tiistai 23. syyskuuta 2014

Alibaba, kuumat yhtiöt & markkinasykli

Kiinalainen Alibaba listautui rytinällä NYSE-pörssiin, ja siitä tuli kerralla kaikkien aikojen suurin listausanti teknologiayhtiölle. Kiinalainen markkinapaikka (ei siis verkkokauppa, sillä Alibaba ei myy itse mitään) muuttui kerralla arvokkaammaksi kuin esim. Amazon.com tai eBay. Huomionarvoista on että esimerkiksi S&P500 indeksissä on vain 9 Alibabaa arvokkaampaa yritystä.

Osakemarkkinoiden huippuja yleensä koetellaan kun listaustumisannit ovat kuumimmillaan ja sijoittajat taistelevat muodikkaiden kasvuyritysten osakkeista. Itse tunnistan Alibaban listautumisessa näitä tunnusmerkkejä, joten en lähtenyt itse mukaan. Tämä voi tietysti olla virhe, mutta joskus on hyvä olla tekemättä mitään - kärsivällisyys ja passiivisuushan ovat tunnetusti tie pitkäaikaiseen vaurastumiseen. En kuitenkaan tuomitse ketään kuka Alibabaan sijoitti, onhan kyseessä hieno tarina ja hieno yritys. Toisaalta, Siperia opettaa. Itse sijoitin aikanaan tarinaan nimeltä "Talvivaara", ja kaikki tietävät miten siinä kävi :)

Kuten sanottua, osakemarkkinoilla on jo sellaisia merkkejä havaittavissa, että vuosikausia jatkunut nousu voisi olla katkolla. Markkinahuippujen ennustaminen on vaikeaa, joten itse varaudun asiaan kasvattamalla käteiskassaa ennemmin tai myöhemmin vastaan tulevaa pidempää laskumarkkinaa varten. Tällä hetkellä käteiskassani on varsin vaatimaton, mutta pyrin panostamaan siihen lähiaikoina huomattavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti