torstai 29. toukokuuta 2014

Superrahastot tulevat - oletko valmis?

Tässä vaiheessa moni on varmaan huomannut, että Nordnet on lanseerannut "Superrahaston", eli täysin kuluttoman OMXH25:ta seurailevan indeksirahaston. Mikä parasta, rahaston on siis oikeasti kaikilta kuluiltaan ilmainen, eikä vain päältäpäin katsoen. Tässä pari otetta rahaston FAQ:sta Nordnetin sivuilta (kts. koko sivu täältä):


"Mihin Superrahasto sijoittaa?
 Nordnet Superrahasto Suomi on indeksirahasto, joka pyrkii jäljittelemään OMXH25-osakeindeksin, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen, kehitystä mahdollisimman tarkasti. Rahasto sijoittaa varansa pääasiassa osakkeisiin ja muihin jälkimarkkinakelpoisiin osakepohjaisiin arvopapereihin. Rahasto saa käyttää johdannaisinstrumentteja osana sijoituspolitiikkaansa.

Miksi Nordnet lanseeraa kuluttoman rahaston?
Asiakkaamme ovat jo pitkään toivoneet kulutonta rahastoa. Uskomme asiakkaiden Superrahastoon sijoittamisen jälkeen kiinnostuvan myös muista rahastoista ja osakkeista.

Eikö Superrahasto ole vain markkinointikeino?

Kyllä, tämä on markkinointikeino, sillä emme tienaa rahastolla. Toivomme, että Superrahaston myötä mahdollisimman moni aloittaa säästämisen myös muihin tarjoamiimme tuotteisiin. 

Pysyykö Superrahasto aina kuluttomana?
Superrahasto on pysyvä tuote, eikä kulutonta jaksoa ole rajattu. 

Onko Superrahasto todella täysin kuluton?
Superrahasto on täysin kuluton. Nordnet kattaa kaikki rahaston kulut, eli rahastossa ei ole merkintä- tai lunastuspalkkiota eikä vuosittaista hallinnointipalkkiota. Nordnet kattaa myös rahaston kaupankäynnistä syntyvät kulut."


Uskottava se siis on, Nordnet lanseerasi täysin kuluttoman indeksirahaston! Tämä on hieno kädenojennus piensijoittajille, kuten jo Nordnetin aiemmin lanseeraama maksuton kk-sijoittaminen ETF:iin. Piensijoittajan näkökulmasta markkinoilla on vireillä erittäin positiivista kilpailua, jota on pitkään alalle kaivattu. Ja kuten Nordnet:kin sanoo, kilpailusta ja markkinoinnistahan tässä on kyse, sillä rahaston sijoittajaksi pääsevät vain Nordnetin asiakkaat (vaikkakaan "asiakkuus" ei sinänsä maksa mitään). Blogosfäärissä on kommentoitu aivan oikein, että ilmaisia lounaita ei ole ja markkinointikustannukset on pakko tienata muualta - eli Nordnetin asiakkailta. Tämä ei kuitenkaan muuta tuotelanseerauksen merkittävyyttä sinällään, ja laajemminkin rahastokilpailun herättäjänä.

Kun kuulin OMXH25 Superrahastosta, ajattelin tämän jäävän yksittäiseksi sisäänheittotuotteeksi, vähän samaan tyyliin kuin Deutsche Bankin hallinnointipalkkioton Eurooppa-ETF (DXET). Nordnet yllätti kuitenkin uudestaan kertoessaan (Facebook-sivuillaan) että saman konsernin sisällä lanseerattavat kuluttomat "Superfonden Danmark" ja "Superfondet Norge". Eli kuluttomasta indeksisijoittamisesta pääsee jatkossa nauttimaan myös Norjan ja Tanskan markkinoilla!

Itse en vielä lähde näitä rahastoja ostamaan, sillä juuri nyt markkinatilanne ei ole mielestäni paras mahdollinen. Uskoisin, että jossain vaiheessa kuitenkin ostan jotakin näistä, ellen jopa kaikkia. Sen verran hyvä diili on tarjolla.

6 kommenttia:

 1. Pohdin noin samaan aikaan noin samaa:
  http://herkuillepersopiensijoittaja.blogspot.fi/2014/05/nordnetin-kuluton-indeksirahasto.html

  Itse jäin pohtimaan onko tämä sisäänheittotuote vai jonkin isomman muutoksen alku. Nordnetin kaverit ovat bloganneet viime aikoina kovasti indeksisijoittamisesta. Aikookohan Nordnet tuoda markkinoille myös muita omia indeksirahastojaan? Tyyliin kohtuukuluisia Pohjois-Amerikka ja Aasia-rahastoja.

  Tuonkaltaisilla voisi astua esimerkiksi Seligsonin tontille, jos kulut olisivat hitusenkaan pienemmät.

  Vaikuttaa siltä, että Nordnet pyrkii tilanteeseen jossa sijoittajien kaikki sijoitusvarallisuus olisi heidän palvelussaan. Eli tarjotaan kaikkea, kohtuuhinnalla tai halvimmalla hinnalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että Nordnet alkaa kilpailla Seligsonin kanssa ja "superrahastot" ovat yksi keino tähän. Mielestäni kilpailu on jo nykyhetkeä, sillä ilmainen ETF-kk -sijoittaminen ajaa ainakin itselleni pitkälti saman asian kuin edulliset indeksirahastot (Seligson-tyyliin). Lunastus on toki kalliimpaa ETF:issä.

   Kilpailu on asiakkaan kannalta hyvä asia. Tilanne rahasto- ja ETF-sijoittajan kannalta on tällä hetkellä erittäin hyvä, ja luulen että se vielä paranee tulevaisuudessa. Suomen rahastomarkkinat ovat olleet perinteisesti aika kivijalkapankkivetoiset ja asiakkaalle hintavat.

   Poista
 2. Noiden uusien "superrahastojen" myötä Nordnetillä alkaa olla jo Eurooppa katettuna huokeilla indeksirahastoilla. Kun yhdistelee Handelsbankenin rahastoa ja noita kolmea uutta, saa katettua Euroopan aika hyvin.

  Eihän se vaadi enää kuin muutaman muualle maailmaan satsaavan indeksirahaston, niin tarjonta on vastaava kuin Seligsonilla. Joko siten että välittävät muiden rahastoja, tai perustavat omia.

  Kilpailu on hyvästä. Etenkin indeksirahastojen kaltaisissa ratkaisuissa missä lopputulos on puhtaan matemaattinen, ei kuluja saisi paljoa tulla.

  Itse pidän periaatteesta tuosta ETF-kuviosta, mutten käytännössä :)

  Ongelma on että niitä pitäisi olla melkoinen määrä ennen kuin myyntikulut eivät "syö" halvemman hallintakulun hyötyä. Ainakin nyt, kun vielä muuttelen strategiaani, maksuttomat rahastot helpottavat suunnanmuutoksia.

  VastaaPoista
 3. Epäluuloisena ajattelin ensimmäisenä, että kaupankäyntikuluilla peitellään muuta maksuttomuutta, mutta tuossahan sanotaan että nekin ovat ilmaiset. Taitaa lähteä Seligsonin Suomi indeksirahasto vaihtoon...

  VastaaPoista
 4. Asun ruotsissa ja Avanza bank on ollut vastaava rahasto (Avanza Zero) vuodesta 2006....

  VastaaPoista
 5. Lisätietoa liittyen Nordnetin superrahastoihin: http://www.nordnetblogi.fi/superrahasto-ja-haudatun-koiran-metsastys/03/06/2014/

  VastaaPoista