sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Katselen maalin kuivumista

Sijoittaminen on parhaimmillaan ja pahimmillaan tylsää. Osta-ja-pidä strategia todistetusti toimii, ja on tunnettua että yleensä turha kaupankäynti laskee keskimääräisiä tuottoja. Oma "laiskan sijoittajan" sijoitustyylini on rakennettu tälle ajatukselle. Ostoja saa tehdä mielin määrin, mutta myyntejä tulisi karttaa viimeiseen asti. Tällä tavalla salkku karttuu vuosien ja vuosikymmenten yli, ja vaurastumista ei voi estää.

Sijoitusstrategiani pohjautuu tavoiteallokaation puitteissa tehtäviin lisäostoihin. Erityisen viihdyttävää on tehdä lisäostoja kunnon laskumarkkinoilla. Tällöin voi ostaa osakkeita tietäen että ne ovat ainakin reilusti halvempia kuin aiemmin, ja parhaimmillaan salkkuun voi lisätä laadukkaita yrityksiä, jotka ovat muuten tyypillisesti erittäin korkeasti arvostettuja. Nostalgiamielessä voi muistella vaikkapa näitä ostoksia vuosikymmenen takaa:
 • Sampo: 2 ostoa vuonna 2008 keskihintaan 13,12 e/kpl. Nyt 44,91e, nousua 242%
 • Amer Sports: 1 osto vuonna 2009 hintaan 4,76 e/kpl. Nyt 25,30e, nousua 431%
 • Neste: 3 ostoa vuonna 2009 keskihintaan 9,73 e/kpl. Nyt 69,34e, nousua 612%
Vaikea kuvitella, että tuotot seuraavan kymmenen vuoden aikana ovat vastaavia jos ostan mitään näistä kolmesta osakkeesta esim. ensi viikolla! 

Yllä mainitusta syystä pitkän nousumarkkinan huipulla sijoitustyylini on - tai pitäisi olla - kuolettavan tylsä. Kuukausisijoitukset (1000 e/kk) rullaavat Nordnetin kautta neljään ETF:ään. Muutoin on sellainen tuntuma, että lisäsijoituksia ei kannattaisi tehdä. Siitäkin huolimatta olen tämänkin vuoden puolella ostellut kaikenlaista. Optimaalisintahan olisi tehdä enemmän lisäsijoituksia joskus muulloin kuin yhdeksän vuoden nousumarkkinoiden jälkeen. Toisaalta markkinoiden ajoittaminen on erittäin vaikeaa, joten tämänkin pohdinnan voi huoletta laskea viihteen puolelle :)

Joka tapauksessa blogissakin on viime aikoina ollut hiljaista kun "katselen maalin kuivumista". Salkku tuntuu nousevan pikkuhiljaa, eikä loppua meinaa olla näkyvissä. Sinänsä ihan hyvä tilanne, mutta sisäinen sijoittajani syyhyää ostoksille...

Näihin vaivoihin lääkkeenä on toiminut monesti osto-ohjelmat ja niiden kurinalainen noudattaminen. Tälläinen olisi käynnissä ainakin kahden teema-ETF:än osalta (2B76 & 2B77). Näiden kurssit eivät meinaa kuitenkaan laskea, joka on sinänsä ihan hyvä, mutta lisäostoja odottavan kannalta vähän tylsä juttu. Näiden lisäksi laskumarkkinan (ehkä joskus) saapuessa olisi tarkoitus ostaa globaalia low carbon ETF:ää. Lisäostoja salkussani oleviin laadukkaisiin yrityksiin kuten Kone tai vaikkapa Brown Forman voisi harkita jos markkinat kääntyisivät laskuun.

Sitä odotellessa täytyy keskittyä nauttimaan keväästä ja antaa voittojen rauhassa juosta. Kyllä se laskumarkkina sieltä vielä tulee, vai mitä? :)

6 kommenttia:

 1. Hei, kiitos mielenkiintoisesta blogista! Tiedätkö, onko väliä mistä pörssistä iShares Automation & Robotics UCITS ETF:ää ostaa? Xetrassa tikkerillä 2B76 ja tuota saa Nordnetin kautta. Nordnetin kautta kuitenkin kulu 15€. Lynxin kautta saa ostettua ainoastaan Italian pörssissä olevaa RBOT:a (= sama ETF), kulu 5,8 € eli merkittävä säästö.

  https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/284219/?siteEntryPassthrough=true&locale=en_GB&userType=individual

  Yllä olevalla sivulla näkyy vielä nuo pörssit, joissa etf listattuna. T. Pekko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tuote on 1:1 sama mutta eri pörsseihin listattu, niin sitten itse tuotteen osalta tietysti ei ole mitään eroa. Eroja voi olla toki siinä, että näitä vaihdetaan eri pörsseissä enemmän tai vähemmän, jolloin "spreadissa" eli osto- ja myyntihinnan erotuksessa voi olla eroja. Tästä voi sitten koitua pientä eroa ostokustannuksissa. Mutta näitähän voi tarkastella ja vertailla jos siltä tuntuu.

   Jos joku tietää että näillä on jotain muutakin eroa, niin voi kertoa!

   Poista
 2. Erittäin osuva kirjoitus! Jonkinlaista tylsyyden hallintaa harjoitan itse dipeissä osinkoja uudelleen sijoittamalla samalla kun laskumarkkinaa odotellaan. Se tulee kyllä, luonnonlaki!

  VastaaPoista
 3. Itse lyhentelen sijoituslainaa. Se se vasta tylsää touhua onkin, voi pojat!

  VastaaPoista
 4. Hei, kiitos mielenkiintoisesta blogista!
  Onko sinulla postausta miten lähteä liikkeelle varallisuuden kasvattamisessa?
  Kun on velkaa, ei kovin hirmuisesti säästöjä, lapsiperhe (useampia lapsia), osakkeet kiinnostaa jne. Opittavaa on paljon ja olisi mielenkiintoista lukea mietteitäsi aiheesta!

  Marie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marie, hienoa että sijoittaminen kiinnostaa. Erittäin kannattava harrastus jos kärsivällisyyttä riittää!

   En oikein tiedä onko minulla hyvää "perus-postausta" sijoittamisen aloittamisesta. Ehkäpä pitäisi kirjoittaa sellainen, näistä kysellään aika ajoin! :)

   Poista