perjantai 19. tammikuuta 2018

MiFID2-sotku, mahdollisesti ratkaisu tulossa?

Pakko laittaa lyhyt päivitys ETF/MiFID2-sotkusta jos joku on sattunut asian missaamaan. Kauppalehti uutisoi tänään että "Välittäjät ovat napit vastakkain ETF-sotkussa". Kyse on siitä, että Danske Bankin kautta saa tällä hetkellä ostettua USA-ETF:iä ihan normaalisti kuten ennenkin (kts. myös Ikiholdaajan blogi), siinä missä muilla välittäjillä - kuten Nordnet, Nordea, OP - tämä ei onnistu.

Kyse on tulkintaerosta. Danske tulkitsee asiaa niin, että koska se ei markkinoi näitä ETF:iä aktiivisesti, niin niitä voi tarjota ilman suomenkielistä esitettä. Muut välittäjät taas tulkitsevat Fivan määräystä "tarjoamisesta" siten, että tuotetta ei saa olla "tarjolla" lainkaan.

Huh, mikä sotku.

Nordnet on kuulemma nostanut niin sanotusti kissan pöydälle asiasta Finanssivalvonnan kanssa. Ilmeisesti on mahdollista, että lopulta kaikki välittäjät saavat laittaa USA-ETF:iä tarjolle. Odotamme toiveikkaana/kauhuissamme päätöstä, joka KL:n uutisen perusteella saattaa tulla jopa lähiaikoina!

11 kommenttia:

 1. Voihan Fiva sentään :D Sotkua sotkujen perään

  VastaaPoista
 2. Pitipä käydä oikein testaamassa, ja kyllä, VWO-kauppa meni läpi Danskessa (Vanguard FTSE Emerging Markets ETF), kiitos Danskelle! Julkinen finanssihallinto (EU, Fiva) on möhlinyt tässä kyllä harvinaisen raskaasti. Ei tätä ainakaan hyväksi, ennakoitavaksi sijoitusympäristöksi voi sanoa.

  VastaaPoista
 3. Tun sotku pakotti ostaan ylihintaista morliakin salkkuun vuoden lopussa, nyt jo sais järkyn halvemmalla 😣

  VastaaPoista
 4. Poliittiset riskit kasvussa ja ennakoitavuus tipotiessään!

  Voisi Fiva tulla sieltä kuplastaan ja yrittää tiedottaa edes jotain asiasta. Ei tule vastausta sähköpostiin, ei twitteriin, eikä minkäänlaista julkista lausumaa mediaan, missä edes hieman valoitettaisiin asiaa.

  Voi vain kuvitella minkäläista päänvaivaa viranomaisten ja politikkojen edestakas poukkoilu ja huonosti valmistellut lait/asetukset aiheuttavat yrityksissä päivittäin! Tarvitsemme selkeän vision ja tavoitteen mihin suomea kehitetään, emmekä kinastelevaa julkishallintoa, joka häseerää siellä-täällä mitä ihmeellisimpiä asioita.

  Keep it simple!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä... Fiva ei taida olla tottunut olemaan tällä tavalla yleisön kiinnostuksen kohteena. Toivotaan että runsas palaute asian suhteen auttaa ymmärtämään, että ehkä tuli tehtyä työtapaturma.

   Poista
 5. Suomi. Holhousyhteiskunta.

  VastaaPoista
 6. Mahdollinen, ehkä jopa todennäköinen skenaario tosiaan on se, että Danskekin pistetään sulkemaaan ETF-kaupat. Toivon kovasti että näin ei kävisi, vaan Nordnetissäkin pääsisi pian ostoksille. VNQ olisi pitkästä aikaa ostohinnoissa. :)

  T: Ikiholdaaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, voi olla että käy niin että kellään ei ole lupaa, Danskellakaan. Pelätään pahinta, mutta toivotaan parasta :)

   Poista
 7. Miksei Nordnet ja muut vaan voisi kaikessa hiljaisuudessa tehdä saman kuin Danske Bank? Miksi se Fiva nyt pitää vetää tähän...? Veikkaisin että siksi koska Nordnet ja muut eivät todellisuudessa halua niitä USA ETFiä tarjolle. Heillä on oma lehmä ojassa tässä.

  VastaaPoista
 8. Muistettakoon, että pääsyyllinen tähänkin on EU ja EU:n laadultaan ala-arvoinen lainsäädäntö. Viimeinen tulkinta joudutaan hakemaan EU-tuomioistuimesta ja ennen kuin sinne päädytään, se maksaa aikaa ja rahaa. Sekä sijoittajille, että sijoituspalveluyrityksille.

  VastaaPoista


 9. Hyvä päivä kaikille teille kaikille, olen Likane Pete nimellä ja olen täällä jakamaan konkreettista todistusta siitä, miten sain 80000€ lainan George Kenneth Loan Investmentiltä, jos olet kiinnostunut lainaa lainasta ystävällisesti ottamalla yhteyttä yrityksen sähköpostiisi : georgekennethloaninvestment@gmail.com

  VastaaPoista