torstai 29. elokuuta 2019

Laiska sijoittaja: seuraavat 10 vuotta

Tämä on sarjassa kolmas nostalgiapostaus tässä kuussa, blogin täytettyä 10 vuotta. Tällä kertaa otan katseen tulevaa kohti. Mitä tapahtuu seuraavan 10 vuoden aikana ja miten aion siihen reagoida? Tässä kevytmielinen, epätieteellinen ja varsin optimistinen ajatusleikki tulevaisuudesta.

Historiallisen pitkä nousukausi osakkeissa taittuu lähiaikoina. Markkinat laskevat reilusti ja moni sijoittaja harmittelee huonoja tuottoja. Ostan salkun täyteen halventuneita osakkeita, mutta en myy (juuri) mitään. Esimerkiksi vuoden alussa tuleva osakesäästötili saattaa olla juuri sopiva paikka tankata kotimaisia osakkeita reippaalla kädellä. Onni suosii rohkeaa!

Vuosikymmenen päästä (2029) osakemarkkinat ovat huomattavasti nykyistä korkeammalla. Matkan varrelle ja varsinkin vuosikymmenen alkupuoliskolle sattuu ikäviä laskuja. Maailma ei ole erilainen tälläkään kertaa, vaan osakkeet tulevat nousemaan reilusti. Oma salkkuni nousee yli puolen miljoonan jo vuosien 2023-2014 kieppeillä. 2020-luvun lopussa saattaa miljoona mennä rikki, ellen ole ehtinyt eläkkeelle ennen sitä :)

Uudet teknologiat jyräävät ja markkinoille tulee uusia merkittäviä toimijoita. Näitä syntyy mm. robotiikkaan ja automatisaatioon, alustatalouteen, ja hiilivapaan talouden alueille. Sijoituscasena uudet teknologiat tulevat olemaan vaikeita, mutta merkittäviä omaisuuksia syntyy oikeilla osake- ja indeksivalinnoilla.

Laiska sijoittaja jatkaa blogger-alustalla ja blogin osalta juuri mikään ei muutu. En edelleenkään kirjoita sponsoroituja tarinoita tai aloita affiliate -markkinointia. En myöskään tavoittele julkisen sijoituskirjailijan tai -vaikuttajan statusta, eli Twitter & muut kanavat pysyvät poissa käytöstä. Ehkä vähän tylsää mutta sopii omaan tarkoitukseeni (edelleen) hyvin.

2 kommenttia:

 1. Rohkea julkilausuma tuo mahdollinen miljoonan sijoitussalkku ;) Siitä olen samaa mieltä, että romahdus on tulossa ja tuo tuleva osakesäästötili voi sitä oikein käyttävälle avata mukavan tien hyviin tuottoihin. Jos siis kyseiset asiat osuvat edes jotenkuten kohdilleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäähän sitä olla unelmia! :)

   Osakesäästötili-case on mielenkiintoinen. Jos markkinatilanne osuu kohdalleen, niin kotimaiset osakkeet ovat varsin edullisia ensi vuoden alussa. Nyt ihan viime aikoina on näkynyt uhkaavaa nousua :)

   Poista