keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Osto: Deutsche Bank AG

Olen jo pidempään pohtinut salkun hajauttamista ulkomaille ETF:ien lisäksi myös suorilla osakesijoituksilla. Olen seurannut useampaa kohdetta jo pidempään ja yksi niistä on Deutsche Bank. Tänään tein avausoston hintaan 26.84. Alla olevasta kuviosta näkyy, että sain osaketta kohtuullisen edullisesti, mitä historialliseen arvostustasoon tulee (punainen linja tämän päivän ostohinnan kohdalla). Dramaattiselta näyttävän kurssilaskun syynä on luonnollisesti jo vuonna 2008 alkanut globaali finanssikriisi ja sitä seurannut euroopan finanssi- ja pankkikriisi.
Miksi Deutsche Bank?

Maailma on täynnä osakkeita ja osakeanalyysiä, joten valinnanvaraa riittää kun lähdetään merta edemmäs kalaan. Esimerkiksi jenkkiosakkeet ovat hankintalistallani myöhemmin, mutta tämän hetken eurokurssi ei oikein suosi ostajaa. Tässä tapauksessa osto kohdistuikin yhteen finanssikriisien selkeimmistä "urheista", eli eurooppalaiseen pankkisektoriin. En kuitenkaan lähtenyt ylituottojen toivossa katselemaan esimerkiksi Espanjan kriisipankkeja, vaan rankasti halventuneita pankkiosakkeita löytyy myös Saksasta, joka on Euroopan kilpailukykyisempiä maita. Uskon, että kriisin aikanaan hälvetessä Deutsche Bankin osakekurssi tulee nousemaan merkittävästi nopeammin kuin markkinat keskimäärin (esim. DAX).


Deutsche Bank on yksi maailman suurimmista pankkikonserneista ja sillä on merkittävää toimintaa sekä investointi- että henkilöasiakaspuolella. Deutsche Bank on kasvanut kansallisesta toimijasta globaalien jättien joukkoon vähitellen. Nykyään se toimii yli 70 maassa ja työllistää yli 100000 ihmistä. Ihan pikku putiikista ei siis ole kyse.

Parhaiten yksityissijoittaja tunnistaa Deutsche Bankin DB X-trackers ETF:ien sarjasta, joilla se on saanut kohtuullisen hyvän jalansijan ko. markkinoista. Itsekin olen sijoittanut osan salkustani näihin tuotteisiin ja olen ollut tähän mennessä tyytyväinen. DB tunnetaankin innovatiivisuudestaan kuluttajatuotteissaan - vaikakaan "innovatiivisuus" ei ole ollut pankkialalla aina kovin hyvässä huudossa. Suurin osa Deutsche Bankin toiminnasta (ainakin tuloksentekomielessä) on kuitenkin investointipankkipuolella.

Liikevaihto ja tulos

Deutsche Bankin liikevaihto on globaalin laajentumisen takia kasvanut jatkuvasti, vaikkakin vuonna 2008 tapahtui merkittävä notkahdus. Tämä oli myös ainut vuosi kun yritys on tehnyt tappiota. Alla olevasta kuviosta näkyy liikevaihdon nousu sekä tuloksen kehitys.


Vuoden 2012 / Q1 tulostietojen perusteella viimeaikainen loivasti nouseva trendi olisi jatkumassa. Toisaalta ei ole mikään yllätys, että lähitulevaisuudessa on runsaasti synkkiä pilviä mitä tulee maailman talouteen - ja tämä vaikuttaa myös Deutsche Bankin liiketoimintaan merkittävästi. DB:llä on esimerkiksi kohtuullisen isot positiot Espanjan ja Italian markkinoilla.Täytyy kuitenkin huomata, että kurssit hinnoittelevat synkkää skenaariota varsin vahvasti sisään, ja siksi uskalsin aloittaa ostot tämän päivän hinnoilla.

Osinkotuotto

Deutsche Bank on maksanut läpi viime vuosien kriisien ajan pienehköä, mutta tasaista osinkoa. Tämän päivän kurssiin viime vuoden osinkotuotto (0,75 euroa) on vajaat 3 prosenttia. Deutsche Bankilla on olemassa myös osakkeiden takaisinosto-ohjelma, joka mahdollistaa 10 % osakkeiden ostot vuoteen 2016 mennessä. Tähän mennessä DB:n vastaavat ohjelmat ovat onnistuneet ajoituksissaan kohtuullisen hyvin (kts. linkki).


Jatkossa seuraan edelleen Deutsche Bankin kurssin kehitystä ja jatkan ostoja, varsinkin jos kurssi putoaa vielä merkittävästi. Mahdollisen laskun jatkuessa myös muut houkuttelevat ulkomaalaiset osakkeet kiinnostavat. Ideoita otetaan vastaan!

6 kommenttia:

 1. Rohkea veto!

  Itse en uskalla lähteä pankkipuolelle, joskin Sampo on ollut eristyspotilaanani kesäkuusta alkaen.

  Mistä muuten tiedät, että markkinat hinnoittelevat EMU-alueen synkimpiä skenaarioita kurssihintaan jo sisään? Lasketko sen jollakin vai onko se vain valistunut arvaus? Ei sillä, itsekin arvaan ja uskon mr. Marketin ylireagointiin tässäkin tapauksessa.

  VastaaPoista
 2. Valistunut arvaus tietty. Mutta asiaa helpottaa se, että valmistautuu osto-ohjelmaan kurssin laskiessa. Nokian tapauksessa sekään ei olisi auttanut, mutta olen DB:n suhteen kohtuu luottavainen.

  VastaaPoista
 3. Muuten täyttä asiaa, mutta Saksassa asuvana tekee mieli huomauttaa, että kyseessä on Deutsche Bank. :-)

  VastaaPoista
 4. Itse juurikin tällä viikolla laajensin salkkuani ensi kertaa ulkomaille, ja siis nimenomaan Saksaan. Mukaan tarttui sellaista ETF:ää kuin MUL-LYXOR ETF S&P 500 INHABER-ANTEILE A.

  Mukavan vakaita tuntuvat muutenkin olevan nuo perus-ETF:ät tuolla Saksan markkinoilla, kun kotimaan kurssiheittelyitä katsoo.

  VastaaPoista
 5. Deutche --> Deutsche korjattu. Kiitos huomautuksesta :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos ideasta. Hidasta itse seurata näin laajoja markkinoita, joten hienoa jos joku kertoo kiinnostavista mahdollisuuksista sellaisen löytäessään.

  VastaaPoista