lauantai 30. joulukuuta 2017

Vuoden 2017 tilinpäätös

Vuosi 2017 jää historiaan jälleen yhtenä vuotena pitkässä nousussa, joka alkoi vuoden 2007 finanssikriisin jälkeen. Oma salkkuni jatkoi myös ei-niin-yllättävästi kasvussa. Tässä avainluvut  
  • Uusi sijoitettu pääoma vuoden 2017 aikana: 21846 euroa / 1821 euroa per kk 
  • Käteiskassa: 10000 euroa vuoden alussa --> pysyi samassa
Uusien sijoitusten määrä oli suurinpiirtein sama kuin viime vuonnakin. Sijoituksia tuli tehtyä siis melko paljon huolimatta siitä, että nousumarkkina alkaa olla kypsässä vaiheessa. Käteiskassa pysyi edelleen noin 10000 eurossa, vaikka tarkoituksena oli kasvattaa sitä. Yritän ensi vuonna parantaa tällä saralla, ja ehkäpä tehdä vähemmän uusia sijoituksia.

Vuoden ostoista voisi nostaa muutaman esille. Ensinnäkin, osallistuin Silmäaseman ja Terveystalon anteihin. Molemmat ovat tällä hetkellä hieman miinuksella, mutta katsotaan nyt pidemmän päälle miten näissä käy. Toinen mielenkiintoinen osto oli "alustatalouden tripla", eli merkinnät Facebookiin, Twitteriin, ja Zalandoon. Tässä oli erityisen mielenkiintoista se, että blogikommenteissa erityisen paljon epäiltiin sijoitusta Twitteriin. Tällä hetkellä näistä Twitter on plussalla n. 33%, Facebook 13%, ja Zalando 19 %. Twitter on onnistunut kohentamaan tekemistään, ja huhutaan että tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä saattaisi tulla ensimmäistä kertaa liikevoitollinen kvartaali. Itse uskon edelleen näihin kaikkiin kolmeen alustaan, ja olen tyytyväinen että hyppäsin (tosin liian myöhään) kelkkaan mukaan. Lisäksi ostin mm. Seligson Tropico -rahastoa, YIT:tä, Omega Healthcare Investrorsia, ja Brown Formania. Näiden lisäksi ETF-kuukausisijoitukset (DXET, DX2J, IS3N, DXSU) rullasivat 1000 euron tahdilla per kuukausi. Ihan vuoden lopuksi ostin reippaan potin VNQ ja VNQI-ETF:iä, kun näitä sai vielä "luvan kanssa" ostaa Nordnetissa.

  • Pääoman kasvu yhteensä: 36936 euroa (+19,3 %)  
  • Tuotto: 15090 euroa arvonnousua, 2860 euroa osinkoja (ennakkopidätysten jälkeen) 
  • Tuotto-%: 7,1 % (8,4 % osinkojen kanssa)
Koko salkun pääoma kasvoi noin viidenneksellä, ja yhteensä salkku on nyt lähes 230 Keuroa. Vuosi alkoi 191 Keuron salkulla, joten varallisuus karttui jälleen mukavasti. Tuottoa pääoman kasvusta oli reilut 15 K ja osinkoja tuli ennakkopidätysten jälkeen 2860 euroa. Tuottoprosentiksi muodostui melko maltillinen 7,1% (8,4% osinkojen kanssa). Siinä missä viime vuonna salkun tuotto-% nokitti mm. S&P500 -indeksin, niin tänä vuonna sitten tuli takkiin. Valuuttakursseillakin on toki osansa tässä, sillä dollarisijoitukset ovat kärsineet euron vahvistumisesta.

Alla näkyy salkun arvon kehitys vuosittain blogin aloittamisesta lähtien. Mukavaltahan tuo nousu näyttää. Katsotaan jos ensi vuonna sitten lähtisi vaaleansininen palkki kohti etelää, sillä eihän tämä nousu voi ikuisesti jatkua :)



















Allokaatio näkyy alla olevassa kaaviossa. Onnistuin tavoitteessani tasapainottaa osakepoimintojen osuutta pienemmäksi. Viime vuoden lopussa osakepoiminnat muodostivat 45% salkusta, nyt 40%. Tavoite tälle kategorialle on 30%, joka onnistuu pikkuhiljaa indeksejä ostelemalla. Samoin korkosijoitukset on tarkoitus nostaa 10%:iin, joka ei ole kovin kaukana enää.


























Samoin kuin viime vuonna, en uskalla ennustaa miten vuonna 2018 käy markkinakehityksen suhteen. Yritän kuitenkin tällä kertaa entistä kovemmin kasvattaa käteiskassaa, sillä mikään ei ole yhtä hauskaa kuin ostaa osakkeita käteisellä kun kunnon romahdus koittaa. Muistelen vieläkin kaiholla vuoden 2008 aikoja tältä osin :)

Mukavaa uutta vuotta kaikille blogin lukijoille!

5 kommenttia:

  1. Ihan uteliaisuuttani kysyn että mitä korkosijoituksia tuohon 6% sisältyy? Ja jos saa vielä lisää udella, niin mitä sisältää erikoisteemat piirakanpala?

    VastaaPoista
  2. Koko sijoitussalkun tarkempi sisältö näkyy blogin oikeassa sivupalkissa (jos katsot nettisivuversiota).

    Korkosijoituksiin kuuluu DXSU (emerging markets debt ETF) ja DXSV (euro gov bond short ETF).

    Erikoisteemat sisältävät PZD (Cleantech ETF), VNQ & VNQI (REIT/Globaali kiinteistösektori) & HCP Quant -rahasto).

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Huonosti, tai ainakin huonommin kuin odotin:

      https://www.helsinkicapitalpartners.fi/hcp-quant/

      Ostin sitä heti kun se tuli markkinoille, joten 5000 euron sijoituksen seuraaminen on yksinkertaista. Tällä hetkellä Quant on plussalla 7%. Melkein kaikilla markkinoilla kuitenkin on ollut enemmän nousua, eli ei tämä nyt mikään menestystarina ole ollut.

      Pasi toki muistuttaa että automatisoidun arvosijoittamisen hyödyt näkyvät todennäköisemmin pitkällä aikavälillä ja alituottojen kausia on. Nyt sitten alituoton kausi on osunut heti rahaston perustamisesta lähtien jatkuneeseen vaiheeseen :) Moni on myös kritisoinut rahaston tuottosidonnaista palkkiota, joka tosin oli 2016 0,39%, eli tämä ei alituottoa selitä. Käsitykseni mukaan rahaston sijoituksista useat ovat aasiassa / Kiinassa, ja nämä markkinat eivät ole olleet samanlainen menestystarina kuin vaikkapa jenkkilässä.

      HCP Quant pysyy minulla salkussa ihan siitä mielenkiinnosta että tulee seurattua miten sille käy.

      Poista
  4. Olen seurannut blogiasi säännöllisen epäsäännöllisesti, ja olen joskus aiemminkin kertonut, että olet ollut hyvä inspiraatio minulle, koska aloitin sijoittamisen suht samoihin aikoihin, ja lisäostojen määrätkin meillä ovat ainakin hehtaarilleen samaa suuruusluokkaa.
    Olen itse vasta viiimeisen vuoden aikana sijoittanut myös ETF:iin, sitä ennen minulla oli vain suoria osakesijoituksia, pari pankin rahastoa ja useita Seligsonin rahastoja.
    Jos vertailu kiinnostaa, niin salkun kokoni on tällä hetkellä n. 10 ke vähemmän kuin sinulla, ja kokonaistuotto on 53%.
    Mutta erona aloituksessa on se, että minä sain perintönä muutaman ke v. 2009, eli se oli varsinainen kimmoke sijoittamisen aloittamiselle; sitä ennen en aiheesta tiennyt yhtään mitään (paria osaketta minulla tosin oli ollut liki lapsuudesta asti, nekin siis siinä pohjapotissa tuolloin). Näin jälkikäteen ajatellen olisi kannattanut silloin alussakin hajauttaa vähän enemmän, mutta aika hyvin olen sen jälkeen hajauttanut sekä ajallisesti että laadullisesti.

    Kiitos jo menneistä "yhteisistä" vuosista ja hyvää jatkoa!

    Nipa N

    VastaaPoista