torstai 28. marraskuuta 2013

Ostot jäihin, pt. 2

Noin kuukausi sitten kirjoittelin, että markkinoiden nousu on jatkunut sen verran pitkään, että laitan ostot pääosin jäihin. Tällöin olin sitä mieltä, että annan ETF-kuukausisijoitusten juosta kuitenkin entiseen malliin.

Nyt viilasin suunnitelmiani vielä sen verran, että pudotin pois kuukausisäästämisestä Euroopan ja kehittyvien markkinoiden osakeindeksejä seuraavat ETF:t DBX1 & DXET. Jäljelle kuukausisijoitukseen jätin pelkästään kehittyvien markkinoiden valtionlainoihin sijoittavan DXSU -ETF:n. Haluan olla tässä sijoitusluokassa mukana pitkällä jänteellä, ja tarkoitus on sijoittaa tähän kuukausittain myös "syklin yli".

Mitä osakemarkkinoihin tulee, niin tällä hetkellä sijoitukseni ovat varsin mukavasti plussalla. Koska en omista kristallipalloa, niin annan toki voittojen juosta, enkä ole realisoimassa osakkeita / osakeindeksejä.

Jos päätökseni pitää, niin seuraavat osakkeisiin liittyvät ostokset kohdistuvat ensi vuonna lanseerattavaan "KTR"-rahastoon. Siihen meneekin sitten 10k euroa, joten ehkä on hyvä että se on sitten valmiina sukanvarressa. Aika näyttää, tulenko merkkaamaan ko. rahastoa ensimmäisellä kerralla kun se on mahdollista, vai vasta sitä seuraavalla (rahasto ottaa merkintöjä sisään näillä näkymin kerran kvartaalissa). Vaihtoehtoisesti toki harkitsen myös lisäostoja osakkeissa, jos markkinat kunnolla kyykkäävät.

Nyt olisi sitten edessä "rentouttava" hold-periodi. Olen hiljattain opetellut olemaan seuraamatta markkinoita päivittäin. Jatkossa tähän voisi panostaa vielä enemmän, ja tsekata tilanne tarkemmin esimerkiksi kerran viikossa tai vaikkapa parin viikon välein. Varmaan helpommin sanottu kuin tehty :)

9 kommenttia:

 1. Toi kurssien seuraamisen vähentäminen tekisi itse kullekin hyvää. Valitettavasti itse harrastan sitä aivan liikkaa verrattuna asian hyötyihin. Itse olen tosin sitä mieltä, että aina on hyvä aika ostaa osakkeita mikäli vain löytää laatuyhtiöitä kohtuuhintaan. Tämä taas on paljon helpommin sanottu kuin tehty. Eikös tuon kuukausisäästämisen tärkein idea ole siinä ettei edes yritäkään ajoittaa ostojaan? Pidän päätöstä keskittyä lainoihin hieman outona, mutta itsepä taidat asiasi paremmin tietää kuin minä.

  VastaaPoista
 2. TT: Kiitos kommenteista.

  KK-sijoittaminen: olen periaatteessa samaa mieltä, mutta haluan kasvattaa käteispositiota joten nyt tällä kertaa päätös tapahtui näin päin. KK-sijoittaminenhan on helppo lanseerata takaisin sitten myöhemmin, toivottavasti alemmilla kurssitasoilla. Jos kasvu jatkuu, niin en siitäkään pahastu.

  DXSU on strateginen allokaatiopäätös sekä lainamarkkinoilla (vs. esim. Eurooppalaiset valtion- ja yrityslainat) että salkun sisällä. KK-sijoittaminen hoitaa allokaatiotavoitteeseen pääsyn sekä ajallisen hajauttamisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä vielä casea DXSU:n ajallisen hajauttamisen puolesta:

   http://www.salkunrakentaja.com/2013/11/korkomarkkinoilla-edessa-myrskya-onko-vaihtovelkakirjalaina-ratkaisu/

   Eli kehittyvät korkomarkkinat saattavat olla levottomia ensi vuonna, ja sehän sopii meikäläiselle paremmin kuin hyvin. DXSU:ta joka kk lisää salkkuun, niin osa tulee mukaan edullisestikin!

   Poista
 3. Päivittäisen seuraamisen vähentäminen voisi olla ihan fiksu siirto. Ei tule mieleen sellaista sijoitusta tai tilannetta, jossa siitä olisi vielä ollut hyötyä. Ehkä se myös rauhoittaisi alitajuista raha-asioiden miettimistä.

  VastaaPoista
 4. Olin kaksi viikkoa Kanarialla enkä seurannut kursseja lainkaan - teki hyvää enkä jäänyt mistään paitsi! Suosittelen :)

  VastaaPoista
 5. Samat sanat kuin edellinen kommentti. Olin taannoin 6 vk reissussa Aasiassa ja sinä aikana kävin kaksi kertaa kauppalehden sivuilla. Mitään erikoista ei ollut tapahtunut sinä aikana.

  Jos ette treidaa, niin lopettakaa se pörssikurssien ja uutisten älytön vahtiminen. Siitä ei ole mitään hyötyä.

  Rakentakaa sellainen keskitetty salkku, jonka kanssa voitte elää ja ostakaa harvakseltaan lisää, ettei kuluja tule paljoa.

  VastaaPoista
 6. Missä pidät rahojasi parkissa, odotellessasi parempia ostotilaisuuksia?
  (Rahamarkkinarahasto, talletustili, käyttötili yms.?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellähän nuo lyhyen koron rahastoissa. Käytössä Seligson ja OP-Likvidi. Eipä kummastakaan mitään tuottoa tule tosin tällä hetkellä :)

   Poista
  2. No sen verran täytyy korjata, että OP-Likvidistä tulee sentään bonuksia 0,25 % per annum, joka tässä korkoympäristössä on suhteessa iso summa :)

   Poista