torstai 7. joulukuuta 2017

Tavoitteet vuodelle 2017 - miltä näyttää?

Tämän vuoden ensimmäinen päivitykseni liittyi vuoden 2017 tavoitteisiin. Nyt kun vuosi on lähes lopuillaan, näitä tavoitteita pystyy jo varsin hyvin tarkastelemaan. Tässä on kopioitu nämä ajatukset, joita jokaista seuraa reflektio siitä miten lopulta on käynyt.

Osakesalkku yli 200 Keuroa. Tämä on blogin alussa asetettu tavoite taloudellisen riippumattomuuden minimitasolle ja tänä vuonna se on ehkä mahdollista saavuttaa. Salkku oli vuodenvaihteessa 191 tuhannen euron tasolla ja käteiskassa huomioiden itse asiassa jo yli 200 Keuroa. Omalla laskuopillani salkkuun lasketaan kuitenkin vain "oikeat" markkinasijoitukset, sillä käteiskassa on ekstraa jota voi käyttää välillä muuhunkin kulutukseen. Vuoden 2010 blogimerkinnässä ounastelin että voisin saavuttaa 200 Keuroa kymmenessä vuodessa, vuoteen 2020 mennessä. Nyt näyttää siltä että saatan hyvinkin olla tästä aikataulusta reilusti edellä. Jos markkinoilla on laskua, laitan sitten enemmän lisäsijoituksia, sillä tämän tavoitteen saavuttaminen tänä vuonna olisi kovin mukavaa :) 

Toteutunut reilusti: Vuodesta 2017 näyttää tulevan varsin rapsakka nousuvuosi jälleen kerran. Osakesalkun 200 Keuron tavoite meni rikki jo alkuvuodesta ja nyt salkku on jo yli 220 Keurossa.

Käteiskassa 20 Keuroa. Tämä tavoite on mahdollisesti hieman ristiriitainen yllä olevan kanssa. Itse asiassa tämä toteutuu ainoastaan, jos osakemarkkinoiden nousu jatkuu vielä tämän vuoden ajan. Tässä tapauksessa laitan ison osan lisäsijoituksista käteiskassaan odottelemaan parempia (eli huonompia) aikoja. 

Epäonnistunut surkeasti: Tästä tavoitteesta ei tullut yhtään mitään. Käteiskassa on sama 10 Keuroa kuin se oli vuoden alussakin. Aina kun ylimääräistä rahaa ilmaantui, laitoin sen ostoihin. Ei hyvä. Ensi vuonna uutta yritystä!

Salkun allokaatio asteittain kohti tavoitetta. Tavoiteallokaatiossani osakepoiminnat, kehittyneiden ja kehittyvien markkinoiden ETF:t/rahastot, erikoistilanteet sekä korkosijoitukset ovat kukin 20 % painossa. Kuten blogin oikeasta palkista voi todeta, on nykyinen allokaatio kaukana tästä. Pyrin tämän vuoden aikana kohdistamaan suurimman osan sijoituksista ETF:iin jotka täydentävät osakepoimintojen sijaan muita kategorioita. Tämä tarkoittaa hieman tylsempää blogisisältöä mutta samalla myös tasapainoisempaa ja paremmin hajautettua salkkua. 

Onnistui, mutta eri tavalla kuin suunnittelin: Tarkoituksena oli tosiaan tasapainottaa salkkua lisäostoilla. Mutta toisin kävi. Tein edelleen melko paljon osakeostoja ja osallistuin myös osakeanteihin. Muutin kuitenkin tavoiteallokaatiota siten, että osakepoimintojen osuus on 30% ja korkosijoitusten 10%. Käyhän se näinkin :)

Työntekoon käytetyn ajan vähentäminen kokonaistulojen pysyessä vähintään samana. Tähän lopuksi tällainen vähän "pehmeämpi" tavoite. Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on kuitenkin monelle sitä, että töitä ei tarvitsisi tehdä enemmän kuin itsestä tuntuu sopivalta. Itsestäni on tuntunut sopivalta tehdä useinkin n. 50 tuntisia työviikkoja ja tämä on auttanut saavuttamaan varsin hyvän tulotason. Tässä pidemmän päälle olen kuitenkin alkanut arvostamaan vapaa-aikaa yhä enemmän. Tavoitteena tälle vuodelle onkin stressittömämpi työelämä ja konkreettisesti vähemmän töissä käytettyjä tunteja. Yritän raportoida tänne jossain vaiheessa miten tämä onnistuu, muuten saattaa olla että menen rutiinilla kuten aina ennenkin...

Epäonnistui: Tavoite työnteon vähentämisestä tulojen pysyessä samana oli kieltämättä hyvä idea. Tämä ei kuitenkaan toteutunut, vaan edelleenkin arvioisin, että töitä tulee tehtyä sellaiset 50 tuntia viikossa, ja välillä enemmänkin. Tätäkin tavoitetta täytyy taas kokeilla ensi vuonna uudestaan. Onneksi työnteko sentään vielä tuntuu mukavalta ja tuo elämäänkin sisältöä, joten ei tässä suurta "tappiota" ole kärsitty.

Näistä saakin melkein muodostettua tavoitteet jo ensi vuodelle (poislukien salkun koko)!

Miten omat tavoitteesi ovat toteutuneet tänä vuonna?

10 kommenttia:

 1. Oho, en tajunnut, että teet noin pitkää päivää. Olen monesti miettinyt pitäisikö valmistumisen jälkeen myydä sielu työnteolle pariksi vuodeksi kun tällä hetkellä olen pitänyt sitä n. 40 tuntia viikossa aika lähelle maksimina viikossa, vaikka työ suurimman osan ajasta kivaa onkin. Työtuntien lisääminen selkeästi kuitenkin lisäisi samalla myös niitä tuloja selkeästi. Täytyypi ottaa pohdintaan.

  Itselläni täyttynee myös puolet tavoitteista ja puolet epäonnistuu. Ensi vuonna uusi yritys paremmalla tekemisellä, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo työnteko on itselläni taloudellisesti kannattanut, eli paljolle tekemiselle on saanut myös rahallista vastinetta. Mutta vähempikin riittäisi... Töissä jos oikeasti viihtyy, niin se tuntimäärä ei tunnu kovin kummoiselta.

   Poista
 2. 50 tuntia olisi itselleni liikaa. Vapaa-ajalla nimittäin harrastuksia riittää :)

  Mutta tavoitteista oli kysymys: En ole vielä analysoinut vuoden tilannetta mutta näyttää siltä että tämän vuoden tavoitteeni olla asettamatta mitään tavoitteita kantaa hedelmää. Psykologinen juttu, en ole ajatellut että en voi tehdä sitä tai tätä sillä minun pitää säästää vaikka tietyn verran. Olen tehnyt sitä mitä huvittaa vaikka en sinänsä ole tehnyt mitään ihmeellistä. Vaikuttaa siltä että ilman tavoitteita voi päästä myös hyvään tulokseen jos perusasiat on kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni menee työ- ja vapaa-aika sen verran sekaisin, että välillä/usein työ tuntuu harrastukselta. Ja välillä harrastukset (esim. liikunta) tuntuvat työltä :)

   Jos ei ole tavoitteita, niin kannattaa asettaa rutiineita. Esim. kuukausisäästäminen, jolloin automaattisesti tapahtuu hyviä asoita. Itselleni tavoitteet ovat tärkeitä, ja niitä on mukava seurata. Ja muutella :)

   Poista
 3. Laiskaksi sinua ei voi kyllä nimetä, jos työtuntimäärä on noin korkea. Itse tähtään 1 h per päivä....

  VastaaPoista
 4. Jos Nokia laskee vielä lisää, oletko harkinnut lisätä omistusta? 3.80 hujakoilla ilmeisesti viimeksi ostit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on Nokiaa sen verran paljon että en ole ajatellut lisäsijoituksia. Vaikuttaa nykymuodossaan varsin vakaalta yhtiöltä.

   Poista
 5. Lopetin itse työnteon tänä vuonna nyt 44-vuotiaana,ei ole tullut ainakaan vielä ikävä mm. viideltä töihin lähtöä ja terveys ainakin parani heti huomattavasti.
  Toivottavasti omatkin tavoitteesi toteutuvat mihin sitten pyritkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni on vielä noin kymmenen vuotta matkaa tuohon, eli uskoisin että nykytahdilla työelämästä pois siirtyminen onnistuisi myös minulta sinun iässäsi.

   Oma tavoitteeni on taloudellinen riippumattomuus, mutta töiden lopettamista en ole siihen kiinteästi kytkenyt. Monille työelämä antaa myös paljon - sosiaalisia kontakteja, elämyksiä, mahdollisuuksia kehittyä. Itselläni on - omasta näkökulmastani - sellainen työ. Mutta onhan se vapaa-aikakin mukavaa :) Eli niinkuin tuossa bloggauksessa kirjoittelin, työtuntien vähentäminen voisi olla hyvä tavoite näin ensi alkuun.

   Poista