maanantai 23. syyskuuta 2013

77-vuotiaana flippailemassa burgereita? No thanks.

Luin juuri artikkelin, joka liippaa tämän blogin aihetta sen verran läheltä, että se täytyy jakaa tässä.

Bloombergin juttu kertoo 77-vuotiaasta entisestä yritysjohtajasta, joka nykyään paistelee purilaisia 10 dollarin tuntipalkalla, jotta tulisi toimeen. Tämä siksi, että uran aikana rahat tuli tuhlattua "elämäntavan ylläpitämiseen", ja eläkkeelle rahaa ei sitten riittänytkään.

Suomessa on toki vielä vahvahko eläkesysteemi, mutta sitä ollaan koko ajan heikentämässä. Systeemi ei vaan mitenkään kestä yhä suurenevaa joukkoa eläköityviä ihmisiä, joiden elinikä lisäksi pitenee loppupäästä paljon vauhdikkaammin kuin eläkeikä nousee. Lopputulos on se, että eläkkeet tulevat auttamatta pienenemään.

Oma toimintani tähtää siihen, että en ole lainkaan riippuvainen valtion tarjoamasta eläkkeestä tai muustakaan turvasta. Eläkeikäni on niin kaukana (n. 35 vuoden päässä tällä hetkellä), että en uskalla laskea käytännössä mitään valtio-vetoisen systeemin varaan. Jos jotain joskus tulee, niin se on sitten bonusta - päälinja on omissa säästöissä.

Kysymys ja keskustelun avaus lukijoille:
  • Miten olet varautunut eläköitymiseen / työelämästä poistumiseen?
  • Kuinka paljon uskallat jättää "systeemin varaan", ja kuinka paljon nojaat omiin säästöihisi?

5 kommenttia:

  1. Keräämällä omaa eläkepottia. Noin pari vuotta mennyt ja ainakin pari vuosikymmentä vielä edessä. Oikeita töitä en ole juuri tehnyt, koska tienaan harrastuksistani rahaa. En tosin laske oikeiksi töiksi minkäänlaista politikointia tai muuta vastaavaa, joten oikeat työt tarkoittavat joillekin muille toista asiaa kuin minulle..

    Järjestelmän varaan en jätä mitään. Ja sitten yhtenä huomautuksena vielä tohon burgereiden vääntämiseen sen verran, että monet vanhukset saavat siitä varmasti sisältöä elämään, vaikka kyseessä onkin paskaduuni. Suomessa pitäisin suurimpana ongelmana sitä ettei vanhuksista välitetä omien lähisukulaisten toimesta riittävästi vaan heidät jätetään järjestelmän hoidettavaksi mikä on täysin väärä menetelmä. Vastuuta omista läheisistä pitää ottaa itse eikä vaan toivoa muiden hoitavan asian.

    VastaaPoista
  2. Olen samoilla linjoilla, valtion systeemin varaan ei voi mitään laskea. Itse ne rahat täytyy säästää, koska oletettavasti 40 vuoden päästä eläkerahat on käytetty, tai sitten kustannustaso on karannut niin korkeaksi, ettei sieltä tulevilla rahoilla ole mitään käytännön mahdollisuutta elää.

    VastaaPoista
  3. Agressiivinen sijoittaminen / En laske mitään yleisen eläkkeen varaan.

    VastaaPoista
  4. En myöskään laske mitään eläkkeen varaan.

    Mutta 30 - 40 vuoden päähän on ihan mahdotonta nähdä. Jos oletetaan, että sama kehitys jatkuu (jopa kiihtyy) mitä viimeiset 40v on ollut, niin luulen, että ihmiskunnalla menee aika hyvin ja koko eläkejärjestelmä on monta kertaa uudistettu.

    Jokseenkin ärsyttää, kun joka puolella huudetaan kovaan ääneen, ettei 30 vuoden päästä enää makseta eläkkeita.. täysin mahdotonta ennustaa millaisessa maailmassa elämme silloin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ennustaminen on täysin mahdotonta, väittäisin että myös pahimpaan varautuminen on erittäin järkevää.

      Toisaalta olen kyllä samaa mieltä siitä, että myös positiiviset skenaariot ovat yhtä lailla mahdollisia. Voihan olla, että ihmiskunnan työt ovat robottien hoidossa 40v päästä ja voimme keskittyä henkiseen kehitykseen, tieteeseen ja taiteeseen. Ruokaakin riittää, kiitos geenimuunnellun & synteettisen ruoan. Tai sitten ei. Siksi pitää varautua.

      Poista