keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Kohti tavoiteallokaatiota: Lähivuosien ostokohteet listattu

Tavoiteallokaatiossani olen tehnyt linjauksen salkun jakamisesta tasaisiin 20% siivuihin seuraavien teemojen/omaisuusluokkien välillä:

 1. Omat osakepoiminnat kotimaasta ja ulkomailta
 2. Kehittyneet markkinat (indeksit, rahastot)
 3. Kehittyvät markkinat (indeksit, rahastot)
 4. Erikoisteemat (aktiiviset rahastot, REIT, cleantech jne)
 5. Korkosijoitukset
Tilanne on nyt sellainen, että kategoria 1. eli osakepoiminnat on yli 40 %:issa, ja korkosijoitukset muutamassa prosentissa. Muut kategoriat ovat 20% molemmin puolin. Vertasin salkun allokaation mukaista tulevaisuutta 300 Keuron kokoluokassa (joka on suurinpiirtein tuplat tämänhetkiseen). Johtopäätökset tässä:
 • Osakepoiminnat ovat jo nyt 20% osuudella 300 Keuron salkun mittakaavassa (eli 60000 euroa). Näitä ei siis tarvitse ihan lähiaikoina lisäillä, vaikka kiinnostavia ovatkin. En usko että pystyn täysin näistä pidättäytymään, sillä osakepoiminnat ovat yleensä se mielenkiintoisin juttu sijoittamisessa.
 • Korkosijoituksia pitää nostaa salkussa radikaalisti, jopa yli 50000 eurolla lähivuosien aikana. Tätä toteutan jo nyt kun DXSU-ETF on kuukausisäästö-ohjelmassa, ja vuodesta 2017 alkaen uskoisin, että pääsen aloittamaan reilummat panostukset esim. Seligsonin euroalueen pitkien korkojen rahastoihin.
 • Kategorioissa 2 ja 3 (kehittyneet ja kehittyvät markkinat) teen tälläkin hetkellä sijoituksia useamman ETF:n kautta (kts. asiaan liittyvä merkintä). Sijoituksia menee IS3N, DXET ja DX2J -ETF:iin. Lisäsijoituksia näihin ETF:iin voisin tehdä markkinatilanteesta riippuen myös kk-sijoitusten ulkopuolella. Jossain vaiheessa haluaisin sijoittaa myös S&P500 equal weight -ETF:ään (esim. XDEW), mutta se vaatii otollisempaa markkinatilannetta.
 • Kategoriassa 4 (erikoisteemat) mielessä on lisäostot cleantechissä (PZD) ja REIT-rahastoissa (VNQ, VNQI). Lisäksi mahdollinen 5000 euron lisäsijoitus HCP Quantiin voisi tulla kysymykseen.
Tässä oli lueteltu valtava määrä ostoksia, mutta tarkoitus olikin hahmoitella päälinjoja useille seuraaville vuosille. 300Keuron salkkuun on matkaa vielä pitkään, mutta suunnitteluhan on tunnetusti jopa mukavampaa kuin toteutus :)

16 kommenttia:

 1. Hei

  otatko tavoiteallokaatiossasi huomioon eri maantieteellisten alueiden tai sektoreiden painoa? Ja jos otat, millälailla määrität niiden painoarvon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ottanut kovin tiukkaa linjaa tuon asian suhteen, muutoin kuin isot linjat: kehittyvät markkinat 1/5 salkusta ja kehittyneet markkinat käytännössä 2/5 (1/5 ETF:iä ja toinen 1/5 suoria osakeostoja).

   Teemasijoitukset menevät sitten teeman mukaan, ja niissä on sijoituksia ympäri maailman (esim. VNQI ja HCP Quant sisältävät sekä kehittyviä että kehittyneitä markkinoita)

   Poista
 2. Kategoriaan 4, oletko ajatellut kohdennettuja sijoituksia terveydenhuoltosektorille. ETF:t tai suora osakepoiminnat? Healthcare tuntuu olevan jatkuva menestyjä ja miljoonat köyhyydestä nykyaikaisen terveydenhuollon piiriin nousevat takaavat menestyksen myös jatkossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On käynyt mielessä useampaankin otteeseen. Seligsonilta löytyisi esim. Global top 25 Pharma, joka on noussut hurjaa kyytiä viime vuodet. Nyt tuntuu siltä, että paras ostotilaisuus meni ohi. Uskon kuitenkin että tulevaisuuden keskeinen ala tämä on, ja teemarahasto/ETF jossain vaiheessa olisi varmasti hyvä idea. Kyttäilen hyvää ostopaikkaa...

   Poista
  2. Itselläni on "to buy"-listalla Vanguardin Healthcare ETF mukavan matalalla 0,12%;n palkkiotasolla. Tällä tuotteella saa hajautuksen US-markkinoille mm. lääketeollisuuteen (1/3), bioteknologiaan (1/4), laitteistomarkkinoihin (1/7) jne. Oikea ostohetki onkin sitten visaisempi kysymys...

   Poista
 3. Miksi haluat lisätä korkosijoitusten määrää noin paljon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluan, että salkussani on muitakin omaisuuslajeja kuin osakkeita, sillä ajattelen sijoitusvarallisuutta pitkällä aikavälillä taloudellisena turvana myös yllättävissä tilanteissa. Jos säästäisin varmuudella pelkästään eläkepäiviä varten, osakepaino olisi varmaankin lähempänä 100 %:ia. Tämän hetken tavoite 80% / 20% painotuksesta on itse asiassa melko riskinen joka tapauksessa.

   Korkosijoituksilla on pienempi volatiliteetti ja usein ne liikkuvat myös eri suuntaan kuin osakkeet. Jos niitä on salkussani kohtuullinen määrä, se mahdollistaa sijoitusten tarvittavan hyödyntämisen eri markkinatilanteissa ilman että tarvitsee myydä tappiolla. Vaihtoehtoiskustannus on toki menetettyjä tuottoja, mutta sen "hinnan" maksan mielelläni.

   Poista
  2. Olethan katsastanut Seligsonin tuoreen videon koroista?
   http://www.seligson.fi/suomi/ajankohtaista/videoblogi/show_item.asp?itemID=97

   Poista
  3. Kiitos linkistä. Nimenomaan tuon videossa puhutun asian takia olen pitänyt korkosijoitukset allokaatiotavoitetta alempana, hyvin lähellä nollaa.

   Ihan vielä en ole markkinoille menossa, muuta kuin hyvin maltillisesti kehittyvillä markkinoilla. Euromarkkinoiden korot eivät vielä hyvään aikaan ole houkutteleva sijoitus. Täytyy odotella rauhassa.

   Poista
 4. YIT pudonnut mukavasti...jos alle 5e mennään ,onko sinulla tuohon osakkeeseen minkäänlaista kiinnostusta? Riskejä tietysti ilmassa....nousuvaraa toki on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös huomannut YIT:n merkittävän kurssilaskun. Syklinen osakehan tuo on, ja sopii tietysti kysyä, että mikä on rakentamisen syklin tilanne lähitulevaisuudessa? Jatkuuko pudotus... Ajallisesti hajauttamalla YIT:stä saisi varmaan hyvän ostocasen.

   Poista
 5. Omistatko F-Securea? Kuuluuko sinun sijoitustyyliin...omistaa tekno-osakkeita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En omista F-securea. Yksittäisistä osakkeista pyrin omistamaan sellaisia, mitkä ovat sellaisissa bisneksissä, jotka kestävät syklien ja trendien yli.

   Tekno-osakkeista omistan Nokiaa ja Microsoftia. Varsinkin nyky-Nokia on sellaisella alalla, että tämä kriteeri täyttyy. Ja on MSFT:kin aika monipuolinen yhtiö. F-Secure on käynyt useinkin mielessä, mutta ei ole tullut ostettua. Sinänsä kiinnostava yritys kyllä.

   Poista
 6. Kannattaako tässä edes harkita Nordean tai Tellun ostamista kun tällainen tuli vastaan?Sinähän omistat Nordeaa....mites onko asuntolainaa?

  http://www.nordnetblogi.fi/tulo-ulkomailta-syo-verovahennyksen/03/04/2013/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä siis korot asuntolainasta luokkaa 700e vuosi.

   Poista
  2. Tuo on sellainen asia mikä jää monelta huomaamatta. Kyllä siinä takkiin tulee, varsinkin jos noita asuntolainan korkoja saa paljon hyvitettyä. Itselläni on hyvin pieni määrä asuntolainaa jäljellä, ja veroetu täten pieni, joten en ole tähän asiaan kiinnittänyt huomiota.

   Suomessa asuntolainan korkovähennyksestä ollaan pikkuhiljaa asteittain luopumassa, joka aikanaan korjaa tämän "ongelman". Sitä odotellessa voi olla, että asuntolainallisen kannattaa vältellä tuon kaltaisia ulkomailta saatavia osinkoja jossain määrin. Osingot uudelleensijoittavat ETF:t ovat käteviä, mutta eiväthän ne suoraa osakeomistusta korvaa...

   Poista