lauantai 28. maaliskuuta 2015

Osingot palkitsevat pitkällä aikavälillä

Yksittäisiä osakekursseja tulee usein tarkasteltua siten, että osingot unohtuvat, tai vaihtoehtoisesti tarkastellaan kulloisenkin vuoden osinkoa. Pitkällä aikavälillä osta-ja-pidä -sijoittajan on hyvä aina välillä tarkastella osinkojen roolia kokonaistuotossa.

Katsastin pitästä aikaa suomi-salkun osinkokertymää kahdesta näkökulmasta. 1) Kuinka paljon osinkotuotto vaikuttaa kokonaistuottoon ja 2) kuinka suuren osan alkuperäisestä hankintahinnasta osingot ovat "maksaneet takaisin".

1) Osingot ja kokonaistuotto

Alla lista suomi-osakkeista, joita en ole kertaakaan myynyt pois, vaan ostanut aikanaan yhden tai useamman erän. Näiden osalta kokonaistuoton ja osinkojen roolin tarkastelu on mielekästä, sillä tuotto ja osingot ovat kehittyneet vuosi toisensa jälkeen ja niitä voi verrata hankintahintaan. Listassa ensimmäinen luku on kurssinousu, ja jälkimmäinen luku kurssinousu lisättynä osinkojen arvolla verojen jälkeen (eli vain realisoitunut netto-osinkotuotto huomioitu).

 • Amer Sports: +320% vs. +357%
 • Cargotec: + 53% vs. 60%
 • Cramo: +83% vs. 101%
 • Fortum: +23% vs. 45%
 • Metso: +54% vs. 79%
 • Neste Oil: 152% vs. 178%
 • Nordea Bank: 99% vs. 131%
 • Sampo: 265% vs. 322%
 • Sponda: 62% vs. 86%
Tästä listasta näkyy hyvin, että kokonaistuotto voi olla hyvinkin paljon korkeampi kuin pelkkä kurssinousu. Esim. Fortumin osalta todellinen tuotto on kaksinkertainen! Lisäksi nyt markkinatilanne on ollut pitkään noususuuntainen, ja kun kurssit joskus kääntyvät laskuun, on osinkojen rooli huomattavasti suurempi. Pitkällä aikavälillä osingot muodostavatkin reaalituotosta merkittävän osan.

2) Osingot ja takaisinmaksu-%

Toinen mielenkiintoinen näkökulma osinkoihin on se, että kuinka suurelta osin osingot ovat maksaneet osakkeen alkuperäisen hankintahinnan takaisin. Silloin kun lukema yltää sataan prosenttiin, on osakkeen hankinta maksettu kokonaan takaisin, ja myyntivoitto ja tulevat osingot ovat pelkkää plussaa. Seuraavassa samat osakkeet kuin yllä takasisinmaksu-%:in muodossa, huomioiden saadut osingot verojen jälkeen.

 • Amer Sports: 36%
 • Cargotec: 8%
 • Cramo: 18%
 • Fortum: 23%
 • Metso: 25%
 • Neste Oil: 26%
 • Nordea Bank: 32%
 • Sampo: 57%
 • Sponda: 24%
Ylläolevista lukemista pisimmällä on Sampo, jossa 57% alkuperäisestä hankintahinnasta on kuitattu osingoilla. Näillä näkymin muutaman vuoden päästä aikanaan ostamani kaksi erää Sampoa on maksettu kokonaan takaisin. Muissakin osakkeissa näkyy edistystä asian suhteen, mutta kokonaan takaisinmaksu on suoritettu suurimmassa osassa vasta ensi vuosikymmenellä.

Tällaisia laskuharjoituksia on aina välillä mukava tehdä, sillä ne muistuttavat osta-ja-pidä strategian toimivuudesta. Tulevaisuudestahan ne eivät kerro. Toisaalta en ole edellä mainittujen osakkeiden suhteen aikeissa tehdä ainakaan myyntejä, vaan päin vastoin saatan joskus ostaa näitä lisääkin. Tämän päivän hinnoilla en ole asiaa harkinnut.

7 kommenttia:

 1. "Tämän päivän hinnoilla en ole asiaa harkinnut" eli keräät käteistä tulevia laskuja varten?Vai pyöriikö kk-sijoitukset vielä näilläkin hinnoilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäiseen kysymykseen vastaus kyllä, eli kerään käteistä tulevia laskuja varten.

   Kk-sijoitukset pyörivät pienehköllä 300 e/kk summalla, muutoin olen suunnitellut pitäväni ostot minimissä. Tällöin minulla jäisi kuukausittain isompi summa käteiskassaan. Voi tosin olla että jo tänä vuonna näemme joillain markkinoilla laskua, ja ostot muuttuvat taas houkuttelevammaksi...

   Poista
 2. Hyvä havainnollistus osinkojen merkityksestä! Ja kohtuullinen rivi onnistuneita ajoituksia! Olen samaa mieltä, että nykyiseltä hintatasolta on vaikea päästä vastaaviin kokonaistuottoihin kovinkaan nopeasti. Efektiiviset osinkotuotot ovat vielä hyvällä tasolla ja tästä keväästä tulee osinkosijoittajalle miellyttävä.

  VastaaPoista
 3. Itsekin yritän muistaa että osakkeet ovat tuottaneet jo. Vaikka osakesalkku sukeltaisi kolmisenkymmentä prosenttia, niin aiempi arvonnousu ja osingot pitäisivät kokonaisuuden plussalla.

  Ostohinnalla on tietty merkitystä, mutta niin on aloitushetkelläkin. Jos yhtiö maksaa viiden prosentin osinkoa, niin jo muutamassa vuodessa tuotto lähentelee pariakymmentä prosenttia.

  Hyvä yhteenveto, ja myös muistutus.

  VastaaPoista
 4. Hyvä havainnollistus omalla salkulla. Käsittääkseni yleisellä tasolla sijoittajien voitot menee aika lailla puoliksi arvonnousun ja osinkojen suhteen. En tosin ole ihan varma miten osinkoverot vaikuttavat tuohon asiaan, koska en tiedä miten tutkimukset on tehty. Itse kaipaisin pieniä osinkoja verottomiksi, mutta en usko sitä päivää näkeväni vähään aikaan. Ihan siitä syystä, että päättäjillämme on lähinnä asuntolainoja eikä sijoitusomaisuutta juuri ollenkaan. Tässä tapauksessa saattaisi allekirjoittaneenkin sijoitusstrategia hieman muuttua..

  Toivossa on tietysti hyvä elää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienosinkojen verovapautta on jälleen lupailtu ainakin keskustan ja kokoomuksen taholta. Mutta näinhän se taisi olla joskus aiemminkin, ja mitään asian suhteen ei ole tapahtunut. Toivonkipinä elää pienellä liekillä...

   Poista
  2. Toivotaan parasta! Vaikka alle 1500€ vuosiosingot verottomiksi.

   Poista