sunnuntai 14. tammikuuta 2024

600k rikki - jokainen sata tonnia on aina edellistä helpompaa saavuttaa

Sanotaan, että ensimmäinen sata tonnia on vaikeinta saavuttaa. Näin oli omalla kohdallanikin. Ekaan satkuun meni noin viisi vuotta, toiseen neljä vuotta. Sittemmin sijoitusvarallisuuden kehittyminen on ollut huomattavan paljon joutuisampaa.

Viimeeksi mietiskelin vaurastumisen vauhtia lokakuussa 2020 kun 400k oli rikkoutunut. Tuolloin koronavuoden syksyllä markkinat olivat huimassa nosteessa ja osaltaan lisäsijoitusten kera olin saanut salkun nostettua 400k:hon. Nyt mennään jo reilusti yli 600K:ssa (tarkalleen viime vuodenvaihteen päivityksessä 623k).

Kerrataanpa miten sijoitusvarallisuuden kehitys on edistynyt ja eri satatonnisten kasvattaminen kiihtynyt.

 • Ensimmäisen 100k saavuttamiseen meni n. 5 vuotta (vuodet 2008-2013)
 • 200k n. 4 vuotta (2013-2017)
 • 300k n. 2 vuotta (2017-2019)
 • 400k n. 1 vuosi (2019-2020)
 • 500k n. 1 vuosi (2020-2021)
 • 600k n. 2 vuotta (2021-2023) 

Näyttää siltä että uusi satatonninen on ylittynyt suurinpiirtein kerran 1-2 vuodessa viime aikoina. Tällä tahdilla miljoonan salkku lähestyy kovaa vauhtia.

Sinänsä korkoa korolle -efektin johdosta nousutahdin voi olettaa jopa nopeutuvan entisestään. Toisaalta mitä isommaksi salkku kasvaa, sitä alttiimpi se on markkina-arvojen heilahteluille. Merkittävä globaali talouskriisi ja laskumarkkina voisi helposti pysäyttää positiivisen kehityksen useiksi vuosiksi. Odotan kuitenkin että salkun markkina-arvo ylittää miljoona euroa tämän vuosikymmenen aikana. 

Taloudellinen riippumattomuus: Aiemmin olen asettanut tavoitteita "taloudelliselle riippumattomuudelle", mm. 500k oli sellainen. Nyt kun 500k on ohitettu, huomaan ettei elämä ole muuttunut suuntaan taikka toiseen. Töissä tulee käytyä entiseen malliin, elämäntavat ovat aika lailla entisellään. Omistusasunto on velaton. Eli tilanne on hyvin stabiili, suorastaan rauhallinen. Ajattelen niin, että taloudellinen riippumattomuus on käytännössä saavutettu. En ole vielä kuitenkaan keksinyt mitä sillä tekisi :)

Miten jatkossa? Jatkan kohti miljoonasalkkua tekemällä lisäsijoituksia parin tonnin kuukausivauhtia niinkuin ennenkin. Sijoitusaste tulovirrasta on ollut aina korkea ja niin lienee jatkossakin. Voi olla että joskus vähän pidemmällä aikavälillä tulee isompia rahamenoja muualla, vaikkapa asumiseen tai työelämään liittyen, joten rahavirran suunta voi muuttua tai kääntyä. Mutta näin en oleta tapahtuvan lähivuosina.

5 kommenttia:

 1. On se vain kerrassaan hienoa nähdä mitä pitkäjänteisellä tekemisellä saa aikaan! Kiitokset mietteiden ja edistymisen jakamisesta, inspiroi. Perästä tullaan =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva jos inspiroi. Pitkäjänteisyydellä pääsee pitkälle kun antaa vuosien vieriä :)

   Poista
 2. Oletko laskenut että jos olisit alusta asti sijoittanut suosituimpiin ETF:iin tai rahastoihin nii olisiko tuotto ollut huonompi/parempi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole laskenut, mutta epäilen että lähes takuuvarmasti tulos olisi ollut parempi jos olisin sijoittanut vaikkapa S&P500 tai NASDAQ -ETF:ään. Nämä lienevät aika suosittuja. Kun aloitin sijoittamista 2008 vuoden tienoilla, suosituimpia rahastoja Suomessa taisivat olla jotkut ylikalliit yhdistelmärahastot. Näihin sijoittamalla tulos olisi ollut sitten taas huonompi. En kadu mitään, menneisyyttä ei voi muuttaa :) Omalle lapselleni olen sijoittanut pelkästään matalakuluisiin indeksirahastoihin syntymästä lähtien, joten hänen lähtökohtansa tulee olemaan omaani huomattavasti parempi. En silti ole tyytymätön omaankaan tilanteeseeni.

   Poista
  2. Uskoisin että valitsemasi tapa sijoittaa on pitänyt mielen virkeämpänä:) Rahastot on pitkässä juoksussa kuolettavan tylsiä

   Poista