perjantai 12. syyskuuta 2014

Kulut kuriin kehittyvien markkinoiden ETF:issä

Hetki sitten viritin ETF-kuukausisijoituksiani siten, että kehittyville osakemarkkinoille sijoittava DB X-trackersin tuote DBX1 korvautui huomattavasti edullisemmalla ja myös pienyhtiöihin sijoittavalla iSharesin IS3N ETF:llä.

Myyminen ei yleensä kuulu sijoitusfilosofiaani, sillä ajoittaminen on vaikeaa (varsinkin indeksin!), ja ostoista ja myynneistä tulee ylimääräisiä kuluja ja veroseuraamuksia. Nyt kuitenkin riittävän paljon asiaa mietittyäni myin valtaosan DBX1 ETF:istä pois ja ostin tilalle vähän isommalla summalla IS3N:ää. Näistä koituvat kulut kuittaantuvat suurinpiirtein vuoden aikana säästetyissä hallinnointipalkkioissa. Tekemästäni voitosta (n. 1300 euroa) ei mene veroa aikasempien verotuksessa odottavien tappioiden vuoksi (kiitos Nokia!).

Odottelin välissä myös pari päivää siten, että sain edellisestä rahat tilille ennen kuin ostin uutta. Tämä on tietysti pienoinen riski, jos kurssit ehtisivät nousta välillä, mutta en jaksanut asiasta huolestua. Tällä kertaa kävi niin hyvin, että ostettavan ETF:n kurssi laski hieman sen muutaman päivän välin aikana, ja nyt tein tavallaan pienen treidausvoiton.

Koska käytössäni on kaksi välittäjää (joista Nordnet on se halvempi ja enemmän käyttämäni, toinen on kivijalkapankki), niin minulle jäi vielä osa DBX1:stä Nordnetin salkkuun. Nämä jätän vielä hetkeksi odottelemaan, sillä indeksin jakauma on hieman erilainen, ja eihän sekään ole poissuljettua että DB lähtisi mukaan hintakilpaan. Mahdollisesti luovun näistäkin tulevaisuudessa ja hankin tilalle IS3N:ää.

5 kommenttia:

 1. Hyvä valinta tuon IS3N suhteen.

  Itsekin laitoin tuon joitakin viikkoja sitten kuukausisäästöohjelmaani. Ovat varmaan saaneet erittäin paljon uusia asiakkaita viimeaikoina tuolla alhaisella hinnoittelullaan. Tämä ja Nordnetin uudet superrahastot ovat suosikkejani juuri tuon kulurakenteen takia.

  VastaaPoista
 2. Miten olet toiminut muuten tilanteissa, jossa päivität sijoitusallokaatiota ja korvaat ETF:n vastaavalla ja halvemmalla tuotteella? Oletko pitänyt vanhan ETF:n salkussa vai myynyt sen sopivan tilaisuuden tullen pois? Itsellänikin on DBX1 ETF, ja korvasin sen Core sarjan edullisemmalla tuotteella. En tiedä, kannattaisiko DBX1 myydä kokonaan pois ja ostaa vaiheittain kk-säästämisen kautta core sarjan tuotetta tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JR: Simppeli ratkaisu olisi ostaa ja myydä koko potit. Tällöin ei tarvitse ottaa kantaa markkinoiden suuntaan, vaan pitää allokaatio suht samassa (vaikka tosin DBX1 ja IS3N ovatkin sisällöltään vähän erilaisia).

   Jos myyt DBX1:set pois ja ostat toista tilalle vaiheittain, niin otat kantaa markkinoihin, ainakin sillä tavalla että olet välillä markkinoilla mukana pienemmällä panoksella. Tämä voi olla huono tai hyvä ratkaisu, riippuen markkinoiden suunnasta...

   Poista
 3. Vähän aikaa seuranneena on todettava etteivät näiden kahden tuototkaan liiku täysin samaa vauhtia, joten vaihto "halvempiin" ei ole automaattisesti parempi ratkaisu. Tällä hetkellä ostan pienempikuluista IS3N:ää kuukausittain, mutta en tule myymään aiemmin hankkimiani DBX1:siä ainakaan heti. Katsellaan mitä tuleman pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toisessa on mukana myös pienyrityksiä, joten tuoton pitäisikin vaihdella. Itsellänikin on vielä molempia (myin vain puolet DBX1:stä), mutta jos yksi pitäisi valita pitkällä aikavälillä, se olisi IS3N. Mielenkiintoistahan noita on seurailla että kumpi pärjää paremmin.

   Poista