lauantai 28. joulukuuta 2013

Myynti: Seligson Euro-obligaatio & Euro Corporate Bond

Noin kuukausi sitten pohdiskelin, josko euroalueen pitkissä lainoissa olisi myynnin paikka. Tänään laitoin myyntitoimeksiannot molemmista Seligsonin pitkän koron rahastoistani eli Euro-obligaatiosta ja Euro Corporate Bondista. Myynnistä tuli n. 550 euron voitto ja salkku keveni reilulla kahdeksalla tuhannella eurolla. Voitosta ei veroseuraamuksia minulle tule, sillä plakkarissa on aiempia tappioita, joita pääsin nyt myös hyödyntämään.

Pääasiallinen logiikka tässä myynnissä on pitkien lainarahastojen tuottopotentiaalin puute. Keskuspankkikorot Euroopassa ovat olleet pohjissa pitkään ja niiden suunta on käytännössä ylöspäin lähivuosina. Korkojen noustessa pitkien korkorahastojen tuotot laskevat (sekä valtionlainoissa että yrityslainoissa). Tappiota ei välttämättä tule jos korot nousevat hitaasti, mutta ei juuri tuottoakaan.

Asian voi tarkistaa helposti vertailemalla euriborkorkoja ja seligsonin korkorahastojen tuottoja historiallisesti. Syklissä on nyt se vaihe, jossa parhaat tuotot ovat takana ja edessä laskua tai tasaista useamman vuoden ajan. Viimeeksi tällainen tasainen vaihe oli n. vuosien 2005-2008 aikana, pitkien korkojen ollessa nousussa.

Goldman Sachs ennustaa (kts. Kauppalehden juttu) näin:

"Korkojen nousun taustalla on setelielvytystään purkava Yhdysvaltain keskuspankki: kun jenkkitalouden ennakoidaan jälleen pärjäävän ilman apupyöriä, korkotasokin alkaa hivuttautua normaalimpaan suuntaan viime vuosien historiallisen alhaiselta tasoltaan. 

Ja kun korot lähtevät Yhdysvalloissa nousuun, muualla maailmassa seurataan perässä.
Goldman Sachs ennakoi suurinta liikettä euroalueelle, joskin pankin ennusteen pohjana on yhteisvaluutta-alueen keskeinen viitelaina eli Saksan kymmenen vuoden lainan tuottokorko. 

Pankki odottaa Saksan kymppivuotisen lainan kohoavan ensi vuoden aikana jopa 41 korkopistettä 2,3 prosenttiin nykyisestä 1,8 prosentista. 

Mitään piikkiä Goldman ei kuitenkaan näe, vaan nousun arvioidaan jakautuvan tasaisesti pitkin ensi vuotta."

Kaupasta vapautuneet rahat eivät mene nyt myöskään heti osakkeisiin vaan "patjan alle", odottamaan parempia sijoitustilaisuuksia.

3 kommenttia:

 1. Ihan mielenkiinnosta kysyn, että oletko laskenut kyseisen omaisuuserän vuosittaista tuottoprosenttia? Itseäni asia ainakin kiinnostaisi

  VastaaPoista
 2. TT - Hyvä kysymys! Ehdin vielä vilkaista tuon Seligsonin oma salkku -palvelusta, sillä tahastojen lunastus toteuttuu vasta maanantaina.

  Euro-obligaatio per annum -tuotto: 6,29
  Corporate Bond per annum -tuotto: 2,75

  Jälkimmäistä tuottoa heikensi huono ajoitus, kun tuli ostettua ko. rahastoa vielä tämän vuoden puolella, ja tänä vuonna tuotto ollut jo surkeaä. Yleisesti ottaen kuitenkin tykkään näistä rahastoista, koska laskut ovat olleet hyvin maltillisia ja tuotto erityisesti siihen verrattuna kohtuullista. Hyvä lisä salkkuun, varsinkin sitä ajatellen, että joskus voi yllättäen tarvita rahaa ja osakkeisiin ei oikein viitsi kajota ihan missä tahansa markkinatilanteessa.

  Parin vuoden päästä laitan varmaankin taas parikymmentä tonnia kiinni näihin rahastoihin, kunhan tuotto-odotus taas paranee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsin hyvä tuotto tuolla Euro-obligaatiolla. Koska kaikki odottavat korkojen olevan huono sijoitus ensi vuonna niin se ei välttämättä toteudukaan, koska enemmistö tuppaa olemaan lähes aina väärässä. Koska olen yleensä aina väärässä niin eiköhän toi veto ollut ihan hyvä tähän paikkaan :D

   Poista