tiistai 1. toukokuuta 2012

Pahimmat sijoitusvirheeni

Tarkastelin pitkästä aikaa sijoitussalkkuni tuoton kehitystä verrattuna vertailuindekseihin. Kovin hyvältä eivät tuotot juuri nyt näytä, johtuen muutamasta keskeisestä valinnasta. Ja pääasiassa siitä, että suorat osakesijoitukset Helsingin pörssilistalta ovat olleet pitkän aikaa salkun suurinta sisältöä ja vasta tänä vuonna muut sijoitusluokat ovat vallanneet suuremman palan.

Sijoittaminen pääosin Helsingin pörssiin on ollut minulta selkeä virhe, ainakin jos katsotaan tämän hetken tilannetta. Harvassa ovat pörssit, joista on saanut yhtä surkeaa tuottoa viime aikoina. Sijoitusten hajautus kehittyville markkinoille sekä jenkkimarkkinoille on helpottanut tilannetta vähän, mutta jos hajautus olisi ollut kunnossa alussa asti, olisi salkku tällä hetkellä plussalla useita kymmeniä prosentteja enemmän verrattuna tämän hetkiseen pieneen plussaan. Toki salkusta löytyy useita kevään 2009 hankintoja, jotka ovat loisto-osumia sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä missä tahansa vertailussa. Lisäksi Suomi-osakkeet nousevat myös nopeasti ylös sitten joskus, joten peli ei toki ole täysin menetetty kunhan jaksaa vain holdailla riittävän pitkään.

Suomikeskeisyys on johtanut myös valitsemaan tietyiltä sektoreilta nimenomaan suomalaisen yrityksen, joka ei välttämättä ole aina luokkansa paras tai tuottoisin. Olen esimerkiksi valinnut  känny-yhtiösijoitukseksi Nokian, vaikka mahdollisuus olisi toki ollut sijoittaa pari vuotta sitten vaikka Googleen tai Appleen (Henri Elo kirjoittaa näistä yleisistä Suomi-sijoittajan virheistä blogissaan). Toinen ongelmallinen sijoitus on Talvivaara, joka hajautetusta osto-ohjelmasta huolimatta on pahasti miinuksella. Suomi-salkkuni tuotto vastaa suurinpiirtein OMX-H Cap indeksiä, mikä ei ole huono asia - ainakaan en ole onnistunut menettämään markkinatuottoa osakevalinnoillani. Toisaalta ilman laskevaan osake- ja yrityskohtaiseen trendiin ostettuja Nokiaa ja Talvivaaraa suomisalkkuni hakkaisi indeksit ylivoimaisesti.

Virheistähän pitää oppia, ja olen tyytyväinen, että olen tehnyt ne vielä suhteellisen pienellä salkulla. Jatkossa pidän suomisalkun pienempänä osana ja keskityn kansainväliseen hajautukseen enemmän. Lisäksi tähyän enemmän muille maille myös suorien osakesijoitusten osalta.

3 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Uusi yritys: Eli Suomen pörssistä ei löydy riittävän montaa laadukasta yritystä, jotta pelkästään siihen sijoittamalla saisi aikaan riittävän hajautuksen mikäli nimenomaan haluaa sijoittamisensa niin hoitaa.

  Mitä taas tulee muihin asioihin niin tosiasioiden tunnistaminen on hyvä alku. Oletko muuten myymässä Nokian ja Talvivaaran osakkeesi vai toivotko/uskotko niiden vielä nousevan hyviksi sijoituksiksi? Pidän molempia sellaisina tapauksina ettei niihin kannata rahojaan pistää ennen kuin on nähtävissä selkeä muutos molempien kannattavuudessa. Vaikka tämän odottaminen mahdollisesti vähentää tulevia tuottoja niin se myös tehokkaasti vähentää riskejä.

  VastaaPoista
 3. TT: Alkuosaan = kyllä, näinhän se taitaa olla, vaikka varmasti kohtuu hyvän hajautuksen tätäkin kautta saa sijoittamalla myös ulkomailla bisnestä tekeviin firmoihin. Silti "periferiapörssin" stigmaa ei voi aina täysin kiertää.

  Loppuosaan: Tämä onkin sitten hankalampi juttu. Molemmat ovat paljon vaihdettuja firmoja, joten markkinoiden kohtalaiseen tehokkuuteen uskova sanoisi, että niiden päivän hinta on juuri nyt oikea. Eli myyntipäätökseen ei saa tästä näkökulmasta apua.

  Mitä sitten subjektiiviseen arviontiin tulee, niin olen jossain vaiheessa pitänyt molempia sijoituksen arvoisena. Tunnetusti mutkia on tullut matkan varrella ja tämän takia nämä osakkeet eivät ole ihan yhtä houkuttelevia.

  Hinnat ovat toisaalta laskeneet, joten huonommat näkymät on (ainakin osittain) mukana hinnoissa. Kysymys kuuluukin, että ostaisinko Nokiaa tai TV:tä tämän päivän hinnalla, jos niitä ei salkussa olisi. Vastaus saattaa olla kyllä. Itse asiassa niillä sijoittajilla saattaa olla varsin hyvä ajoitus, ketkä tekevän tänään ensimmäiset ostoksensa ko. yhtiöissä.

  Tämän jälkeen kysymys kuuluukin, miksi en jatka osto-ohjelmaani sitten näillä tasoilla. Vastaus on, että näitä osakkeita on jo "riittävästi" salkussa, enkä halua käyttää kassaa samojen firmojen jatkuvaan ostamiseen. Tässä tapauksessa siis kassani loppuu osto-ohjelmassa ennen kuin ollaan pohjilla, joka on myös eräänlainen "virhe".

  Näillä pohdinnoilla en siis todennäköisesti tee Nokialle ja TV:lle mitään. En ole siis myymässä niitä, sillä en koe voivani kepittää muita markkinatoimijoita myyntien ajoittamisessa kunnolla. Sitä paitsi tosiaan luulen, että ostaja saisi näissä tapauksissa paremman diilin kuin minä myyjänä :)

  Tulevaisuus näyttää sitten olisiko tänään kannattanut myydä Nokiaa 2.7 eurolla ja TV:tä 2.2 eurolla. Pitääkin seurata tilannetta. Sen verran pienistä sijoituksista on onneksi kyse, että ei näissä yöunet mene :)

  VastaaPoista