torstai 30. elokuuta 2012

Osto: Microsoft

Eurokriisi on ollut viime aikoina tavallaan "jäähyllä" ja osakemarkkinat siksi harvinaisen rauhalliset. Tänään tuli viimein pieni dippi ja toteutin iltapäivällä kohtuullisen ison oston Microsoftia hintaan 30.28 dollaria.

Microsoft on monelle tuttu firma, ja sitä on analysoitu monessa paikassa (kts. esim täältä), joten kovin tarkkaan en käy MSFT:n liiketoimintaa tässä läpi. Tässä ytimekkäästi motiivit uudelle hankinnalle:

1) Microsoftilla on todella vahva brändi ja globaali markkinajohtajuus useissa ohjelmistotuotteissa. En näe että tähän on tulossa muutosta jatkossakaan, ja lisäksi ohjelmistomarkkinat laajentuvat jatkossa joka tapauksessa.

2) Microsoft on kasvattanut osinkoaan tasaisesti koko 2000-luvun (kts. osinkohistoria tästä). Tästä huolimatta osakekurssi on vuosituhannen vaihteen IT-kuplan puhjettua melko pitkälti samoissa lukemissa - käytännössä 20 ja 30 dollarin välissä lukuunottamatta finanssikriisin pohjia. Voidaankin ajatella, että osake on ollut yliarvostettu vuosituhannen alussa ja pikkuhiljaa tulos ja osingot ovat ottaneet arvostustasoa kiinni. Luulenpa, että seuraavat 10 vuotta seilataan huomattavasti korkeammissa lukemissa, varsinkin jos osinkotuotto jatkaa kasvuaan samalla trendillä.

3) Microsoftilla on paljon voitettavaa mobiiliohjelmistopuolella. Kuten kaikki tietävät, Nokia tekee työtä Microsoftin puolesta jatkuvasti, ja viime aikoina myös Samsung on alkanut panostaa tosissaan WP8 käyttöjärjestelmään. Jos "kolmas ekosysteemi" toteutuu, on Microsoft varma voittaja, samalla kun puhelinvalmistajat jatkavat veristä taisteluaan.

Loppusyksystä voi käydä toki niin, että jenkkimarkkinoilla tapahtuu jo pidemmän aikaa odotettu korjaus alaspäin ja Microsoft halpenee siinä samalla. Tai sitten euron kurssi vahvistuu vaihteeksi reilusti dollariin nähden. Jos jompikumpi tai molemmat näistä toteutuvat, on edessä seuraavan erän hankinta. Muussa tapauksessa jätän nykyisen erän kasvamaan korkoa kaikessa rauhassa.

1 kommentti:

  1. Microsoftilla on kieltämättä pysyvä kilpailuetu käyttöjärjestelmien ja office-pakettien suhteen PC-puolella. Suurin kysymysmerkkihän taitaa olla pärjääkö se mobiilikäyttöjärjestelmien koko ajan yleistyessä. Tätä pidän ainakin itse tällä hetkellä yrityksen suurimpana kysymysmerkkinä. Itsellä ei tähän kysymykseen ole vastausta. Syyskuussa ollaan jo huomattavan paljon viisaampia tässä asiassa.

    Onnea kuitenkin tämänkin sijoituksen suhteen!

    VastaaPoista