maanantai 5. kesäkuuta 2017

Spondasta ostotarjous - tiedossa pitkäaikaisen sijoituksen päätepiste

Näyttää siltä että pitkäaikaiseksi tai jopa ikuiseksi tarkoittamani sijoitus Spondaan on päättymässä, sillä Spondasta on tehty ostotarjous. Ostin ensimmäisen erän Spondaa vuonna 2009, ja lisäostoja olen tehnyt vuosina 2010, 2012, 2014 ja 2016. Kyseessä on - tai oli - siis yksi Suomi-salkkuni kivijaloista.

Tässä Arvopaperin jutussa kerrotaan yksityiskohdat seuraavasti:

"Amerikkalaisen kiinteistösijoittaja Blackstonen tytäryhtiö Polar Bidco tekee vapaaehtoisen ostotarjouksen kiinteistösijoittaja Spondasta. Polar Bidco tarjoaa Sponda osakkeesta 5,19 euroa käteisvastikkeena. Spondan hallitus suosittelee ostotarjouksen hyväksymistä. Tarjous vastaa 1763 miljoonan euron ostohintaa. Allekirjoitetun yhdistymissopimuksen mukaan Spondalla on oikeus jakaa osinkoa enintään 0,12 euroa ennen ostotarjouksen hyväksymistä. Ostotarjousta tarkistetaan vastaavalla summalla alaspäin, jos osinkoa jaetaan.

Polar Bidcon ostotarjous alkaa 13. kesäkuuta ja päättyy 14. heinäkuuta."

Omilla hankintahinnoillani tämä tarkoittaisi 102% voittoa, euroissa reilua 3000 euroa. Lisäksi Sponda on maksanut useita satoja euroja osinkoja tässä vuosien varrella, eli kokonaisuudessaan tässä on kyse erittäin hyvästä sijoituksesta! Ikävää tästä on luopua, mutta mukavaahan se on joskus tehdä myös näitä "pikavoittoja". Yrityskaupat kuuluvat yritystoimintaan ja sijoittamiseen, ja näitä osuu kohdalle ennen pitkää.

Yksi hyvä puoli oman salkkuni osalta, että Cityconin kurssi otti tästä myös boostia ylöspäin. Olen Spondan tavoin lisäillyt omistuksiani pikkuhiljaa myös Cityconissa.

Itselläni ei ole juuri kokemusta siitä, että omistamani osakkeista on tehty ostotarjous. En tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Kuulisin mielelläni kokemuksia! Tämä on käsittääkseni melko varmasti menossa läpi, eikös näin yleensä ostotarjouksien kanssa tapahdu? Taustatyöt lienee tehty hyvin.

8 kommenttia:

 1. Moni on niin innoissaan, että nyt voi jo myydä siihen hintaan osakkeet pois. Jos ostotarjous ei menekkään läpi niin voi ostaa lisää osakkeita sitten kun hinta laskee :) Tosin itsekkin ajattelisin, että harmi jos joutuisin luopumaan hyvän yhtiön omistuksesta.

  VastaaPoista
 2. Hallituksen puheenjohtaja sanoi uutisissa, että velkoineen ostohinta on yli kolme miljardia, joten ostohinta alkaa yhtäkkiä näyttää suuremmalta. En jaksa tarkistaa lukuja, mutta voi näin toki ollakin.

  VastaaPoista
 3. Tapahtuu sitä että odotetaan ostotarjouksen hyväksymistä. Etukäteen jo 46% omistuskannasta ilmoitti hyväksyvänsä sen, joten eiköhän loputkin. Ostotarjouksen ehtona on tässäkin, kuten aina käytännössä, 90% osuuden saavuttaminen johtuen siitä että lain mukaan sen jälkeen uusi omistaja voi ostaa vastaan hangoittelevat änkyräsijoittajat pois väkisin.

  Nyt siis voit joko holdata osakkeita, jolloin käytännössä lopuksi saat fyrkat syksymmällä ilman lunastuspalkkioita tai sitten voit myydä ne nyt, jolloin maksat välityspalkkion ja saat rahat heti.

  On olemassa pieni mahdollisuus että ostotarjous ei menisi läpi, mutta se on aika pieni.

  Myin itse suurimman osan spondistani, koska halusin hynkyt heti. Nämä ovat mainioita tilanteita omasta näkökulmastani. Olen ostanut useampaakin paperia spekulatiivisesti siten että kurssinousu on ihan ok tulos, mutta tällainen ostotarjus on kiva lisäbonus. Näin kävi nyt Spondalle - osakkeet nousivat kivasti ja tämä oli kiva lisäbonus.

  VastaaPoista
 4. Hieno tuotto ja eipä siinä muuta kuin voit joko myydä osakkeet heti tai odotella pakkotulouttamista. Koin juuri vastaavan Comptelin kanssa jokunen kuukausi takaperin.

  VastaaPoista
 5. on vaan harmi koko suomen kansan puolesta ettei ymmärrä että pala suomi myydään amerikkaan, jonka jälkeen suomipoika maksaa vuokrat amerikkaan.. 4miljardin kiinteistömassa tarkoittaa 20000kpl asuntoa a 200000th

  VastaaPoista
 6. Osaisiko joku vääntää rautalangasta, mitä tapahtuu, jos en myy, mutta mennään pakolliseen lunastusmenettelyyn? Tarkoittaako se ratkaisevasti huonompaa hintaa kuin ostotarjouksessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa tähän kyllä vastata... Tietäisiköhän joku?

   Poista