitää rahastoa. Lisäksi jos uskot Afrikka-ETF:n kasvuun jatkossa, niin varmuus jatkuvuudesta kasvaa. Itse uskaltaisin ostaa tuota.

   Poista