keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Vuodenvaihteen myyntejä ja ostoja

Vuodenvaihde lähestyy ja tähän liittyen tein roppakaupalla myyntejä ja ostoja. Myynnit liittyivät pääasiassa "verotustappioihin", eli myin osakkeita, jotka ovat reilummin tappiolla. Aiemmin tänä vuonna sain suuret myyntivoitot kun Sponda ostettiin pois pörssistä. Näillä tappioilla saan kuitattua osan verotettavista voitoista. Myin kaikki omistamani Heeroksen, Constin, ja Pihlajalinnan osakkeet (kohtuullisen pieni summa: 3419 euroa). Näistä myynneistä tuli yhteensä tappioita n. 900 euroa.

Ostot taas liittyivät salkun tasapainottamiseen yksittäisistä osakkeista indekseihin ja tarkemmin ottaen kiinteistö/REIT-sektorille. Lisäksi tällä kertaa ostot liittyivät MiFID2-direktiivin aiheuttamiin hankaluuksiin. Ostin eilen oikein kunnolla Vanguardin mainioita VNQ ja VNQI -ETF:iä, joilla saa katettua koko maailman REIT-sektorin. VNQ on laskenut viimeaikoina oikein kunnolla, ja VNQI on myös hiukan kyykännyt. Ajoitus oli siis myös melko hyvä tälle ostolle. Ostin VNQ:ta 3618 dollarilla ja VNQI:ta 1791 dollarilla. Yhteensä minulla on näissä kahdessa REIT-ETF:ssä nyt noin 10000 euron edestä sijoituksia, joka tekee vähän alle 5% salkusta. Tämä määrä riittää hetkeksi, ja vaikuttaa siltä, ettei näitä pääse lähiaikoina lisää ostamaankaan (ainakaan siis kotimaisten välittäjien kautta).

Samassa osto- ja myyntirytäkässä realisoin myös pienen sijoitukseni (1179 euroa) CRBN-ETF:ään. CRBN seuraa maailmanlaajuista markkina-arvopainotteista indeksiä, josta on poistettu "hiili-intensiiviset" yritykset. Tämä sijoitus oli n. 25% voitolla ja tästä kuittaantui 234 euron myyntivoitto. Nyt ollaan maailman osakemarkkinoilla lähempänä syklin huippua kuin pohjaa, ja uskoisin palaavani ostoihin tämän tai vastaavan indeksin osalta seuraavassa isommassa laskusuhdanteessa.

Kaiken kaikkiaan näiden ostojen ja myyntien vaikutus salkun kokoon oli aika lailla neutraali. Verotuksellisesti kuitenkin tappiolliset myynnit ovat eduksi, ja pienentävät tämän vuoden myyntivoitoista maksettavaa veroa. Lisäksi sain näillä liikkeillä tasapainotettua salkkua lähemmäs tavoiteallokaatiota. Saatan harkita joko Constin tai Pihlajalinnan ostoa takaisin salkkuun jollain summalla, mutta tämä jää sitten ensi vuoden pohdinnoiksi.

8 kommenttia:

 1. Miksi et myynyt Terveystaloa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä eivät olleet ihan ne suurimmat tappiot (sain merkattua sen verran pienimmän summan). Ihan parin kympin verosäästöjen takia en jaksa käydä kauppaa... Ehkä pitäisi :)

   Poista
 2. Eikö myös nuo olisi kannattanut myydä pois ja ostaa vaikka muutaman päivän jälkeen vaikka takaisin. Tuleeko hyöty vasta jos ostat takaisin halvemmalla kun myit. Sitten vielä onko tyhmää jättää tämä verohyöty käyttämättä tappiollisissa osakkeissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. VNQ & VNQI siis olivat viime aikoina laskeneet, mutta eivät olleet salkussani mitenkään merkittävillä miinuksilla. VNQ taisi olla vähän, VNQI melko lähellä nollaa. Tästä syystä en lähtenyt niillä veivaamaan, vaan ostin sen sijaan lisää.

   Verotuksessa "hyöty" tulee mistä tahansa tappiollisesta myynnistä. Mutta jos samoja ostaa myöhemmin takaisin suunnilleen samaan hintaan tai halvemmalla, niin toki sitten kun niitä myy aikanaan, niin voitoista maksetaan sitten enemmän veroja (koska isompi voitto). Tietysti kärsivällinen sijoittaja voi hyödyntää 10 vuoden päästä hankintahintaolettamaa, jos sellainen on silloin vielä olemassa.

   Poista
 3. Missä pidät käteiskassaa? Mulle on kertynyt reilu 25k€ käteiskassa nyt kun olen vähentänyt ostoja. Tällä hetkellä pidän sitä Nordnetissä, mutta aloin miettimään olisiko tälle joku järkevämpi ratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OP Likvidissä. Lyhyet korot ovat tosin nyt niin alhaalla, että tuottoa ei tästä käytännössä tule. Mutta koska olen OP:n omistaja-asiakas, saan tästä sen 0,25% vuodessa bonusta. Ja kun hallinnointipalkkio on 0,05% vuodessa, niin bonuksia tulee enemmän kuin hallinnointi maksaa :)

   Poista
 4. Pakko kommentoida tännekin, ennen kuin kysyn asiaa pääkallonpaikalta (Verottajalta). En ymmärrä pienten tappioiden vähennyskelvottomuuden sääntöä.

  Veron ohjeissa sanotaan, että "pieniä myyntitappioita ei voi vähentää. Vähennystä ei saa, jos verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut hankintamenot ovat enintään 1 000 euroa." Tuntuu selkeältä, ymmärrän että hankintamenot = hankintahinnat + hankintakulut.

  Nyt kuitenkin veroilmoituksessa lukee, että "[tappiot eivät vähennyskelpoisia], koska verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut luovutushinnat (!!) ja yhteenlasketut hankintamenot ovat enintään 1000 Euroa". Eli miksi veroilmoituksessa puhutaan luovutushinnoista (jotka jäivät minulla alle tonnin, jolloin pienet voittonikaan eivät olleet verotettavia) ja ohjeessa hankintahinnoista. Hankintahinnatkin minulla jäivät karvan alle tonnin, mutta kun niihin ynnää hankintakulut, niin siitä tulee 1010 Euroa (laskin nämä itse aika tarkkaan joulukuussa myydessäni).

  Apuja, kommentteja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itse itselleni vastaten: ei ole mahdollista sekä saada voittoja verottomina että tappioita vähennyskelpoisina, koska saadakseen vähennyskelpoiset tappiot on sekä hankintahintojen ja luovutushintojen verovuonna oltava 1000.

   Poista