lauantai 27. tammikuuta 2018

Fiva-blogi: Englanninkieli sallittu ETF:ien avaintietoesitteissä tietyissä tilanteissa

Laiskan sijoittajan Fiva-juoru-toimistosta päivää!

Nyt kuuluu surullisenkuuluisan MiFID2-casen osalta kummia (jos et tiedä mistä on kysymys, katso vaikka tämä). Fiva on tarkentanut linjaansa avaintietoesitteiden ostalta siten, että ainoastaan enlanninkielisillä tiedoilla tarjottuja ETF:iä saisi sittenkin myydä, kunhan niistä on avaintietoesite.

Tässä pätkä Fivan blogista:

Aina kun tulee uutta sääntelyä, tulee myös tulkintakysymyksiä ja yksittäisiä tilanteita, joihin uusi sääntely ei sovi ainakaan kivuttomasti. Lisäksi alkuvaiheessa eri toimijat voivat tulkita samoja asioita eri tavoin tai käytännöt olla erilaisia eri maissa. Näin tapahtuu myös näiden kahden sääntelypaketin osalta. 

Ensimmäinen kysymys tuli eteen heti vuoden alussa. Joidenkin paketoitujen sijoitustuotteiden tarjontaa rajoitettiin useissa Euroopan maissa, kun tuotteista ei ollut avaintietoasiakirjoja tai avaintietoasiakirjoja ei ollut käännettyinä kansallisille kielille. Tarjoamisen rajoittaminen luonnollisesti harmitti niitä henkilöitä, jotka olivat tottuneet käymään kauppaa kyseisillä tuotteilla. Kielikysymyksen osalta Fiva on juuri antanut linjauksen, joka mahdollistaa englanninkielisen avaintietoasiakirjan käyttämisen tietyissä tilanteissa. Kielikysymyksellä ei kuitenkaan ole merkitystä, jos tuotteen valmistaja ei ole tehnyt tuotteesta avaintietoasiakirjaa laisinkaan. 


Blogista löytyy myös linkki Fivan tarkempaan linjaukseen. Oleellinen kohta menee seuraavasti:

Fivan näkemyksen mukaan avaintietoasiakirja voi olla saatavilla vain
englanninkielisenä
seuraavin edellytyksin:
 

1.  tuotteen tarjoajan tulee varmistua, että asiakas voi ymmärtää PRIIPs-
asetuksen tavoitteiden mukaisesti englanninkielellä esitetyt PRIIP-tuotteen keskeiset ominaisuudet ja riskit, sekä
 

2.  palveluntarjoajan tulee noudattaa muun sääntelyn asettamia vaatimuksia,
esimerkiksi tuotteen kohdeasiakasryhmän arviointia (tuotehallinta) ja
asiakaskohtaista asianmukaisuuden arvioimista koskevia vaatimuksia.


Jos PRIIP-tuotteen myyntiä edistetään jäsenvaltion virallisella kielellä,
avaintietoasiakirja on laadittava vastaavalla kielellä. Näin ollen englanninkielisen
avaintietoasiakirjan käyttö on mahdollista Suomessa vain, jos tuotteen myyntiä
ei edistetä suomen tai ruotsin kielellä.


Yllä oleva mahdollistaa siis jo aiemmin spekuloidut ratkaisut Jenkki-ETF:ien myyntiongelmaan. Ilman erillistä markkinointia, näitä siis saisi olla myynnissä, kunhanpalveluntarjoajat muuten suorittavat riittävät asiakastarkistukset. Näillä tiedoilla olenkin optimistinen, että kohta näitä taas on tarjolla.

Mielenkiintoisena lisäpointtina tuolta vielä löytyi ratkaisu aiemmin puhuttaneeseen käännösongelmaan. Nyt näyttää siltä, että vaikkapa Nordnet voisi tehdä avaintietoasiakirjojen käännöksiä, kuten aiemmin oli ehdotettu. Jää nähtäväksi käytetäänkö tätä vaihtoehtoa, vai onko yllä mainitut asiat riittäviä. Riippuu varmaankin siitä aiotaanko tuotteita markkinoida vai pelkästään tarjota mahdollisuus omatoimiseen kaupankäyntiin.

Avaintietoasiakirjan käännöksen voi tehdä myös tuotteen jakelija.
Avaintietoasiakirjan käännös on kuitenkin julkaistava PRIIP-tuotteen kehittäjän
verkkosivustolla, ja tuotteen kehittäjä vastaa käännöksen paikkansapitävyydestä. 


Lopuksi tuolla oli toki vastuuvapauslauseke, eli 100 % varmuudella ei voida näitä asioita vielä ottaa. Ei auta kuin odotella ja toivoa parasta, mutta kieltämättä nyt näyttää hyvin lupaavalta asian suhteen.

Tätä kantaa voidaan joutua muokkaamaan esimerkiksi Euroopan
arvopaperimarkkinaviranomaisen (ESMA) myöhemmin tekemän linjauksen
vuoksi. Fiva jatkaa keskustelua toimialan kanssa muista tarvittavista tulkinnoista
ja linjauksista.

2 kommenttia:

  1. Aika lailla samalla tavalla itsekin tuon ohjeistuksen tulkitsen. Eli käännetty avaintietoesite on olennainen asia vain, mikäli tuotteita aiotaan markkinoida. Muuten isompi taitaa olla sijoittajaprofiilin testaaminen, eli tuotteiden avaaminen vain kohdeasiakasryhmälle. Tätähän välittäjät ovat jo entuudestaan tehneetkin. Toivottavasti ETF:ät saataisiin pian jo tarjolle muuallekin kuin Danskeen.

    T: Ikiholdaaja

    VastaaPoista


  2. Hyvä päivä kaikille teille kaikille, olen Likane Pete nimellä ja olen täällä jakamaan konkreettista todistusta siitä, miten sain 80000€ lainan George Kenneth Loan Investmentiltä, jos olet kiinnostunut lainaa lainasta ystävällisesti ottamalla yhteyttä yrityksen sähköpostiisi : georgekennethloaninvestment@gmail.com

    VastaaPoista