sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Elvytysralli edessä

Kaksi "isoa pyssyä" on nyt laukaistu tai ainakin ladattu. Kyseessä on siis EKP:n lupaus käytännössä rajoittamattomista velkakirjaostoista & FED:in takarajaton QE3. Ensimmäinen käytännössä estää isoja euromaita menemästä konkurssiin ja jälkimmäinen tarjoaa elvytystä niin pitkään kuin on tarvetta ja kuulemma pidemmällekkin. Yleisesti ottaen mielipide markkinoilla on se, että näin isoja paukkuja vastaan ei kannata taistella - nousua on siis edessä ainakin jonkin aikaa. Talouspoliittisesti näistä toimenpiteistä on montaa mielipidettä (kts. esim. tämä kirjoitus), mutta osakesalkuille ne tekevät hyvää - ja ovat jo tehneet.

Oma salkkuni on rakennettu varsin syklisille perusteille, ja aivan viimeaikoina nousu on ollut kovaa. Esimerkiksi kesän aikana ostamani Deutsche Bank (kts. kirjoitus) on ollut hurjassa nosteessa. Puolet osakesijoituksistani ovat yhä kotimaan pörssissä joka on laahannut pitkään perässä monia muita markkinoita ja voi olla että nyt kärsivällisyys palkitaan.

Horisontissa häämöttävät toki tulevat ongelmat esim. USAssa ("fiscal cliff" & velkaantuminen) ja Kiinassa (talouskasvun hidastuminen). Jos nousu jatkuu syksyn myötä, alan pikkuhiljaa taas kasvattamaan käteispositiota verrattuna tämän hetkiseen all-in tilanteeseen, jotta markkinaheilahteluista voi hyötyä tulevaisuudessakin.

4 kommenttia:

  1. Pientä ihmistä hämmentää nämä isojen keskuspankkien pohjattomat aarreholvit. Jenkkilän valtionvelka lasketaan tuhansissa miljardeissa, ja sekin vain kasvaa tällä hetkellä. Miten valuutat eivät koe inflaatiota, kun lisää digitaalista rahaa voidaan noin pohjattomasti vain laskea lisää liikenteeseen? Digitaalista rahaa on maailmassa muiistaakseni 20-kertainen määrä fyysiseen paperirahaan verrattuna...

    VastaaPoista
  2. Sanomattakin on toisaalta selvää, kyllähän tämä markkinoilla oli haistettu jo etukäteen. En usko tämän rallin enää kestävän montaa kuukautta vaan voi olla kyse pikemminkin viikoista, mutta olen todennäköisesti väärässä.

    Inflaatio ei ilmeisesti iske, koska tuo painettu raha ei lähde kiertoon ja deflaatiovoimat ovat suuremmat. Todennäköisesti inflaation iskiessä onkin sitten helvetti irti, vaikka keskuspankit sitä yrittävätkin kontrolloida. Kaiken kaikkiaan näkisin keskuspankkiireilla paskat housuissa, sillä SP500:n ollessa alle 10% vajaa ATH ei normaalioloissa tehtäisi tätä elvytystä.

    VastaaPoista
  3. Ralli ei ihan rajusti tosiaan alkanut (muuta kuin ennakkoon). Näkisin, että jos lähiviikkoina dippaillaan, niin ne paikat on hyödynnettävä.

    VastaaPoista
  4. Mainitsemasi Kiinan talouskasvun hidastuminen, eli ns. hard-landing saattaa kyllä olla todellinen riski.

    Viimeksi eilen (torstaina 20.9.) selvisi, että esim. Kiinan PMI-indeksi on edelleen pysytellyt alle 50 pisteen.

    Kiinan makrotalouden mittareista (sekä kansantalouden tilinpidon mittarit että ennakoivat suhdanneindeksit) löytyy kosolti muitakin huolestuttavia merkkejä.

    Kiinan strategianahan on ollut massiivinen elvytys. Infrarakentamiseen pumpattiin Lehman Brothers -kriisin aikana massiiviset elvytyspaketit.

    Teiden ja siltojen rakentamisella voi kyllä elvyttää taloutta väliaikaisesti mutta kestävä kasvu syntyy vain innovaatioista.

    Mielummin uusia tabletteja ja älypuhelimia kuin uuden karheita miljoonakaupunkeja ilman asukkaita:)

    VastaaPoista