perjantai 6. marraskuuta 2015

Suomisalkun hyvät, pahat & rumat

Vaikka olen hajauttanut omistuksia laajalti, niin suomisalkku muodostaa edelleen salkustani ison osan, n. kolmanneksen koko sijoitusomaisuudestani. Suorat osakesijoitukset ovat erittäin kustannustehokas sijoitusmuoto, sillä säilytyskuluja ei käytännössä ole (riippuu missä salkku on säilytyksessä). En ole pitkään aikaan listannut tai käsitellyt suomi-sijoituksiani, joten tässä tulee Suomi-salkun hyvät, pahat ja rumat. Sinänsä runollinen jaottelu, mutta lisään tähän kategoriaan vielä "tosi hyvät", koska niitäkin löytyy.

Tosi hyvät
 • Amer Sports: nousua järkyttävät 454 %! Ostin Amer Sportsia finanssikriisin keskellä, vuonna 2008, jo ennen kuin aloin tätä blogia kirjoittamaan. Ostohinta oli 4,76 e ja siitä on noustu yli 26 euroon.
 • Sampo A: + 247 % Sampo on aika itsestään selvä case, ainakin jälkikäteen tarkasteltuna (2 ostoerää vuonna 2008). Nallen mukana on kannattanut pysytellä.
 • Nokia: + 208 % Nämä Nokiat ostin vuonna 2012 ja 2013. Tämän jälkeen Microsoft osti Nokian puhelinliiketoiminnan ja kurssikehitys on ollut suotuisaa.
Hyvät
 • Neste: +148% Ostin Nestettä vuoden 2009 aikana kolme erää, 9-10 euron kieppeillä. Vuosien varrella sijoitus on näyttänyt välillä vähän kehnoltakin kun muut 2009 vuoden sijoitukset ovat nousseet reilummin. Lopulta biodiesel alkoi tuottamaan, ja Neste on palkinnut hyvällä kurssinousulla ja mukavilla osingoilla.
 • Cramo: +106% Ostin Cramoa reilun 8 euron kappalehintaan kaksi erää vuonna 2008 ja yhden erän lisää suunnilleen samaan hintaan 2012 kun markkinat dippasivat. Tämän päivän hinta on tästä yli tuplaantunut.
 • Nordea Bank: +78% Ostoja kolmessa erässä, mukaan lukien vuoden 2009 osakeanti. Hyvä sijoitus (varsinkin osinkojen kanssa), mutta Sampo olisi toisaalta ollut vielä parempi.
 • Cargotec B: + 56% Cargotec on useamman oston jälkeen melko hyvin plussalla, mutta ei ole lähtenyt lentoon odottamallani tavalla. Maailmantalouden ja -kaupan elpymistä odotellessa...
 • Metso: +56% Ensimmäiset Metsot ostin reilulla 7 eurolla vuonna 2009 (päivän hinta 23 euroa), mutta tämän jälkeen tehdyt lisäostot ovat pienentäneet voittoprosentin vain kohtalaiseksi. Toisaalta Metsosta irrotettiin Valmet, jonka sittemmin myin pois. Tämä täytyy laskea puhtaaksi tuotoksi, kuten myös mukavat osingot vuosien saatossa.
 • Sponda: +52% Olen ostellut Spondaa viidessä erässä (ml. osakeanti) vuosien 2009-2014 välillä. Voittoprosentti maltillinen, mutta osinkoja tulee tasaisen kasvavana virtana. Yksi suosikkisijoituksistani tästä syystä. 
 Pahat
 •  Fortum: -12% Olen Fortumin tapauksessa tehnyt kuten monet muutkin piensijoittajat, eli ostanut osinkojen kiilto silmissä Fortumia lisää vuosien varrella. Kurssi matelee sähkön hinnan mukana, mutta osinkoja on toki tullut. Huonoon kategoriaan tämä silti kuuluu, mutta jää salkkuun odottelemaan parempia aikoja. Joskus ne tulevat.
 •  Outotec: -5%; Pihlajalinna: -13% Nämä ovat hyvin tuoreita ostoksia viimeisen 2 kuukauden sisältä, joten sikäli vertailu on epäreilu. Odotellaan pari vuotta ja tarkastetaan kurssit uudestaan.
Rumat 
 • Talvivaara: -96% Mitähän tästä sanoisi. Oppirahat.
Tämä listaus ei ottanut huomioon osinkoja (sellaisenkin voisi joskus taas tehdä), mutta näyttää kuitenkin mukavasti sen, että osta-ja-pidä sijoittaminen palkitaan ajan myötä. Uskoisin, että tällä listalla ei ole montaa osaketta joita tulen myymään lähitulevaisuudessa, monia näitä en myy ehkä ikinä :)

Mukavaa viikonloppua!

9 kommenttia:

 1. Sampo itselläni myös kärjessä ja Fortum toistaiseksi vielä pahoissa. Sponda kiinnostaisi tasaisen osingon takia.

  VastaaPoista
 2. Miksi sponda ? Citycon myös vaihtoehto...vai onko tähän jokin perustelu ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Citycon oli aikanaan kun tätä vertailua tein liikaa keskittynyt ostoskeskuksiin, siinä missä Spondalla tämä oli vain n. neljännes. Sama perustelu pätee itselleni edelleen. Ei sillä, etteikö Citycon voisi olla hyvä sijoitus, mutta oma päätös lähti tuosta.

   Poista
 3. Vuoden 2009 ostokset ovat yleisesti ottaen olleet todella hyviä.

  Noiden nousuprosentit ovat niin hyviä, ettei niitä voi millään myydäkkään, koska noin isojen verojen maksu tuntuisi todella pahalta. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Joskin hankintameno-olettama 40% sitten 10 vuoden omistuksen ja hurjien nousuprosenttien jälkeen mahdollistaisi varsin verotehokkaat myynnit. Mitä suurempi nousu, sitä isompi verosäästö. Jos nyt sitten verottaja ei muuta käytäntöjään... :)

   Poista
 4. Ounastelen alan ihmisenä että kyllä Fortum tuolta vielä nousee. Pohjois-Karjalan laitoksella tehdään par'aikaa erilaisia tuottotestejä ja etsitään optimia. Optimin löydettyä reservistä putkahtelee samankaltaisia CHP-laitoksia... Hei, näin aloittelevana piensijoittajana olisi yksi nopea kysymys!
  Mitä luulet, milloin tulee seuraava otollinen hetki ostaa osakkeita tai aloittaa ETF-sijoittaminen? Olisiko ihan vuoden loppu tai vasta kevät/toukokuuilmiö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajoituskysymys on tosi vaikea tällä hetkellä, kun takana on länsimarkkinoilla nousua vuodesta 2009 asti...

   Mitä ETF-sijoittamisen aloittamiseen tulee, niin aina on oikea hetki! :) Erityisesti silloin, jos voit sitoutua kuukausittaiseen sijoittamiseen useiksi vuosiksi, jolloin "väärän" aloitusajankohdan vaikutuksia voidaan pienentää.

   Tällöin sijoitukset tapahtuvat välillä otolliseen aikaan, välillä vähemmän otolliseen. Mielestäni kk-sijoitustaktiikka sopiikin erityisen hyvin ETF-sijoittamiseen, jonka idea on muutenkin keskimääräinen markkinatuotto.

   Poista
  2. Nimenomaan tuota nousua olenkin ihmetellyt, kun sitä näyttää olevan takana jo niin monta vuotta.. Eikös joku vanha sanonta sanonutkin, että 7 vuotta kasvua ja 7 vuotta laskua? Vai kuinka. Uskotko tähän? Kohta koittaisi huonot ajat.. !
   Aloitankin ETF-sijoittamisen jo tuotapikaa :) Tällä hetkellä yritän parsia helsingin pörssistä muutamilla tunnusluvuilla "otollisimmat" yritkset :) Saa nähdä, miten käy!

   Poista
  3. Mitä pidempään nousu on jatkunut, sitä lähempänä on lasku :) Ja itse olen tuota laskua jo odotellut jo vähän pidempäänkin, mutta markkinat tuntuvat jaksavan. Tästä syystä olen keräillyt käteiskassaa, että on vähän enemmän millä ostaa halpoja osakkeita kun sellainen markkinatilanne tulee vastaan.

   Tsemppiä sijoituksiin!

   Poista