keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Sijoitusidea: Automaatio ja robotisaatio

Salkkuni tavoiteallokaatiossa on 20% osuus varattu "erikoisteemoille". Tällä hetkellä tämä kategoria on 14%:ssa. Sieltä löytyy lähinnä cleantechiä (PZD), ja kiinteistösijoituksia (VNQ, VNQI). Aloin miettimään, että mikä teema on tulevaisuudessa sellainen juttu, mihin haluaisin panostaa juuri nyt sijoitusten kautta. Yksi ilmiselvä teema olisi terveydenhuolto, mutta tällä kertaa päädyin vähän radikaalimpaan ratkaisuun ja sijoitin automaation ja robotisaatioon.

Automatisaatio, tekoäly, koneoppiminen ja robotiikka ovat eittämättä osa isoa teknologista murrosta, joka mullistaa käytännössä kaikki toimialat. Mullistus on käynnissä jo tällä hetkellä, mutta uskon että tämä on pientä siihen verrattuna, mitä tulemme näkemään seuraavan 10-20 vuoden aikana. Esimerkiksi tutkimuslaitos Gartner nimeää tekoälyn - sisältäen koneoppimisen, robotiikan, jne - yhdeksi kolmesta tulevan vuosikymmenen digitaalisesta megatrendeistä. Selkeästi tämä on asia, missä haluan olla sijoittajana mukana!

Tein eilen n. 1500 euron sijoituksen hintaan 6,35 e/kpl iSharesin automatisaatio- ja robotiikka-alan yrityksiä seuraavaan ETF:ään. ETF:n virallinen nimi ja kaupankäyntitunnus ovat seuraavat:

iShares Automation & Robotics UCITS ETF (2B76)

Tätä ETF:ää saa Xetrasta (Frankfurtin pörssi) ja se noudattaa UCITS-säännöstöä. Tämä tarkoittaa että sitä saa ostaa mm. Nordnetin kautta toisin kuin tällä hetkellä esim. Yhdysvaltalaisia ETF:iä. Toinen hyvä juttu on että 2B76 näyttää olevan aidosti kilpailukykyinen tuote omalla sektorillaan. Se sijoittaa osingot uudestaan ja hallinnointipalkkio on 0,40 % pa.

Osittain samanlainen vaihtoehto olisi esimerkiksi Global X Robotics & Artificial Intelligence Thematic ETF (BOTZ), mutta tässä ongelmana on se että se on listattu Nasdaqiin (eli tällä hetkellä vaikea hankkia eurovälittäjän kautta), ja lisäksi siinä on kustannukset 0,68 pa. Päädyinkin siis 2B76:een hankinnan helppouden ja melko alhaisen kustannustason takia.

2B76 on noussut melko paljon viimeisen vuoden aikana. Päätin kuitenkin tämän sijoituksen osalta, että kokonaispanostukseni tulee olemaan 10 Keuron luokkaa, joten tulen ostamaan tätä tulevien vuosien aikana mahdollisesti tätä kalliimmalla sekä ehkä halvemmalla jos mahdollisuus aukeaa. Joka tapauksessa tämä menee siihen kategoriaan mitä ei ole tarkoitus myydä "koskaan", eli ostoajankohdan merkitys liudentuu ajan myötä.

ETF:n maajakauma on seuraava, eli hajautus on mukavan globaali.
 • United States 30.23
 • Japan 26.02
 • Taiwan 13.70
 • United Kingdom 6.32
 • Korea (South) 5.29
 • Germany 4.77
 • Finland 2.54
 • France 2.00
 • Canada 1.99
 • Netherlands 1.01

Sijoituksia on 102 yritykseen. Suurimmat osuudet ovat alle 2% rahaston arvosta, joten se on varsin hyvin hajautettu. TOP-10 sijoitukset näyttävät tältä:
 • GLOBAL UNICHIP CORP    Information Technology
 • YASKAWA ELECTRIC CORP    Information Technology
 • ASIA OPTICAL INC    Information Technology
 • GREEN CROSS CELL CORP    Information Technology
 • TOSHIBA MACHINE LTD    Industrials
 • HIWIN TECHNOLOGIES CORP    Industrials
 • SANKEN ELECTRIC LTD    Information Technology    
 • SILICON WORKS LTD    Information Technology    
 • LASERTEC CORP    Information Technology   
Mukavaa tässä sisällössä on se, että näihin firmoihin ei tulisi kyllä helposti itse muuten sijoitettua. Yllä oleva TOP-10 sisältää osakkeita Japanista, Koreasta ja Taiwanista. Tämän ETF:n ostaminen parantaa oman salkkuni maantieteellistä hajautusta ja antaa pääsyn sektoriin mikä on hyvin mielenkiintoinen tulevaisuudessa. Tänä vuonna tulen pitämään erityisesti silmällä tämän ETF:n kehitystä ja teen hyvin todennäköisesti lisäostoja jossain vaiheessa.

7 kommenttia:

 1. Kiinnostavan näköinen ETF! Käsittääkseni RBOT-tickerillä löytyvä amerikkalainen vastine on maailman tunnetuimpia robotiikan ja automaation teemakohteita. Mukavaa, että tällaisiakin sijoituskohteita löytyy jenkkivaihtoehtojen pois rajautumisesta huolimatta.

  T: Ikiholdaaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Tämä ETF on listattu useisiin muihin pörsseihin tikkerillä RBOT. Jostain syystä Xetran tikkerit ovat aina hyvin sekavaa muotoa tyyliin X4ZY... tai 2B76 :)

   Poista
 2. Oletko sijoittanut yhtään Bitcoiniin tai muihin kryptovaluuttoihin? Voitko tehdä blogi merkintää miten se on sujunut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole sijoittanut, ja oikeastaan pohtinutkaan. Taitaa olla liian myöhäistä, ainakin isoimpien voittojen osalta. Vähän turhan spekulatiivista omaan makuuni :)

   Poista
 3. Aika samoilla ajatuksilla mennään, mulla on allokaatiossa 20% varattu osuus "teemoille", josta löytyy nyt VNQ, VNQI, PZD ja 2B76. Etsinnässä parhaillaan lappu terveydenhuoltoon, mutta MiFID pisti suunnitelmat uusiksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varsin samanlainen on ajatus :)

   Etsimäsi tuote saatta muuten olla tämä:

   ishares healthcare innovation ucits etf (2B78)

   Sama 0,40% palkkio kuin 2B76:ssa ja tässäkin osingot uudelleensijoitetaan.

   Toisaalta tekisi mieli tukea Seligsonia ja ostaa jossain vaiheessa Top 25 Pharmaa... Mutta siinä on harmittavan kallis hallinnointipalkkio.

   Poista
  2. Hyvältähän tuokin näyttää, pitää tutustua vielä tarkemmin! Seligsonin tuotetta olen myös miettinyt, plussana se ettei löydy Nordnetista ja siksi tulee seurattua kehitystä vielä harvemmin. Nuo kulut vaan on tuskaisen korkeat top 25 -rahastoissa.

   Aikaisemmin olin katsellut tarkemmin SPDRn XLVtä ja XBItä, mutta niihin voi palata vasta kun näihin säädöksiin saadaan taas järkeä.

   Poista