tiistai 17. joulukuuta 2013

Markkinat laskussa joulun alla

Lokakuun lopussa kirjoittelin päätöksestäni laittaa ostot toistaiseksi jäihin. Kyseessä oli niin sanottu "reality check" pitkien nousujen jälken seuraavalla logiikalla (bulletit lainattu lokakuulta):

 • Pörssisykliin kuuluu nousuja ja laskuja.
 • Nykyinen nousu on kestänyt jo keskimääräistä pidempään (näin ainakin S&P 500 -indeksissä).
 • S&P500 indeksi alkaa olla historiallisesti vähintään keskimääräisesti arvostettu, eli ainakaan alihintaisia ostoja ei pääse tekemään. Sama juttu monissa muissa pörsseissä, vaikkakin esim. kehittyvät markkinat ovat osin maltillisesti hinnoiteltuja.
 • Jossain vaiheessa elvytyshanat alkavat sulkeutua ja tällä tulee olemaan (todennäköisesti negatiivisia) vaikutuksia osakemarkkinoille.
No kuinkas tässä on käynyt? Elvytyshanoja ollaan ilmeisesti pikkuhiljaa pienentämässä, ja tähän liittyen jenkeistä saadaan uutisia ihan lähiaikoina. Sen ei välttämättä tarkoita mitään dramaattista, mutta on kuitenkin lopun alkua kurssinousuille. Syklien ajoituksesta en kuitenkaan voi sanoa sen enempää kuin olen yllä olevassa listauksessa pohtinut.

Lokakuun lopun (30.10.) jälkeen pörssikehitys on ollut seuraavanlaista:

S&P500: + 0,5 %

EURO-STOXX 50: - 3,3 %

OMXH-Cap: - 1,1 %

MSCI Emerging Markets: - 4,9%

Tämän tsekkauksen perusteella näyttää siltä, etten ole tehnyt ainakaan kovin huonoa päätöstä tähän mennessä laittaessani ostot jäähylle. Mikään ei ole muuttunut sijoitusympäristössä tai omassa sijoitussuunnitelmassani tämän päätöksen jälkeen, joten jatkan samalla linjalla toistaiseksi.

Mukavaa joulun aikaa kaikille lukijoille!!

3 kommenttia:

 1. Noista erityisesti toi viimenen vois laskee viel pari vuotta ja mieluummin mahdollisimman nopeasti ja kaikki tämä vaan itsekkäistä syistä eli siksi, että allekirjoittanut on alkanut Nordnetin kautta kuukausisäästäjäksi juuri tuonne :D. Olen sen verran alkutaipaleella sijoitusurallani, että kaikki melkein kaikki lasku on vielä plussaa kun ajattelee hieman pidemmällä tähtäimellä.

  VastaaPoista
 2. http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/fidelity+vuosi+2014+on+hyva+vuosi+osakkeille/a956295

  Pistääkö tämänlaiset uutiset yhtään miettimään että, jos sittenkin vielä ollaan ostolinjalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös nuo odotukset ole jo osakkeiden hinnoissa? :)

   Totta puhuen, tietysti sitä tulee miettineeksi että milloin olisi sopiva aika palata ostoksille. Nythän on niin, että koko vuoden 2013 tuli tehtyä runsaasti ostoksia. Eli kysymys on ennemminkin niin, että mitä tapahtuu vähän pidemmällä aikavälillä. Eli jos 2014 on nousua esim. 10 %, mutta tämän jälkeen isompi lasku, niin ei silloin kannata ostoja jatkaa nytkään.

   Eli suunnitelmana edelleen hold ja buy-on-the-dips.

   Poista