maanantai 10. marraskuuta 2014

Cash is king - pelikassan kasvatus käyntiin

Vajaa kuukausi sitten jouduin melkein kassakriisiin. Markkinat putosivat hetkellisesti houkuttelevimmille tasoille, ja tein viisi ostosta hyvin lyhyen ajan sisällä. Ajoitus oli tässä tapauksessa varsin hyvä. Lopputuloksena sain ostettua lokakuussa läheltä useampaa osaketta/ETF:ää lähellä paikallisia pohjia (Cargotec-osto +24%, Volkswagen +12%, Sponda +6%, RWX +6%). ARCP-osto meni mönkään (-25%), mutta se ei johtunut markkinatilanteesta, vaan yrityskohtaisen riskin realisoitumisesta.

Käytin ostoja tehdessäni viikon sisällä käytännössä koko käteiskassani. Samalla huomasin että käteiskassani on aivan liian pieni! Jos markkinoiden lasku olisi jatkunut, olisin jäänyt ihmettelemään sivusta tapahtumia ja harmittelemaan käteisen puutetta. En halua, että näin tapahtuu jatkossa. Siksi aloitan nyt projektin käteiskassan kasvattamiseksi 5-10% salkun arvosta. Käytännössä voisin ottaa tavoitteeksi tässä vaiheessa 10000 euron kassan ostoja varten.

Tulen käsittelemään tätä summaa aidosti sijoituskassana, joka on yhden päivän varoitusajalla realisoitavissa käteiseksi. Käytännössä laitan rahat OP-Likvidi -rahastoon, joka ei tuota nykykoroilla juuri mitään, mutta ei myöskään laske. Tarkemmin ottaen OP-Likvidi tuottaa 0,25% tuottoa Osuuspankin asiakasomistajabonuksina. Sinänsä mielenkiintoista on, että rahaston hallinnointipalkkio on bonuksia pienempi eli 0,2%.

Tulen seuraamaan pelikassan kasaamista oikeassa palkissa allokaation alapuolella. Tässä vaiheessa pelikassa on siis pyöreät nolla prosenttia ja suunta toivottavasti ylöspäin. Tämä suunnitelma voi toki muuttua jos markkinoilla tapahtuu dramaattisia pudotuksia, jolloin kaikki sisääntuleva raha laitetaan ostoihin. Harkitsen vielä myös, että laitanko kuukausisijoitukset jäähylle, kunnes pelikassa on kasassa, vai jatkanko sijoituksia samalla. Ensimmäinen vaihtoehto houkuttelisi.

10 kommenttia:

  1. Mitä mieltä olet seligsonin venäjärahastosta ostokohteena ? Pyörii taas suht samoissa hinnoissa, kun sinun ostosi olivat.Meinaatko itse sijoittaa siihen lisää jos jokin suurempi pudotus tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Russian Prosperity on yksi mielenkiintoinen kohde. Viime aikaisten tapahtumien takia venäläisten osakkeiden ja ruplan arvostus on hyvin alhaalla. Itseäni lisäostot houkuttelevat: riskillä pitkään salkkuun!

      Poista
    2. Onko kokemusta, miten nopsaan OP-Likvidin saa ulos kun tarve tulee?

      Seligsonin AAA-rahamarkkinarahastolta kesti arpoa kolme päivää, kun taannoin kotiutin käteistä.

      Poista
    3. Joo, kokemusta on. Lunastusta seuraavana päivänä on aina tullut rahat, jos on ollut ajoissa liikenteessä (muistaakseni raja klo 13:ssa).

      Poista
  2. Saanko kysyä miksi ostit Cargotecia ja Spondaa, jotka ovat rehellisesti sanottuna aika onnettomia firmoja? Huono liikevaihdon kehitys, heikko kannattavuus ja johdon osaamattomuus. Itse olen heittämässä omat Cargoni kohta ulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanotaanko näin että näitä "onnettomia firmoja" saa vähän halvemmalla kuin vaikkapa Konetta tai Sampoa. Erilaisilla osakkeilla on erilaisia ostocaseja. Mielestäni ostonpaikat olivat nyt näissä, ja "vähemmän onnettomissa" firmoissa eri markkinatilanteessa.

      Lisäksi: Euron kurssin halventuessa ja maailmankaupan jossain vaiheessa piristyessä Cargon omistaminen voi olla hyvä liike - näin itse järkeilen. Toisaalta olet päätynyt omassa analyysissasi ne myymään pois, joka voi olla sekin oikea ratkaisu. Aika näyttää!

      Poista
  3. Käteistä on hyvä olla. Aiemmin olen pitänyt Nordnetin talletustilillä hieman puskuria. Koska talletustilin korko laski olemattomaksi, siirsin varat tuottoa.fi palveluun, josta en lokakuun lähtöön niitä kyennyt irrottamaan. Siirsin kuitenkin osakesalkkuuni enemmän varoja ja onnistuin tekemään muutaman oston mielestäni melko edulliseen hintaan.

    Ongelma on mielestäni lähinnä se, että koskaan ei voi tietää milloin lokakuun kaltainen korjausliike tulee. Niitä odotellessa käteisen makuuttaminen maksaa melko paljon. Minun kohdallani 5000 euron käteiskassan makuuttamisen vaihtoehtoiskustannus on noin 30 euroa kuukaudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, käteisen makuuttamisella on tosiaan vaihtoehtoiskustannus. En ole isoja käteiskassoja aiemmin pitänyt, joten näitä ei ole vielä kertynyt.

      Oma näkökulmani käteiskassaan on se, että sitä voisi kasvattaa markkinoiden noustua pitkään, jolloin vaihtoehtoiskustannus ei ole ainakaan yhtä suuri, kuin jos käteiskassaa pitäisi väkisin voimassa myös laskukauden aikana. Ei varmaan kovin helppoa toteuttaa, mutta aion yrittää :)

      Poista
  4. Aina pitäisi olla sotakassaa niin, että ostot sopivan paikan tullen olisivat mahdollisia.

    Itsellänikin kuitenkin tilanne on rehellisyyden nimissä turhan huono. Osinkopapereiden ostot ja halvat ETF:t ovat vieneet kassan minulla itsellänikin kovin ohuelle. Pitäisiköhän minunkin kasvattaa tuota seuraavien viikkojen kuluessa...

    VastaaPoista
  5. Tässä käteisen keräämisessä ei sinänsä ole mitään uutta. Suurin osa sijoittajan ajasta meneekin siihen. Uuden käteisen kerääminen on paljon järkevämpää kuin yrittää arpoa sitä mitkä osakkeet kannattaa myydä ja mitä ostaa tilalle.

    Itse uskon siihen, että heti kun keskuspankit lopettavat likviditeetin puskemisen markkinoille tulee ostopaikkoja paljon useammin kuin mitä viime vuosina ja osakkeita alkaa saamaan halvempiin hintoihin. Taitaa vaan näyttää siltä, että odottavan aika tulee olemaan tosi pitkä.

    VastaaPoista