lauantai 28. syyskuuta 2019

Osinko-osakkeita & laatuyhtiöitä OMXH:sta?

Kuten aiemmin olen kirjoittanut, ajatuksissa on laittaa ensi vuoden alussa kerralla 50 000 euroa osakesäästötilille. Vielä on harkinnassa että laitanko koko 50 keuroa kiinni kerralla osakkeisiin, vai yritänkö ajoittaa ostoja. Alan kallistua ensimmäisen kannalle, koska ajoittaminen on tunnetusti vaikeaa. Lisäksi tämä summa tulee olemaan alle 1/6 salkusta, eli mitenkään liian liian dramaattinen muuvi oman kokonaisvarallisuuteni kannalta. Käytännössä tapahtuu käteiskassan siirtäminen osakesäästötilille ja sitä myöten kotimaisiin osakkeisiin.

Koska 50 000 euroa on kuitenkin paljon rahaa ja ajatuksena olisi saada tälle tuottoa, olen alkanut miettiä nyt jo kolme kuukautta etukäteen sopivia ostokandidaatteja. Osakesäästötilin merkittävimpiä etuja on mahdollisuus saada osingot tilille verottomana ja sijoittaa ne uudestaan tuottamaan "korkoa korolle" ilman välissä tapahtuvaa verotusta. Itse olen kallistunut siihen, että käytän osakesäästötiliä nimenomaan tämän ominaisuuden takia. 

Hakusessa on täten laadukkaita OMXH:ssa listattuja yrityksiä, jotka maksavat kohtuullista osinkotuottoa. Tässä on tarkoitus katsoa nykyhetkeä pidemmälle, eli tavoittelen osakkeita jotka tarjoavat tasaisesti kasvavaa osinkovirtaa joka perustuu tuloksen kasvuun ja kestävyyteen. Joku voisi sanoa tällaisia osakkeita esimerkiksi "laatuyhtiöiksi", joku toinen osinkoyhtiöiksi.

Olen jo valinnut pidemmän listan omia suosikkeja jotka täyttävät nämä kriteerit ja kirjoittelen näistä loppuvuoden mittaan. Mutta ensin haluaisin heittää kysymyksen lukijoille:

Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaita osakkeita OMXH:ssa pitkän aikavälin tuloskasvun ja sitä myötä osinkojen kasvun osalta?

Tiedän että osingot ja osinkojen kasvu ei ole ainut eikä välttämättä aina paras tapa saada tuottoa osakkeista - hyviä esimerkkejä maailmalta löytyy Amazonista Berkshire Hathawayhin. Osakesäästötilin erityispiirteet huomioon ottaen aion kuitenkin perustaa "osinkosalkun" 50 000 euron alkupääomalla. Omat rahat on siitä kivoja että niillä voi tehdä tällaisia kokeiluja :)

4 kommenttia:

 1. Orion. Suomessa ei ole muita laatuyhtiöitä.
  MUTTA Orionin laittaminen OST:hen on hyödytöntä. Normi AO-tilillä sen arvo on verojen jälkeen melkein identtinen.

  VastaaPoista
 2. Tässä vastaus lukijalta:
  Nokian Renkaat
  Fortum
  Kone
  Olvi
  Konecranes
  Huhtamäki
  Sampo
  Vaisala

  Kolme ekaa löytyy salkustani ja loput 4 on sitten satunnaisessa järjestyksessä. Arvostustasot ovat toki mitä on, osa mielestäni selvästi yliarvostettuja (esim. Kone ja Vaisala) ja muutama hieman aliarvostettu (esim. Nokian Renkaat ja Sampo).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Osittain noita samoja on omallakin listalla. Fortum, Kone, Sampo löytyvät salkusta...

   Poista
 3. Fortumin ja Sammon lisäksi suosittelen Tietoa ja Teliaa.

  VastaaPoista