torstai 21. helmikuuta 2013

Osto: Fortum

Osakekurssit ovat nousseet joka puolella maailmaa niin vahvasti viime aikoina, että edullisen tuntuisia ostopaikkoja ei ole oikein näkynyt. Fortum on poikkeus siinä mielessä, että kurssi on pyörinyt n. vuoden 14 euron tuntumassa. Tästä huolimatta osinkoa maksetaan tänäkin keväänä  totuttu 1e - eli osinkotaso on tämän päivän hinnalla muhkeat 6,8% ! Yhtiön tulevaisuudennäkymät ovat myös kohtuullisen hyvät, varsinkin jos sähkönhinta ja -kulutus kääntyvät nousuun elpyvän talouden myötä.

Lisäsin tänään aamupäivällä 50 kpl:n lisäerän Fortumia entisten jatkoksi, hintaan 14,48. Edelliset ostokset ovat hieman kalliimmalla, joten koko Fortum-pottini on tappiolla n. 9%. Toisaalta osinkoja on kertynyt suunnilleen tämän tappion verran ja jatkossa osinkovirta jatkunee vakaana, ellei jopa nouse. Fortum on tällainen salkun peruspilari, jonka suhteen ei tarvitse yöuniaan menettää: antaa siis sähkön virrata ja osinkokoneen käydä jatkossakin kaikessa rauhassa.

Seuraavaksi on sitten tutkalla MSCI Emerging Markets -indeksin lisäys (itse käytän tähän DBX1-ETF:ää). Kehittyvillä markkinoilla - erityisesti Kiinassa - on viime aikoina ollut monenlaista tietoa talouskehityksestä ja kurssit ovat liikkuneet ylös ja alas. Olenkin odotellut sopivaa ostopaikkaa lisätä tätä indeksiä. Voi olla että kurssit jatkavat nousuaan keväällä, ja odottelu kostautuu. Täytyy seurata tilannetta.

8 kommenttia:

 1. Sähkönhinta on pikemminkin laskussa.

  VastaaPoista
 2. Painottaisin tässä lyhyt aikaväli vs. pitkä aikaväli -tarkastelua.

  Tsekataan sähkönhinta sitten 10 vuoden päästä, ja vilkaistaan samalla Fortumin maksamia osinkoja ja osakkeen hintaa :)

  VastaaPoista
 3. Totta, toivotaan kuitenkin sähkönhinnan laskua luhyellä välillä ja sateista kevättä, niin pääsee tankkaan halvemmalla..

  VastaaPoista
 4. Ainut suhteellisen halpa yritys Helsingin pörssissä tällä hetkellä. Olen kuitenkin aika lailla heittänyt arpani Fortumin suhteen vähäksi aikaa, joten nyt on vaan sitten aika odotella tuloksia. Mikäli suurempi pörssilasku alkaa joutuu sitten harkitsemaan lisäsijoituksia yritykseen, mutta se on sitten vaan jossittelua. Hyvin pitkällä aikavälillä sähkön hinta on nousussa. Sitä ennen joutuu vaan tyytymään kassavirtaan osinkojen muodossa. Toivottavasti se alkaa pikkuhiljaa näyttämään kasvun merkkejä, mutta en löisi sen puolesta vetoa.

  VastaaPoista
 5. TT: Samat ajatukset minullakin. Jos osinkovirtaa ja sen tasaisuutta katsoo, niin Fortumilla ei ole kovin suurta "laskuvaraa". Onhan noita riskilappuja sitten riittämiin. Vastavirtasijoituksena voisi ajatella vaikkapa Talvivaaraa tai Outokumpua. Tai jos veikkaisin talouden nopeaa kohenemista, ostaisin lisää Cramoa ja Uponoria. Mutta näkyvyys ei ole mitenkään erityisen hyvä missään näistä, joten Fortum oli tällä kertaa varma valinta.

  VastaaPoista
 6. Liike alkaa olla sellaista, että parin viikon sisään saa sitten muitakin osakkeita hieman järkevämmillä hinnoilla. Yleensähän tämä meidän pörssimme ottaa aina eniten iskua laskun saapuessa. Voi tietysti olla, että jo huomenna mennään sitten kovaa vauhtia myös ylöspäin. Tätä tosin rohkenen epäillä vaikka en markkinoita ymmärräkään lyhyellä aikavälillä.

  VastaaPoista
 7. Näyttää siltä että laskua on tulossa tosiaan. Aiemmin havittelemani Volkswagenin osakekin on lähtenyt reippaaseen laskuun. Täytyypä pitää silmällä.

  VastaaPoista