lauantai 4. toukokuuta 2019

Ostoajatus: Beyond Meat (BYND)

Beyond Meat (tikkeri: BYND) listautui tämän viikon torstaina Nasdaq:iin. Listautuminen onnistui parhaiten viimeiseen kymmeneen vuoteen jenkkimarkkinoilla (CNBC:n juttu).

Mikä tämä Beyond Meat oikein on? Moni on varmaan yrityksestä kuullutkin, tai sitten osaa päätellä nimestä. Kyseessä on ensimmäinen pörssiin listautuva "Plant-based meat" yritys, joka valmistaa "kasvispohjaista lihaa". Beyond Meatin burger-pihvit ovat kuuluisia mm. siitä että niistä tihkuu "verta" (eli punajuurimehua). Tuotteita - joita on siis muitakin kuin hamrurilaispihvit - löytyy ympäri maailmaa yli 30 000 ruokakaupasta ja ravintolasta.

Idea kuulostaa hieman erikoiselta, vai mitä? Asiaa kun vähän miettii, niin ei ehkä sittenkään. Maailmassa on valtava määrä lihansyöjiä, jotka haluavat tietynlaista ruokaa - sellaista joka maistuu, tuntuu ja ehkä myös näyttää lihalta. "Kasvispohjaiset lihatuotteet" tarjoavat kestävän ratkaisun tällaisille käyttäjille. Kaikki lihansyönti, joka saadaan korvattua kasvispohjaisilla tuotteilla säästää merkittävästi vettä ja viljelymaata, sekä tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Beyond Meatin tuotteen osuvat siis erittäin suureen - ehkä suurimpaan - globaaliin megatrendiin.

Toimiala on toki varsin kilpailtu, koska vastassa ovat sekä lihatuotteet että kasviperäiset proteiinit. Myös perinteiset elintarvikeyritykset ovat siirtymässä alalle. Kotimaisia esimerkkejäkin löytyy (nyhtökaura, härkis, jne). Toisaalta markkinan potentiaali on valtava, ja tästä syystä listausantia on rummutettu reilusti. Riskejä tähän sisältyy, kuten esim. näistä kommenteista voi lukea.

Itse olin aikeissa ostaa BYND:iä heti kun kaupankäynti alkaa. Hinta kohosi kuitenkin välittömästi "pilviin" ja nousi siitä vain lisää. Minulle kävi siis vanhanaikaisesti: jäin empimään ensimmäisillä minuuteilla kun osaketta sai vielä viidenkymmenen dollarin kieppeissä (listaushinta oli muuten 25 dollaria!), ja nyt osake noteerataan jo yli 66 dollarissa.

Aion tulevina viikkoina ja kuukausina seurata BYND:in kehitystä ja etsiä oston paikkaa. Aiempiin markkina-analyyseihin nähden osake on erittäin kallis, ja onhan tässä varmasti hypeä mukana. Kiinnostaisi kuitenkin itse olla kyydissä. Saapa nähdä miten käy.

5 kommenttia:

 1. useimmitenväärässä5. toukokuuta 2019 klo 11.51

  Arvostus osakkeen nykyhinnalla noin neljä miljardia, vuosimyynti noin 80 miljoonaa ja tappiota muutama kymmenen miljoonaa. Alkaa kuulostaa jo ihan internet-kuplan ajoilta! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenkki-IPO:jen hinnoitteluissa ja niiden suosioissa on kieltämättä jotain samaa kuin IT-kuplassa. Jenkkimarkkina on nyt todella kuuma. Toisaalta se on ollut kuuma jo pitkään, ja kyydissä on kannattanut toistaiseksi pysyä.

   Tässä BYND:in tapauksessa taustalla on onneksi kuitenkin jotain todellista liiketoimintaa, IT-kuplassa maksettiin isojakin summia lähinnä web-osoitteesta ja jännästä ideasta.

   Nopeasti skaalautuvan yrityksen on kuulemma hyvä tehdä tappiota, joten itse en pysty noin suoraviivaisesti päättelemään hinnoittelun oikeellisuutta. Tärkeäähän näissä on se kasvun suunta ja liiketoiminnan kokoluokka tulevaisuudessa. Muistelen että tuli aikoinaan jätettyä sijoittamatta Amazoniin sen takia, että arvostuskertoimet näyttivät haastavalta. Ei ole helppoa...

   Poista
 2. useimmitenväärässä7. toukokuuta 2019 klo 9.32

  Andy Kessler kirjoitti joskus että hyvällä sijoituskohteella on 1) megamarkkina, 2) "epäreilu" kilpailuetu ja 3) liiketoimintamalli jolla tuo kakkonen otetaan käyttöön.

  Näyttää selkeältä että lihan korvikkeilla on 1 mutta millä firmalla on 2? Onko tuo että se näyttää oikealta lihalta sellainen? Itse en oikein usko, mutta olenkin useimmiten väärässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että tässä tapauksessa se kilpailuetu liittyy siihen, että BYND on ainut selkeästi tämän genren (kohta 1) listautunut yhtiö. Tämä kilpailuetu tulee tietysti poistumaan sitten kun esim. Impossible Foods listautuu pörssiin. Mutta voi olla että sijoituskohteen kysyntä tulee nostamaan kurssia sillä aikaa reilustikin. Edellisenkin keskustelun ja pohdinnan jälkeen kurssi on ollut nousussa :)

   No, eihän tässä pikavoittoja olla hakemassa, joten jatketaan tilanteen seuraamista. Nyt kun ekana päivänä ei saanut tuota ostettua, niin voi olla että juna ei palaa enää asemalle...

   Poista
  2. Niin ja tosiaan "kilpailuetu" yllä mainitussa tapauksessa liittyy vain sijoituskohteen kiinnostavuuteen. Itse bisneksen kilpailuetu on ehkä kyseenalaisempikin, vaihtoehtoja kun löytyy jo. Mutta ilmeisen hyvä tuote ja ensimmäisen toimijan edut voivat tuoda kilpailijoihin kaulaa.

   Poista