maanantai 21. helmikuuta 2011

Sijoitusidea: Eurooppa

Eurooppa on tylsä paikka verrattuna kiehtoviin kehittyviin markkinoihin tai dynaamiseen ja innovatiiviseen jenkkilään. Eurooppa onkin viime aikoina hävinnyt kilpailukykykisassa sekä itään että länteen päin. Lisäksi Euro(valuutta)-alue on kärsinyt ylivelkaantuneista jäsenistään.

Tästä syystä eurooppalaiset osakkeet eivät ole nousseet yhtä reippaasti vuoden 2009 markkinapohjistaan kuin muiden maailmankolkkien osakkeet. Alla osingot huomioivan Euro Stoxx 50 TRN -indeksin kehitys.
Euroopassa on kuitenkin toivoa. Vahvimmat maat saksan johdolla puksuttavat tehokkaasti eteenpäin. Haluaisin olla sekä tuotto- että hajautusmielessä mukana tällaisilla markkinoilla. Olen löytänyt siihen myös mainion tuotteen.

Sen nimi on DB X-trackers Euro STOXX 50 ETF (tikkeri DXET), joka seuraa 50 Euroalueen suurimman yrityksen kurssikehitystä. Suurimmat maat ovat Saksa ja Ranska. Tässä ETF:ssä on kaksi kulutietoiselle sijoittajalle loistavaa ominaisuutta:


1) Hallinnointipalkkio 0 %! Luit oikein - hallinnointipalkkiota ei ole. Tuottonsa Deutche Bank ottaa mm.  osakelainauksesta. Joka tapauksessa kireä kilpailu on johtanut siihen, että sijoittajalle on tarjolla nollan prosentin palkkiolla olevaa tuotetta. Pitkäaikaiselle sijoittajalle tämä on erittäin hyvä asia, kulut eivät pääse nakertamaan pottia. Itse asiassa DXET ei ole perustamisensa jälkeen jäänyt indeksistä jälkeen lainkaan - kiitos edullisen kulurakenteen!

2) Osinkojen uudelleensijoittaminen. Lisäksi DXET sijoittaa osingot uudelleen. Näin Suomen verottajakaan ei pääse väliin, vaan korkoa korolle toteutuu automaattisesti ja verotehokkaasti.

Ottaen huomioon edellä mainitut edut, suunnittelen sijoittavani tänä vuonna 1-2 kohtalaisen kokoista summaa tähän tuotteeseen. Pidemmällä tähtäimellä tämä ETF voisi muodostaa salkustani 5-10 %.

12 kommenttia:

 1. Olen vasta aloittava sijoittaja, tai on minulla joku pankin osakerahastosijoitus, jolle menee kuukausittain pieni tasasumma. Voittoa siitä on onneksi tullut vuosien saatossa, mutta aika olematonta se on...

  Haluaisin nyt tehdä sen "ison" askeleen, ja aloittaa suorat osakesijoitukset. Indeksirahastotkin kait voisivat olla minulle näin alkuun sopiva vaihtoehto...

  Onko sinulla 'Laiska sijoittaja' tai muut valveutuneet sijoittajalukijasi antaa aloittelijalle neuvoja, mistä kannattaa aloittaa suorat sijoitukset?

  Voisin aloittaa vaikka 3000-4000 eurolla. Miten tämä summa kannattaisi hajauttaa näin alkuun? Ja olisiko Nordnet hyvä nettipankki pikkuiselle sijoittajalle?

  Etukäteen jo kiitokseni!
  -Johanna

  VastaaPoista
 2. Hei Johanna,

  Hyvä kysymys, johon on vaikea vastata lyhyesti.

  Sinulla onkin jo kokemusta kuukausittaisesta rahastosijoittamisesta, joka on yleensä aloittelijalle hyvä ja huoleton tapa hajauttaa sijoituksia ajallisesti.

  Yhtä "helposti" voit siirtyä sijoittamaan indeksirahastoihin. Indeksirahastojen etuna on laaja hajautus sekä erittäin pienet kulut, varsinkin verrattuna kivijalkapankkien tuotteisiin (esim. OP, Nordea). Tällaisia tarjoaa suomessa Seligson (lisätietoja www.seligson.fi). Seligsonin tuotteisiin voi sijoittaa pieniäkin summia ja jatkuva kuukausisäästäminen on helppo tehdä itse toistuvalla tilisiirrolla.

  Indeksirahasto on siis eri asia kuin indeksiOSUUSrahasto, eli ETF (Exchange Traded Fund). Tässä blogissa olen puhunut enemmän juuri ETF:istä. Toisin kuin indeksirahastoja, ETF:iä vaihdetaan osakkeiden tapaan pörsseissä (esim. NYSE Usassa ja Xetra Saksassa) ja niitä on tuhansia erilaisia. Aloittelijalle ETF-sijoittaminen on ehdottomasti haastavampaa kuin indeksirahastoihin sijoittaminen, ja lisäksi kulujen takia kertasijoitussummien tulisi olla suhteellisen suuria. Tietoa ETF-sijoittamisesta löytää esim. näistä osotteista:

  http://www.valistunutsijoittaja.com/
  (kts. suuri ETF-odysseija)

  http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/
  (kts. johdatus ETF:iin sivun oikeasta palkista)


  Ja viimeiseksi vastaus alkuperäiseen kysymykseen, eli suoraan osakesijoittamiseen:

  Suosittelen ehdottomasti suoraa osakesijoittamista edellisten vaihtoehtojen lisäksi.

  Suora osakesijoittaminen ei ole teknisesti mitenkään vaikeaa. Nordnet on hyvä välittäjä "pikkuiselle sijoittajalle" ja miksei melkein kenelle tahansa. Nordnetissä on pienet kulut ja pystyt sitä kautta ostamaan 4000 eurolla esim. 5 yrityksen osakkeita (800 euroa per kauppa). 5 osakkeella saa jo hajautuksen hyvälle alulle, kun valitsee osakkeita eri toimialoilta. Kannattaa kuitenkin tässä muistaa ajallinen hajautus, eli hajauttaa ne 5 ostoa vaikkapa loppuvuoden 2011 ajalle. Ja sitten siitä eteenpäin vain tasaisesti omien sijoitusmahdollisuuksien mukaan lisää.

  Suora osakesijoittaminen on erittäin edullista. Hallinnointi ei maksa käytännössä mitään (toisin kuin rahastoissa ja vähemmässä määrin indeksirahastoissa ja ETF:issä). Jos olet osta ja pidä sijoittaja, kuten minä, pienet kulut tulevat palkitsemaan pitkässä juoksussa.

  Lisäksi osakesijoittaminen on erittäin mielenkiintoista. Konkreettisen palasen omistaminen oikeasta yrityksestä tekee talousuutisten seuraamisesta paljon mielenkiintoisempaa, vaikka se ei tässä nyt välttämättä ykköshyöty olekaan :)


  Tässä oli vähän alustavia ajatuksia kysymykseesi, blogin muut lukijat voisivat varmaan ohjeistaa lisää!

  VastaaPoista
 3. Ja olisiko Nordnet hyvä nettipankki pikkuiselle sijoittajalle?

  Itse käytän Nordnetiä vaikka sen kanssa säännöllisiä ongelmia onkin. Tässä esimerkki.

  Saxo-ETradea on myös harkinnut koska se on paikoin halvempi kuin Nordnet. Sen sijaan kyseisen firman osinkotilitykset USA:sta kestävät välillä jopa viikkoja. Asiakaspalvelu kyllä kuulemma vastaa ripeästi.

  VastaaPoista
 4. Tähän voisi vielä sanoa, että toimivia arvopaperisäilytyksiä suomenkielisellä asiakaspalvelulla löytyy tietenkin joka pankilta. Ne ovat kuitenkin hieman kalliimpia kuin edellä mainitut välittäjät.

  VastaaPoista
 5. Suosittelen Seligson ja Nordnet yhdistelmää. Seligsonilta löytyy työkalut sopivasti hyvään hajautukseen ja täsmähankintoja voi harrastaa Nordnetin kautta. Lisäksi molemmat ovat selkeitä käyttää.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen löytö tämä DXET!

  VastaaPoista
 7. Eli kyseessä lienee swap pohjainen, http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2010/04/johdatus-etfiin-osa-6-swap-pohjaiset.html

  Itse olen hieman skeptinen noihin, tosin Deutsche bank toteaa että TKA olisi max 0,2% vuosikuluista...

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille hyvistä kommenteista, vinkeistä ja kannustuksesta! Tosi hienoa, että otitte ylipäänsä kantaa kysymyksiini.

  Tänään on se päivä jolloin teen ensimmäisen suoran osakeostoni. Täältä tullaan kaikki maailman rikkaudet... Heh.

  -Johanna

  VastaaPoista
 9. Johanna:

  Hienoa, hyvä päätös! Nyt vain sitten kärsivällisyyttä, pikavoitot ovat tyypillisesti harvassa mutta pitkä aikaväli palkitsee...

  VastaaPoista
 10. Osinko40:

  Kyllä, swap-pohjainen. Itse olen ottanut näihin neutraalin kannan, eli en ole kovin skeptinen. Mitä kuluihin tulee tuossa tuotteessa, niin vertailuindeksiin nähden tappiota ei ole tullut lainkaan, vaan jopa hieman päin vastoin...

  VastaaPoista
 11. Hejsan kaikille!

  Olen tässä pitkään tehnyt erilaisia suunnitelmia ja strategioita tulevaisuuden sijoituksia ajatellen ja nyt olisi aika ryhtyä toimeen.Nyt kiperin kysymys juuri koskee hajautusta. Eli käytettävä varallisuuteni olisi nyt kertasijoituksella yhteensä 4300 € ja sen jälkeen n. 100-200 €/kk. Olen päättänyt rakentaa salkkuni pohjan indeksirahastoihin seligsonin kautta, jonka jälkeen sijoittaa ETF:iin ja lopuksi mielenkiintoa ja opistojen tueksi myös suoria osakkeita. Sijoitustyyli kuitenkin pääasiallisesti passiivinen.

  Kuinka kannattaa hajauttaa varallisuuten näihin kolmeen vaihoehtoon? Salkun koko tosiaan ei oli päätä huimaava ja kuukausisäästäminen rajallista 8kk ajan opiskelujen aikana. Suurin pohdiskeluni on sijoittaako osa kertasijoituksesta Seligson suomi - indeksirahastoon, johon voisin kuukausittain pienen summan laittaa vai Seligsonin indeksiosuus rahastoon, ETF, johon ei ole kannattavaa säästää 100-200 €/kk.

  Salkku 1.

  Seligson Suomi-indeksirahasto 1000 €

  Seligson Pohjois-Amerikka 1000 €

  Vanguard VTI/VXUS 1500 €

  Osakkeita 800 €
  -------------------------------------
  4300 €

  + kuukausittainen säästäminen indeksirahastoihin ja elokuun palkasta syyskuussa joku muu indeksirahasto. Pienellä rahalla on vaikea saada hyvää hajautusta tehtyä, mutta kuitenkin haluan aloittaa juuri nyt tämän loppuelämän projektin. olenko oikealla suunnalla vai menossa metsään?

  Tosiaan yhtiöinä toimii Seligson ja Nordnet.

  - Sijoituksen koukeroissa

  VastaaPoista
 12. Hei,

  Sorry että vastaaminen kesti - olit postannut tähän vanhempaan viestiin niin en huomannut.

  Ottaen huomioon tämän päivän markkinatilanteen ja kertomasi suunnitelmat, sanoisin seuraavaa.

  1) Unohda yksittäiset osakkeet tässä vaiheessa, liian iso osakekohtainen riski

  2) Alkusijoituksen voisit tehdä esim. kolmessa osassa, esim. 1400 jokaiseen: 1/3 VTI, 1/3 VXUS ja 1/3 seligsonin OMX25 ETF tai suomi-indeksirahasto

  En tässä vaiheessa siis erityisesti suosittele ajallista hajautusta, sillä alkusumma on niin pieni ja markkinat tulleet hyvin alas. Toisaalta jos sellaisen haluat, niin sijoita edellämainittuihin esim. kahdessa erässä kuukauden välein 700 Euroa per ETF.

  Jos haluat sijoittaa Suomeen, niin ETF vs. indeksirahasto on vähän makuasia, varsinkin kertasijoituksen osalta. Jatkossa toki pikkusummia on mielekästä säästää esim. juuri Seligsonin indeksirahastoihin.

  VastaaPoista