tiistai 16. huhtikuuta 2013

Kevät/kesädippi tulossa?

Parin viime vuoden tapaan kesää lähestyttäessä on osakemarkkinoiden nousuvire taittumassa. Tähän on monta syytä aina makrotaloudesta geopoliittisiin jännitteisiin. Lisäksi markkinat ovat nousseet niin paljon varsinkin USA:ssa, että usea taho odottaa hengähdystaukoa ja väliaikaista laskua.

Itse en odota mitään suurta laskettelua, mutta jonkinlaista dippiä kuitenkin. Olen seurannut esimerkiksi Volkswagenin osaketta jo pidempään ja viimeeksi harkitsin sen ostamista tammikuussa (kts. merkintä). Tammikuussa VW:n osake maksoi yli 160 euroa, kun se on tänään laskenut jo alle 140 euroon. Kun se ehti alkukeväästä kallistua, aloin jo luopua ostoaikeista. Hinnan tultua alemmas alkaa osto jälleen kiinnostaa. Vielä kun tietäisi kuinka paljon tullaan alas. :) Joka tapauksessa VW on juuri nyt minulla seurannassa.

Koska odotan osakemarkkinoilla paranevia oston paikkoja lähiaikoina, en vielä ole lähtenyt isommille ostoksille vaikka käteistä on jonkin verran kertynyt. Ostin tänään kuitenkin Seligson Euro Corporate Bond:ia tuhannella Eurolla. Näkemykseni mukaan investment grade yrityslainoissa on vielä jonkin verran tuottopotentiaalia, kun taas valtioinlainojen suhteen en ole tekemässä enää lähivuosina lisäsijoituksia (tarkempia ajatuksiani korkomarkkinoista viime syksyltä tästä).

7 kommenttia:

 1. Kyllä joistakin osakkeista on tainnut jo ilmoja pihistä pois aika reilusti, mutta silti mielestäni on hyvin vaikea löytää mitään ostettavaa. No onneksi on aikaa odotella parempiakin hetkiä, joten jääköön nähtäväksi milloin niitä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sieltä sitten tulikin hyvä dippi ainakin Fortumille, kun EU mitä ilmeisimmin päätti hylätä päästöoikeuksien siirtämisen..

   Poista
 2. Kiitos mielenkiintoisista teksteistä!

  Kiinnostaisi kuulla, että millainen on suhtautumisesi riskiin ja miten olet varautunut siihen mahdollisuuteen, että seuraavat 5 vuotta joudut katselemaan salkkua jonka arvo (pl. uudet sijoitukset) matelee selvästi nykyistä alempana (40-60%)? Ihan siis käytännössä - kuinka paljon miestä se söisi?

  Teksteistä sain sen kuvan, että suhtaudut periaatteessa ainakin paperilla terveesti salkun heilahteluihin, mutta samaan aikaan kuitenkin tunnut olettavan että vuoteen 2017 mennessä on kasassa vähintään 200 kilon salkku, ja että salkun arvo on altis hyvälle "upsidelle" kunhan tästä päästään nousukauteen. Elämme kuitenkin aikaa, jona ihan oikeasti kokeneet sijoittajat (John C. Bogle, Stanley Druckenmiller, jne) joutuvat toteamaan että koskaan ei ole sijoitusympäristö ollut yhtä vaikeasti ennustettavissa/luettavissa, ja että edessä on suuria riskejä joita nykyhinnat eivät kuvasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista!

   Toiveissa on toki upside kuten olen kirjoitellut, ainakin pitkällä aikavälillä. Ja toivon/uskon myös että riskinsietokykyä löytyy. Myönnän auliisti, että jos salkku niiaisi 50 % yli 100k arvossa, niin kyllähän se harmittaisi. Omat rahat siinä on kuitenkin kyseessä, vaikka miten päin yrittäisi rationaalinen olla.

   Käytännössä varaudun kahdella tavalla tähän skenaarioon.

   1) Pyrin pitämään 10 % käteiskassaa ostotilanteita varten, jolloin mahdollinen lasku ei ahdista ihan niin paljon, koska lisäostoja saa tehtyä halvemmalla ja siten tasoitettua kokonaisuutta. Toki erittäin pitkän laskun sattuessa ahdistaa jos kassa on käytetty ja lasku jatkuu. Tällä hetkellä käteistä suhteessa salkun arvoon on sellainen 8 %.

   2) Tavoiteallokaatiossani on 20 % tavoite korkosijoituksille. Tällöin osakemarkkinoiden lasku ei näy kokonaisuudessa ihan yhtä rajuna. Eli 50 % lasku osakemarkkinoilla vastaisi salkun kokonaisarvossa 40 % laskua. Paha, mutta ei ihan niin paha. Lisäksi maantieteellinen ym. muu hajautus vie pois osan riskeistä, vaikka systeemiriskiä ei silläkään vältetä.

   En usko, että tällainen megakriisi olisi kuitenkaan käsillä ihan vielä. Tulevaisuudessa isompi lasku tulee kuitekin, ja tähän on syytä varautua. Ja mitä isompi salkku, sitä isommat tappiot eli hyvä tätä on pohtia...

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta!

   Tarkoitus ei ollut lannistaa, eikä varmaan yhdellekään sijoittajalle ole epäselvää se että tässä on mahdollisuudet sillekin ettei osakkeet tuota 10 vuoden aikajänteellä juuri mitään. Toki on samoin mahdollisuudet hyvällekin tuotolle. Vielä pitäisi sitten ymmärtää todennäköisyyksistä jotakin.

   Jos kirjavinkit muuten kiinnostaa, niin voin (Buffettin tapaan) suositella Howard Marksin "The Most Important Thing: uncommon sense for the thoughtful investor" -kirjaa. Tärkein opetus lienee, että tää ei tosiaan ole helppoa :)

   Onnea matkaan!

   Poista
 3. VW kestää taantumaa muita paremmin mm. toimialan keskiarvoa paremman käyttökatteen ja net-profit marginin ansiosta.

  Viihteellinen veikkaukseni on dipin puolesta ja EUR/USD -suhteen parantumisesta ostojen kannalta USA:n suuntaan. Sieltä löytäisin kiintoisia ostokohteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dippi ja EUR/USD kurssin vahvistuminen olisi meille ostopaikkoja odotteleville tuplapotti :) Itse lisäilisin siinä tilanteessa Goldman Sachsia ja mahdollisesti jotain jenkki-indeksiä.

   Poista