- Korkeampi riski, korkeampi tuotto. Pitkä sijoitusaika minimoi korkean riskin haittoja.
- Pienyritysten osakkeet tuottavat suuryrityksiä paremmin.
- Arvosijoittaminen tuottaa paremmin kuin kasvusijoittaminen.
- Kehittyvät markkinat tarjoavat korkeampaa riskiä, eli myös korkeampaa tuottoa.
- Indekseihin sijoittaminen / passiivinen sijoitustyyli voittaa keskimäärin aktiivisen tyylin.
Vaikka itsekin tiedän edellämainitut asiat, niin sorrun silloin tällöin virheisiin, jotka jälkikäteen vaikuttavat itsestäänselvästi hölmöiltä ratkaisuilta. Itse asiassa jos voisin palata ajassa taaksepäin vuoteen 2008 jolloin sijoittamisen aloitin, tekisin monet asiat toisin.
Miksi sijoittaminen on sitten niin vaikeaa?
Ihminen on irrationaalinen, tunneperäinen olento, joka tekee usein päätöksiään tältä pohjalta. Tämä on tutkimusten mukaan ollut (ja on) tärkeää evoluution ja ihmislajin säilymisen kannalta. Vaistonvarainen, "gut feelingiin" perustuva toiminta on ollut tärkeää erilaisissa tilanteissa joissa päätöksiä on pitänyt tehdä nopeasti. Sijoituspäätöksissä tällainen tunteilu ei välttämättä johda parhaaseen loputulokseen, joillekin se voi toki toimia.
Kysymys lukijoille - miten paljon käytätte tunnetta ja mutu-tuntumaa sijoituspäätöksissänne?
Itse voin tunnustaa, että itse teen mutu-pohjaisia päätöksiä aika-ajoin. Yritän pitää päälinjat kuitenkin jotenkin systemaattisina (esim. tavoiteallokaation avulla), vaihtelevin tuloksin...
Tähän viimeiseen kysymykseen on vaikea vastata, koska tunteet ja mutu ovat erityisen vaikeita asioita. Oma arvaukseni on ihan mitä tahansa kymmenen ja yhdeksänkymmenen prosentin väliltä, vaikka teenkin itse analyyseja yrityksistä. Osto- ja myyntihetkillä ei voi olla huomaamatta omia tunteitaan. Onko päätökset tehty jo sitä ennen onkin toinen asia.. Ja ei sijoittaminen varsinaisesti ole vaikeaa, mutta siihen suhtautuminen onkin jo toinen asia.
VastaaPoistaKyllähän se tavoiteallokaatio löytyy, se vain muuttuu tunnepohjaisten päätösten mukana tiuhaan. Nousukaudella allokaatio on tietysti hyvin onnistunut ja laskukaudella voi syyttää huonoa allokaatiota. Ihminen on ihminen.
VastaaPoistaItse olen ratkaissut asian niin, että pidän pientä osaa varoista "pelisalkussa", missä saan ostaa ja myydä mitä vain ja milloin vain huvittaa.
VastaaPoistaSuurin osa varoista on kuitenkin salkussa, jossa noudatan äärimmäisen systemaattista ja kurinalaista strategiaa.
Eli minulla on pieni hiekkalaatikko itseni toteuttamista ja kiksejä varten, jotta jaksaisin olla säheltämättä suuren potin kanssa. :-)
Kuulostaa hyvältä, varsinkin jos pelisalkku pysyy asetetuissa rajoissa ja se ei muodosta isoa osaa kokonaisuudesta. Entä jos markkinoilla tulee älyttömän hyvä tilanne (omasta mielestäsi), voiko silloin sääntöjä venyttää? :)
PoistaJos älyttömän hyvä tilanne löytyy, pistän kaikki PELIrahat siihen kiinni. :)
PoistaLoistavia tilaisuuksia aina silloin tällöin löytyy, mutta *riskittömiä* loistavia tilaisuuksia ei. Vaikka voittamisen todennäköisyys olisi jopa 90%, niin joskus on pakko osua kohdalle se 10%, kun tarpeeksi kauan pelaa.
Juuri näin, itsekin yritin ostaa muutama päivä sitten Nokiaa ja päädyin kuitenkin ostamaan hetken mielijohteesta Nokian Renkaita. Nordnettiin laitoin vain arvopaperin hakusanaksi Nokia ja sieltä tuli myös renkaat ja jotenkin siihen päädyin noin 5 sekunnin miettimisellä.
VastaaPoistaHeh, no siinä oli todellakin tunnepohjainen päätös :) Toivottavasti kuitenkin onnistunut sijoitus!
Poista