Ostin aikanaan HCP Quantia rahaston kautta aikain ensimmäisestä merkinnästä kesäkuussa 2014. Minimisijoitus oli 5000 euroa ja sen verran itsekin sijoitin. Uusi rahasto perustui Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogin kirjoittajan Pasi Havian kehittämiin kvantitatiivisiin sijoitusmenetelmiin (siksi rahaston nimi on "Quant").
Rahaston hienona ideana on, että kvanttipohjaiset päätökset minimoivat turhat tunteisiin liittyvät biasit, joka parantaa sijoitusmenestystä pidemmällä aikavälillä. Rahaston strategiana on arvosijoittaminen pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin globaalisti. Rahaston taaksepäin simuloitu tuotto myös näytti erittäin hyvältä ennen ostohetkeä. Lisäksi tykkäsin KTR-blogin tyylistä ja olin mielelläni mukana uudessa rahastossa.
Noususuhdanteen myötä rahaston alkutaival näytti ihan hyvältä. Ensimmäisen vuoden jälkeen kaikki näytti sujuvan mainiosti. Sitten kesän 2015 jälkeen onkin ollut huomattavasti vaikeampaa, kuten rahaston tuottohistoriasta näkyy. Syitä alituotolle on mahdollisesti useita, ja Pasi on näitä ansiokkaasti omistajille suunnatuissa maileissa ja muualla kertonut. Näihin liittyy mm. kohtuullisen iso painotus Kiinaan, jossa ei ole mennyt kovin hyvin viime aikoina. Toinen merkittävä seikka on arvo-osakkeiden suhteellinen alisuoriutuminen kasvuosakkeisiin nähden.
Olen päättänyt nyt luopua rahastosta viiden ja puolen vuoden omistamisen jälkeen (nyt tehty lunastus toteutuu vuoden lopussa). Tällä hetkellä rahaston arvo on 81,10, kun se alkoi pisteluvusta 100 rahaston alussa. 5000 euron sijoitukseni on siis kutistunut reiluun 4000 euroon. On aika nuolla haavat ja ottaa osa sijoituksesta takaisin.
On täysin mahdollista että lunastuspäätös on väärä. Kuten Haviakin usein on kertonut ja itsekin asiasta muistuttelen, sijoittaminen on pitkäjänteistä hommaa, ja rahaston/strategian yli- tai alisuoriutuminen selviää vasta vuosikymmenien aikajänteellä. Siksi on hieman strategiani vastaista että lähden lunastamaan rahastoa, joka on ehkä markkinasyklistä tai muista erityisistä syistä suoriutunut yllättävän huonosti viimeisen 4-5 vuoden aikana. Erityisen huonoa tuotto on suhteessa vertailuindekseihin viimeisen 1,5 vuoden aikana, eli joku voisi kokea tämän hetken olevan juuri sopiva ostolle.
Olisihan minulla aikaa odottaa. Aion silti tehdä lunastuksen, koska keksin ainakin pari hyvää syytä miksi rahasto ei välttämättä menesty kovin hyvin jatkossakaan. Ensimmäinen on tietysti kaikkien aktiivisten rahastojen haaste eli palkkiot. HCP Quantissa on juokseva 1,15% hallinnointipalkkio ja sen lisäksi tuottosidonnainen palkkio. Hallinnointipalkkio syö rahaston tuottoa kaikissa tilanteissa ja tuottosidonnainen palkkio "ylituoton" kohdalla. Toisekseen en ole varma aasialaisten pien- ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksista globaalilla sijoitusmarkkinalla. Näitä yrityksiä tuntuu poimiutuvan Quant -rahaston algoritmiin, ja alituotto saattaa edelleen jatkua.
Jos rahastolla alkaa hurjan ylituoton kausi ensi vuodesta lähtien, niin tämä postaus tulee näyttämään varsin hölmöltä :) Mutta omilla rahoillahan saa onneksi tehdä mitä haluaa, ostaa rahastoja suurien tuottojen toivossa, ja myydä niitä jos tuntuu siltä että homma ei toimi.
Myynti ei varmasti ollut huono päätös HCP quant epäonnistuu myös tulevaisuudessa.
VastaaPoistaOlen kanssa sivusilmällä seuraillut Quantin kehitystä ja heikoltahan se on näyttänyt. Arvo vs kasvu alisuoriutumistakin on turha syyttää, kun arvo-osakkeetkin ovat kuitenkin tuottaneet viime vuosina, kun taas Quant kyntää tappiolla. Suurempi syypää lienee tuossa suuressa Kiinapainossa. Jos nousunkin (ennen rahaston perustamista) takana oli vain Kiinan hyvä menestys, niin voidaan kyseenalaistaa, onko valittu quant-strategia toimiva ollenkaan, vai onko kyse vain siitä, miten Kiinalla sattuu menemään.
VastaaPoistaOlen myös huomannut, että rahaston hoidettavana olevat varat ovat vähentyneet aika paljon huippuajoista, joten olen vähän odotellut, että lakkautetaankohan rahasto kohta. Voi siis olla, että rahasto ei edes saa mahdollisuutta näyttää, että se olisi pitkällä tähtäimellä toimiva tapa sijoittaa. Tosin nykytilanteessa sen pitäisi nousta lähes 100 % ylituottoa vertailuindeksiinsä verrattuna ennen kuin se saisi edes vertailuindeksinsä kiinni, joten vaikea on näillä näytöillä uskoa pitkän tähtäimen ylituottoihin.
Jep, ylituotto pidemmällä tähtäimellä tulee olemaan aika haastava suoritus.
PoistaVaikka itse lunastuksen teinkin, niin toivon toki että rahasto jatkaa ja saa näyttää kyntensä.
Kiinassahan tunnetusti pienissä yrityksissä huijataan talousluvuissa. Tämän sai tuntea myös Petri Deryng Pyn ELite rahastonsa kanssa ja poistui Kiinasta. Tuollainen Pasin rahasto missä ei ollenkaan kyseenalaisteta lukujen todenperäisyyttä, on tuhoon tuomittu Kiinan kaltaisessa markkinassa missä huijaukset ovat yleisiä.
VastaaPoistaPasi näytti hyvää esimerkkiä muille ja otti kaikki omat varansa pois rahastosta. Kuka jäisi laivaan, jos kapteeni poistuisi pelastusveneellä...?
Muistelen että HCP Quantissa on käytössä joku tunnusluku millä pyrittäisiin seulomaan yrityksiä joissa olisi noita vääristettyjä lukuja.
PoistaViime vuoteen asti minua on lähinnä harmittanut Havian ja tietenkin Quanttiin sijoittaneiden puolesta. Kun Havia realisoi omistuksensa hieman erikoisilla perusteluilla, sympatiat kyllä vähenivät häntä kohtaan.
VastaaPoistaMutta tsemppiä sinun sijoituksiisi, tappiot pois ja katse eteenpäin.
Nuo omien omistusten realisointi oli minustakin vähän outoa. Toki omia päätöksiä saa tehdä ja on hienoa että niistä tiedotetaan. Mutta silti on eri fiilis kun ei ole enää "samassa veneessä".
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaOnpas ajankohtainen pohdinta. Olen nimittäin pohtinut viime aikoina samaa. Minä sijoitin näet tuonne 10 000 euroa heti suoraan alkuhetkestä alkaen. Sen jälkeen sijoitusvarallisuuteni on kasvanut iloisesti, paitsi tämä haara.
VastaaPoistaSinällään "tuottamattomuus" ei ole ongelma jos vain idea on kunnossa. Mutta olen alkanut epäilemään Quantin rahaston perusideaa.
Sinällään kyllä pidän ajatuksesta sijoittaa aliarvostettuihiin, pienehköjen ja keskisuurten yritysten arvo-osakkeisiin. Mutta voisiko saman saada indeksisijoittamalla? Ainakin vertailuindeksille rahaston on hävinnyt runsaasti.
Lisäksi vesileiman puute on mielestäni ongelma. Eli siis sitä, että tuottosidonnaista palkkiota ei maksettaisi kuin kerran. Käytännössä tuotto on rahastossa vahvan aaltoilevaa, jolloin maksetaan hallinnointipalkkiosta sekä arvonnoususta. Ja tuo arvonnousu voi pian olla taas miinusta, mutta bonukset silti maksettiin.
Toinen mainitsemasi ongelma eli Kiina-painotus on tullut näiden vuosien aikana puolittain yllätyksenä. Sinällään on ymmärrettävää, että matematiikka ohjaa aina samaan suuntaan. Mutta epäsuorasti rahastosta on tullut painopisteeltään kiinalaisten ja muutoin aasialaisten pienten ja keskisuurten, matalasti arvostettujen arvoyhtiöiden rahasto.
Lisäksi taantuma on riski. Taustalla on pitkä pääosin nousumerkkinen perioidi, ja tämä rahasto on miinuksella. Jos talous sukeltaa, niin tuskin tämä rahasto ainoana ponnistaa ylöspäin.
Mietin tätä asiaa viimeksi silloin kun rahastonhoitaja realisoi omansa ulos. Ajattelin kuitenkin antaa siimaa - aika harvoin rahastonhoitajat kertovat omista osuuksistaan hoitamissaan rahastoissa, tai raportoivat niiden muutoksista. Eli avointa sekin oli.
Mietin tässä, että kannattaisiko realisoida puolet pois. Kokonaan en ajatellut HCP Quantista vielä irtautua - periaatteessa pidän ideasta, ja haluaisin olla mukana kokemassa, että se toimii.
Nostit hyviä pointteja. Tuo vesileimajuttu (high water mark) on mahdollisesti yksi selitys alisuoriutumiselle ylös ja alas sahaavassa rahastossa. En koskaan ymmärtänyt miksi high watermark -periaatetta ei voinut tässä rahastossa käyttää, olisi vain reilua...
PoistaItselläni on myös samoja epäilyjä perusidean toimimattomuudesta. Toisaalta se toimi rahaston perustamiseen asti ja myös ihan rahaston alkuaikana. Voiko rahaston palkkiorakenteessa tms. olla jotain mikä pilaa tätä ideaa? Vai onko kyse vain erityisen huonosta markkinatilanteesta jne? Selitys voi olla yhdistelmä kaikkia näitä ja muita seikkoja.
Lisäksi mietin myös tunnepuoltani. Rahastoihin sijoittaneet jäävät usein miinukselle vaikka rahastot tuottavat siksi, että osuuksia ostetaan ja myydään.
VastaaPoistaEli olenko tunteikas jos "loukkaannun" huonosta tuotosta ja myyn? Vai olenko tunteikas kun sitoudun aiempaan valintaani enkä myy?
Itselläkin tunnepuoli ahdistaa aina kun olen myymässä jotain. Siksi mietin että tämä myynti tulee näyttäytymään tyhmänä jos rahastossa alkaakin massiivinen ylituoton periodi :)
PoistaHarkitsin myös sijoittamista HCP Quant-rahastoon. Ei harmita vaikka kokemus jäi saamatta. Havian aikanaan hienoa blogia silmäilen edelleen kertausmielessä.
VastaaPoista