perjantai 20. marraskuuta 2015

Ulkomaisten osakesijoitusten hyvät, pahat ja rumat

Katsastin alkukuussa pitkästä aikaa Suomi-salkun tilanteen jaottelulla "hyvät, pahat ja rumat". Seuraavassa sama ulkomaisten osakkeiden osalta, joita onkin huomattavasti lyhyempi lista. Toisaalta sijoitukseni näihin on tyypillisesti vähän suurempi (2000 - 6000 euron välillä kutakin).

Hyvät
 • Microsoft: +124% Microsoft on paras ulkomainen osakesijoitukseni. Ostin molemmat kaksi erää vuonna 2012 (merkintä 1, merkintä 2). Vaikka Microsoftin mobiilikäyttispuoli on menestynyt huonosti, muu bisnes on vetänyt kohtuullisen hyvin ja osakekurssin nousu on ollut komeaa (nousuun vaikuttavat toki myös valuuttakurssit).
 • Hyundai Motor Company: +96% Ostin Hyundaita vuonna 2013 ja tästä kurssi on suurinpiirtein tuplaantunut. Näkemykseni mukaan Hyundai ja Kia pärjäävät automarkkinoilla jatkossakin, joten tämä jää pitkään salkkuun.
 • Goldman Sachs: +71% Globaalin finanssimarkkinan vahva peluri.
 • Adidas: +54% Ikoninen urheilubrandi. Tein tämän oston vuoden alussa (kts. merkintä), ja olin seurannut Adidasta jonkin aikaa sitä ennen. Tässä tapauksessa ajoitus osui nappiin, ja tuottoa voi pitää hyvänä alle vuoden omistuksesta.

Pahat ja rumat
 •  Volkswagen: -3% Pahat ja rumat -osasto jäi tässä tapauksessa hyvin lyhyeksi. Ainoa miinuksella oleva ulkomainen osakesijoitus on volkkari, joka on tällä hetkellä maineeltaan pikimusta ja suurissa vaikeuksissa päästöskandaalin vuoksi. Oma sijoitukseni on yllättävän hyvällä tolalla siihen nähden. En ostanut ensimmäisiäkään eriä kalliilla, ja viimeisen erän onnistuin ostamaan 97 euron kurssiin (tällä hetkellä hinta 124 euroa) skandaalin aiheuttaman hetkellisen dipin aikana. En tiedä onko volkkarin osalta pahin vielä ohi, mutta tämä jää salkun pohjille odottamaan parempia aikoja.

5 kommenttia:

 1. Taas tuntuu pörssissä olevan vaihe, ettei mitään pitäisi ostaa.Kaikki osakkeet aika hinnoissaan.Toivottavasti ennen kevättä saataisiin jotain pientä pudotusta..ennen osinkojen tulemista.Ilmeisesti sinäkin keräät kassaa tuleviin "tilanteisiin" ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, samat ajatukset. Kassa kerätty nyt kymppitonniin asti ja jatkan kerryttämistä...

   Poista
 2. Mitä mieltä olet IBM:stä? Kurssi alle 140 ja aika paljon jo laskenut...yksi Buffetin suurista sijoituksista.Voisitko itse harkita esim.osto-ohjelmaa tuohon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista. Kurssia katsomalla vaikkapa 5 vuoden jänteellä näyttää IBM olevan hyvissä hinnoissa. Ostoa varten tosin tarvitaan myös muuta ajatusta, voihan olla että IBM:n liiketoiminta on laskussa ja kurssi kärsii oikeutetusti... Itselläni ei ole IBM:stä vahvaa näkemystä, mutta kieltämättä kiinnostava case ihan hinnoittelun puoleen.

   Poista
 3. Hyvin ovat osakepoiminnat osuneet. Kertoo myös markkinoiden ,etenkin jenkkimarkkinoiden vahvasta noususta. Tuntuu että nyt ollaan siellä huipun tuntumassa ja kurssiheilunta lisääntynyt. Sinulla ainakin alkaa käteiskassaa olemaan valmiina.

  Walde

  VastaaPoista