torstai 25. helmikuuta 2010

Laiskan sijoittajan pelikassa

Passiivisten osta ja pidä -sijoittajien keskuudessa puhutaan silloin tällöin ns. pelikassasta tai pelisalkusta jolla voisi ottaa pientä näkemystä markkinoihin silloin kun haluaa jännitystä. Suurin osa (yli 80 %) salkusta hoidetaan indeksoiduilla tuotteilla tehokkaiden markkinoiden hypoteesin mukaisesti.

Itselleni tämä ei oikein sovi, vaan haluan ottaa enemmän näkemystä markkinoilla suorien osakesijoitusten muodossa ja hoitaa indeksoinnilla vain tietyt teemat kuten kehittyvät markkinat ja cleantechin. Minulle "pelikassa" tarkoittaakin vapaasti käytössä olevia käteisvarantoja, joilla voi ostaa lisää arvopapereita silloin kun ne ovat houkuttelevilla ostotasoilla. Tähän mennessä en ole kuitenkaan tällaista käyttänyt, vaan olen ostanut arvopapereita sitä mukaa kun olen saanut varoja siihen irroitettua. Tämä johtuu siitä, että osakkeet ovat olleet varsin houkuttelevissa ostokursseissa viime vuoden aikana. Jatkossa haluaisin kuitenkin kerätä jonkinlaisen potin odottamaan yllättäviä sijoitusmahdollisuuksia. Seuraavassa hieman pohdiskelua pienen vs. suuren pelikassan hyödyistä ja haitoista.

Pieni/olematon pelikassa

+ Suurin osa omaisuudesta kiinni sijoituksissa tuottamassa voittoa jatkuvasti
+ Ei tarvitse vaivata päätään ja käyttää aikaa ostotilaisuuksien kyttäämiseen. Ostot tehdään silloin kun on rahaa.

- Ei mahdollisuutta ajoittaa markkinoita

Suuri pelikassa (= vähintään 10 % salkun arvosta)

+ Mahdollisuus tehdä edullisia kauppoja ja laskea olemassa olevien omistusten keskimääräistä hankintahintaa.
+ Mahdollisuus lisätä salkun tuottoa, jos ajoitus onnistuu

- Paljon omaisuutta huonosti tuottavissa instrumenteissa (lyhyt korko, käteinen)
- Mahdollisuus ostaa väärällä hetkellä, esim. voimakkaasti laskeviin kursseihin kun kurssilasku ei ole vasta kuin alussa

Olematonta suuremman pelikassan voi perustella vain, jos uskoo että markkinoita voi ajoittaa edes vähän. Tämä ei välttämättä ole kovin radikaali väite, varsinkin kun kyse on lisäostoista, eikä treidaamisesta sanan varsinaisessa merkityksessä. Esimerkiksi suhteessa oman salkun hankintahintoihin on helppo todeta kurssien pudonneen esim 20-30 % "jälkikäteistarkasteluna", joka tapahtuu kuitenkin muutamia kertoja vuosikymmenessä. Hyvän ostopaikan voi havaita myös monesta muusta asiasta, kuten puhtaasta yleistunnelmasta - markkinapsykologia oli läsnä myös viime vuonna kuten moni tietää. Tällaisissa tilanteissa rohkeilla panostuksilla voi saada aikaan mukavia lisätuottoja, jos muutoin strategiana on tasaisen varmat ostot.

Omalta osaltani ajattelin alkaa rakentamaan käteisvarastoja tänä vuonna jatkaen pikkuhiljaa siten, että ne käsittävät 10% salkusta. On mukava tietää että markkinoiden heilahtelut voi tarvittaessa hyödyntää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti