perjantai 29. joulukuuta 2017

Jenkki-ETF:ät sittenkin suomalaisvälittäjille? Blackrock on kääntänyt UCITS ETF:ien avaintietoesitteet suomeksi

Seuraava juonenkäänne jenkki-ETF:ien myynnissä Suomeen tuli nopeammin kuin osasin odottaa. Arvopaperi uutisoi eilen että "Nordnet on jatkamassa jenkki-ETF:ien tarjontaa Suomessa".

Tässä kopioituna oleellinen sisältö uutisesta:

"Blackrock on käännättänyt UCITS-direktiivin mukaisten etf-tuotteidensa avaintietoesitteet. Maailman suurin rahastoyhtiö kertoo asiasta Suomessa käyttämänsä viestintätoimiston kautta. Finanssivalvonta vaatii, että Yhdysvalloissa rekisteröiltyjä etf-tuotteita saa myydä Suomessa vain, jos niistä on tarjolla suomenkieliset avaintietoesitteet.

Blackrockin päätös tarkoitaa, että esimerkiksi Nordnet ja Nordea voivat halutessaan jatkaa niiden myymistä Suomessa.

"Harkitsemme jenkki-etf:ien myynnin jatkamista", sanoo Nordnet Suomen talousasiantuntija Martin Paasi.

Sekä Nordnet että Nordea ehtivät jo lähettää sijoittaja-asiakkailleen verkkopankin kautta tiedon siitä, että jenkki-etf:n tarjonta lakkaa.

Ruotsissa Nordea on ilmoittanut tarjoavansa etf-tuotteita Blackrockin kautta.
BlackRock ei käännä Yhdysvalloissa rekisteröityjen Alternative Investment Funds -kohteiden avaintietoesitteitä. AIF-tuotteet luokitellaan monimutkaisiksi eikä niitä markkinoida Euroopassa yksityissijoittajille."

Tämä on aivan loistava uutinen! Blackrock on maailman suurin ETF-talo ja heidät tunnetaan iShares-ETF:istä, joita löytyy käytännössä jokaiseen sijoituskategoriaan.

Moni käyttää kuitenkin myös muiden jenkki-ETF-talojen tuotteita. Erityisesti Vanguardin kustannustehokkaat tuotteet ovat monelle mieleen (itsekin ostin näitä juuri lisää). Omasta salkustani löytyy myös mm. PowerSharesin Cleantech Portfolio ETF:ää (PZD).

Nähtäväksi jää seuraavatko muut ETF-tarjoajat Blackrockin esimerkkiä, vai onko Suomi liian pieni markkina pienemmille ETF-taloille. Myös muita ratkaisuja saattaa olla olemassa, kuten Finanssivalvonnan pään kääntäminen sen suhteen, että voisiko englanninkieliset esitteet kuitenkin kelvata (kts. Rahaneuvoksen blogi aiheesta). Joka tapauksessa tämä Blackrockin nopea toiminta asian suhteen herättää toivoa että asia ratkeaa.

EDIT: Asia ei välttämättä ole ihan niin kuten yllä on uutisoitu... hmm. Nyt näyttää olevan epäselvyyttä mitä tarkoitetaan "jenkki-ETF:llä". Amerikkalaisessa pörssissä listattua ETF:ää VAI amerikkalaisen ETF-talon tuotetta, joka on listattu eurooppalaiseen pörssiin vastaavana versiona kuin se on jenkkipörssissä. Esim. tämä Kauppalehden linkki kertoo lisää. On tämä kyllä aikamoinen soppa :)

19 kommenttia:

  1. Tässä uutisoinnissa menee kyllä nyt asiat sekaisin, eikä kukaan oikein näytä tietävän/ymmärtävän mitä tämä tarkoittaa (itseni mukaan lukien).

    Nämä UCITS-direktiivi etf:t uutisoitiin alunperinkin olevan myös jatkossa sallittuja. iShareshan on jo vuosien ajan tarjonnut näistä esitteet suomenkielellä ja ne on myös listattuna Xetrassa. Ensivuodesta alkaen kuitenkaan kaikkia iSharesin etf:iä ei ole mahdollista ostaa enää suomesta käsin.

    Tämä päätös estää jatkossa sijoittamasta GlobalX:n, VanEckin, Vanguardin, Gambrian, PowerSharesin, Horizonsin, WidsomTreen, Charles Schwabin, Guggenheimin ja satojen muiden yhtiöiden tarjoamiin ETF:iin. Näin ollen kilpailu heikkenee, hinnat kallistuvat, tarjonta pienenee todella paljon... Erityisesti olen tykästynyt VanEckin ja GlobalX:n tarjoamista etf:istä, joita ei ole muilla tarjolla. Esimerkiksi Uraani etf, junior gold miners etf, Kreikka etf, Nigeria etf, junior silver miners etf jne... Näitä ei euroopasta löydy!!!

    ...Ei paljoa lohduta vastaus, että voit ostaa Saksasta S&P500 etf:ää (kalliimmilla kuluilla), kuten ennen olisit voinut ostaa USA:sta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en käsittänyt sitä noin, vaan nimenomaan Blackrock on käännättänyt USA:an listattujen iShares ETF -tuotteiden esitteet suomeksi.

      iShareseja on listattu sekä jenkkeihin ja Saksaan (ja muualle Eurooppaan), mutta heidän valikoimansa USA:n markkinoilla ei ole täysin sama. Esimerkiksi aiemmin omistamani CRBN (iSharesin tuote) on listatty NYSE:en, eikä sitä Saksasta saa.

      Kuten Paasi tuossa jutussa mainitsee:

      "Harkitsemme jenkki-etf:ien myynnin jatkamista", sanoo Nordnet Suomen talousasiantuntija Martin Paasi.

      Jenkki-ETF:ien myynnin JATKAMINEN tarkoittaisi siis iSharesin jenkkituotteiden ostomahdollisuutta. Nordnetillä on paljolti myös iSharesin tuotteita Saksan pörssin kautta, joten tämä aiheuttanee siksi sekaannusta.

      Siitä olen samaa mieltä, että harmittavaa on jos Vanguardin, PowerSharesin etc. tarjonta jää nyt suomivälittäjien ulottumattomiin. iShares:in jenkkitarjonta lohduttaa tässä vähän, mutta vain vähän.

      Poista
    2. Vanguardin etf voi ostaa myös Euroopan pörsseistä.

      Poista
    3. Mutta löytyykö esim. VNQ ja VNQI (REIT-ETF:t)? En löytänyt näistä Vanguardilta suomenkielistä KIID-dokumenttia...

      Poista
    4. Näitä ei valitettavasti löydy. Tämä on kyllä typerä uudistus. Toivottavasti jossain vaiheessa järki löytyy...

      Poista
  2. Onko tosiaan nyt vielä niin, että suomalainen pankki voisi välittää kyseisiä tuotteita jos esitteet käännetään suomeksi, saksalainen pankki mikäli saksaksi ja brittiläinen pankki mikäli... noh... englanniksi? Vai onko kyseessä alunalkaenkin vain FIVAn tulkinta direktiivistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EU sääntelyssä on todettu, että jäsenvaltiot voivat itse määritellä kielivaatimukset, mutta se velvoittaa rahastot laatimaan avaintietoasiakirjan samalla kielellä, kuin mitä sijoitustuotteen markkinoinnissa on käytetty.

      Eli Fivan vaatimus suomenkielisistä avaintietoesitteistä on heidän oma vaatimuksensa, sellaisten etf:ien kohdalla joita ei suomenkielellä mainosteta.

      Poista
    2. Jep. Voipi olla että Fiva voisi tässä taipua, jos asiasta pidetään meteliä. Tässä vaiheessa avaintietoesite tarvitaan suomeksi. Hauskaahan tässä on että esim Vanguard ei tietääkseni kauheasti "markkinoi" tuotteitaan Suomessa, vaan ne tuotteet pitää itse osata jenkkipörssistä ostaa. Sama koskee muita pienempiä ETF-taloja...

      Poista
    3. Itseasiassa Vanguardilla näyttäisi olevan sittenkin suomenkielisiä avaintietoesitteitä eurooppaan (Irlantiin) listatuista ETF:istä. Valikoima ei tosin yllätys yllätys, ole niin laaja kuin USA:ssa.

      https://global.vanguard.com/portal/site/kiids/fi/en/documents

      Poista
    4. PowerShares on julkaissut sivuillaan suomenkieliset KIIDit. Näyttää siltä, että he perustivat alarahastot Irlantiin tänä syksynä suurimmalle osalle jenkkivalikoimaansa.

      Esimerkkinä vaikkapa corporate bondien KIID, suomeksi.
      https://www.powersharesetf.com/fi/institutional/en/product/powershares-usd-corporate-bond-ucits-etf/trading-information

      Koko lista ETFistä on täällä: https://www.powersharesetf.com/fi/institutional/en/products

      Veikkaan että pienellä painostuksella ne voisi saada kaupankäynnin kohteeksi Nordnetiin ja Nordeaan. Ainakaan ei jää KIIDistä kiinni.

      Asiasta toiseen, Degiro muuten toimii Alankomaissa ja Alankomaiden paikallinen laki hyväksyy englanninkieliset KIIDit. Eli Nordnetin ja suomalaispankkien oma edunvalvontakin todennäköisesti painostaa FIVAa hyväksymään englannin kielen tänä keväänä. Saa nähdä miten käy.

      Poista
    5. Kiitos - hyvä juttu että Pwoershares:ilta löytyy näitä. En tosin löytänyt nykyistä merkittävää sijoitustani PZD:tä tuolta (PowerShares Cleantech Portfolio), eli tällaisissa vähän erikoisemmissa tämä USA:n markkinoiden monipuolisuus korostuu.

      Derigo: Pääsisikö tätä kautta siis ihan "oikeille" jenkkimarkkinoille? Eli ostamaan ETF:iä vaikka NYSE:stä?

      Poista
    6. Niiden rahastojen, jotka eivät täytä UCITS-direktiiviä, tarjonnan on päätyttävä EU-alueella vuodenvaihteeseen. Niillä oli siirtymäaika tämän vuoden loppuun ja sen myötä putkahtivat esim. nuo PowerSharesin UCITS-direktiivin mukaiset ETFt.

      Tuon myötä lähtevät välittäjiltä kaikki jenkkipörssiin listatut ETF:t, koska ne eivät kyseistä direktiiviä täytä. Niitä ei siis tuon direktiivin mukaan pitäisi olla tarjolla nytkään, eikä Degironkaan kautta niitä pitäisi saada.

      Samalla lähtevät myös closed end fundit ja trustit - samasta syystä. Niiden tarjoamisen olisi pitänyt tosin päättyä jo 2014, mutta nyt näyttää siltä että valvonnan puute + yleisön pyynnöt pitivät ne välittäjien listoilla. Rajatapauksia mielestäni kuten REITitkin, mutta ainakin CEFeja EU pitää kaavamaisesti monimutkaisina rahasto-osuuksina eikä osakkeina joita ne pörssissä ovat.

      Mitä muuten tulee Martin Paasin väitteeseen SPY5:n olevan "käytännössä sama" kuin nyseen listattu SPY, se on täyttä älyllistä epärehellisyyttä. Ei kukaan voi vakavissaan väittää 279 miljardin (278,89) ETF:n olevan spreadiltaan ja likviditeetiltaan yhtenevä parin miljardin (1,79) ETF:ään. Volyymit ovat aivan eri sfääreissä. Tuommoinen ero tuntuu ei-ammattimaisella asiakkaallakin suurempaa kauppaa tehdessä: SPY toteutuu samantien, SPY5 kestää aikansa.

      Poista
  3. Kuules laiska! Nyt viserrän nuotin vierestä. Mutta minulla on osaamisongelma. Voisitko vinkata!

    Olen kiinnostunut teemaEFT:stä ja -indexeistä. Miten pääsisin niihin kiinni suomeksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blackrockilla on iShares -ETF:ien osalta kattava luettelo suomeksi. Ja tuolta löytyy myös teema-ETF:iä.

      https://www.blackrock.com/fi/yksityinen-sijoittaja/tuotteet/product-list#!type=all&tab=overview&view=list

      Toinen paikka on sitten Nordnetin kautta. Nordetin tarjonnassa on paljon sekä iSharesin että DB X-Trackersin ETF:iä, joista on suomenkieliset esitteet kaikista. Nordnetissä nämä löytyvät ETF-kuukausisijoittamisen valikoiden alta.

      Poista
    2. Noista tosin löytyy myös monia muita kuin "Teema-ETF:iä". Jos joku tietää kattavampaa luetteloa suomeksi, niin kertokaa!

      Poista
  4. Martin Paasin uusin blogikirjoitus ei tehnyt tästä kyllä yhtään selvempää.

    https://blogi.nordnet.fi/jenkki-etft-ovat-kuolleet-kauan-elakoon-jenkki-etft/

    Kyllä - iSharesin ETF:iä saa myös euroopasta ja ne ovat monesti samanlaisia kuin Jenkeissä. Silti kysymyksiä herää.

    Onko verokohtelukin 1:1 samaa? (joku kysyi tuota Nordnetin blogissa, mutta Martin ei vielä vastannut)

    Saako iShareseita ostaa Nordnetin kautta ensi vuonna ihan oikeasta jenkkipörssistä jos haluaa? (tämä jäänee nähtäväksi ensi vuoden puolella)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole sama verokohtelu. 15% lähdeveron pidätyksen asemesta Saksassa listatuista pidätetään paikallisen lain mukaan kiinteä 25% ja päälle solidaarisuusveroa 1.38%. Suomen ja Saksan välisen verosopimuksen mukaisesti verohallinto hyvittää kuitenkin vain 15%, ja lisää päälle vielä 6%. Eli 11.38% pitää hakea "käsin" Saksasta takaisin, käyttäen lähdeveron takaisinperintälomaketta ( http://www.bzst.de/EN/Steuern_International/Kapitalertragsteuerentlastung/Auslaendische_Antragsteller/Formulare/KapSt_Ausl_Formulare_node.html )

      Tämä tekee osinkoa jakavien ETFien ostosta siinä määrin vaivalloista ja kallista, että osingon asemesta pääomaan uudelleeninvestoivia rahastoja kannattaa suosia.

      Niissä vuorostaan tosin vuosikustannukset ovat usein kovemmat. Niin tai näin, piensijoittajalle tämä muutos on varsin haitallinen niin verotuksen, rahastokulujen kuin paperinpyörittelynkin osalta.

      Poista
    2. Monet Saksassa listatuista etf on rekisteröity Irlantiin. Irlannista saaduista osingoista ei mene lähdeveroa.kaupankäynti paikalla ei ole mitään vaikutusta lähdeveroon. Kotipaikka ratkaisee. Itse olen omistanut jo pitkään etf:iä Saksasta ja eikä minulta ole otettu lähdeveroa.Koska ostan vain Irlantiin rekiteröityjä etf:iä.Sen takia kannattaa katsoa ne esitteet liikkeellelaskijan sivuilta.

      Poista