Kuten aiemmin kirjoitin, aikomuksenani on avata osakesäästötili ensi vuoden alussa. Osakesäästötili sopii erityisesti pitkän aikavälin säästämiseen, ja eräiden laskelmien mukaan osingot uudelleensijoitettuna hyödyt alkavat näkyä erityisesti seitsemän vuoden sijoitusajan jälkeen. Omaan sijoitusfilosofiaani tämä sopii aivan täydellisesti. Itselläni tulee olemaan erittäin suuri kynnys nostaa pääomaa osakesäästötililtä, erityisesti kun tiedostan veroedun aiheuttaman pitkän aikavälin hyödyn. Pääoman tarpeessa menisin luonnollisesti ensin normaalin arvo-osuustilin kimppuun.
Osakesäästötiliä tulevat tarjoamaan näillä näkymin heti vuoden alusta Nordea, Danske Bank, Nordnet ja Mandatum.
Näistä Nordean ja Dansken hinnoittelut alkavat olla selvillä. Molemmat lupaavat että osakesäästötili hinnoitellaan samalla tavalla kuin aivan normaali arvo-osuustili, eli ylimääräisiä maksuja ei ole tulossa. Käytännössä säilytyksestä joutuu maksamaan pari euroa kuussa tai vaihtoehtoisesti ei mitään jos on kaupankäyntiaktiivisuutta. Vaikkapa 50 000 euron pääomaan nähden kulut ovat varsin pikkusummia. Pelot siitä, että palveluntarjoajat velottaisivat vaikkapa prosenttiosuutta pääomasta voi siis haudata.
Nordnet puolestaan pitää hinnoittelua vielä vakan alla, mutta tähän mennessä saaduista vastauksista Nordnetin blogiin voi päätellä että osakesäästötili saattaisi maksaa jotain sijoittajalle joka ei tee aktiivisesti kauppaa. Tämä on itselleni iso yllätys, sillä Nordnet on kuitenkin tarjonnut ilmaisen arvo-osuustilin kaupankäyntiaktiivisuudesta huolimatta. Tässä olisi pelipaikka myös osakesäästötilin osalta. Saa nähdä mikä hinnoittelu tulee olemaan.
Mandatumin osalta hinnoittelu ei ole vielä selvillä, mutta Arvopaperin jutun perusteella hinnoittelu tulee olemaan "lähellä Mandatum Traderin nykyhinnoittelua".
Olin miettimässä eri vaihtoehtoja ja kallistumassa ehkä Nordean puoleen, mutta Danske Bank yllätti iloisesti. Kuulun Suomen Osakesäästäjiin ja nyt selvisi että Danske tarjoaa jäsenille ilmaisen osakesäästötilin (ilmainen säilytys & hallinnointi) sekä erittäin alhaiset kaupankäyntihinnat (kts. tarkemmin Dansken ilmoitus).
Jos harrastaisin affiliaatiomarkkinointia, niin nyt olisi sen aika :) Ilman sitäkin täytyy sanoa että isot respektit Danskelle! Dansken hinnoittelu osakesäästötilin osalta on muutenkin reilun oloinen, ja osakesäästäjien jäsenelle nyt siis ilmainen. Tämä lähtee itsellä käyttöön, ellei joku laita parempaa tarjousta pöytään.
Osakesäästötili. En ymmärrä miksi ihmiset vaahtoavat siitä. Omat Excel-laskelmani ovat sitä mieltä, että minä nyrpistän koko tilille nokkaani.
VastaaPoistaOlisi mielenkiintoista kuulla lisää noista laskelmista.
PoistaKauppalehdenkään laskelmissa ei ole otettu huomioon hankintameno-olettaman puuttumisen vaikutusta. Tästä syystä tilille kannattaa käytännössä hankkia vain hitaasti kasvavia, mutta hyvää osinkoa maksavia yhtiöitä.
VastaaPoistaTotta. Itsekin olen miettinyt juuri tuota hankintameno-olettaman puuttumista.
PoistaTästä syystä olen kallistumassa osakesäästötilin osalta juuri mainitsemasi tyyppisiin osakkeisiin. "Osinkosijoitustili" siis tavallaan.
Minullahan tulee tämä 50000 euron sijoitus olemaan salkusta pienehkö osa, joten tällaista erityisroolia on ihan kiva kokeilla. Eri juttu tietysti sitten jos osakesijoitustili olisi ainut tapa sijoittaa.
Käytännössä osakesäästötiliä kannattaa käyttää vain (semi)aktiiviseen treidaamiseen. Osinkojen verotus täydellä pääomaverolla menisi vielä maksajankohdan siirtyessä, mutta se,ettei hankintameno-olettamaa voi käyttää lisättynä poliittiseen riskiin tekevät tilistä huonon vaihtoehdon pitkäaikaisille sijoituksille. Kukin voi myös miettiä onko pääomavero-% 10-20 vuoden päästä todennäköisesti korkeampi vai matalampi kuin nyt, eli kannattaako osinkoverot maksaa nyt vai sitten myöhemmin.
VastaaPoistaTotta. Treidaukseenhan tuo sopisi jos osaisi treidata :)
PoistaKuten aiemmin olen kommentoinut, mielestäni tuo tili on hyvä pitkäaikaiseen osakesijoittamiseen, ja nimenomaan korkeaa osinkotuottoa maksavien yritysten osalta. Näillä nimittäin tuo hankintameno-olettaman puuttuminen ei ole yhtä paha juttu.
Otetaanpa pieni laskelma. Ensin oletukset:
- Tyypillinen vuotuinen kokonaistuotto 8%
- "Osinko-osakkeella" tämä voisi jakautua 3% arvonnousua, ja 5% osinkoa
Kuinka monta vuotta menee tällaisella osakkeella ennen kuin hankintameno-olettamasta alkaa olla hyötyä tai sen puutteesta haittaa? (Osakkeen tulisi nousta siis 250%)
Vastaus: 31 vuotta
Laskelma muuttuu heti jos oletetaan tilillä olevan osakkeita joissa osinko vaikkapa 2 % ja arvonnousu 6 %. Tällöin tarvitaan 16 vuotta josta eteenpäin hankintameno-olettama alkaa vaikuttaa.
Näistä luvuista otan ainakin itse osviittaa siihen, että mitä osakesijoitustilille tulee päätymään.
Poliittinen riski on vielä sitten toki olemassa. Toki poliittista riskiä on myös osingoissa ja kaikessa muussa pääomaverotuksessa. Näistä pääsee eroon vain suomesta muuttamalla.