sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Muutos korkosijoitusstrategiaan (päivitetty)

Tein viime viikolla merkittävän muutoksen keskipitkän aikavälini korkosijoitusstrategiaan. Korkosijoitukset ovat tavoiteallokaatiossani 20% tasolla, mutta viime aikoina ne ovat olleet muutaman prosentin osuudella salkusta, koska korkosijoittajan markkinanäkymät eivät houkuttele.

Tämän viikon muutokset pähkinänkuoressa:

1) Myin kaikki korkosijoitukseni, eli käytännössä n. 6000 euron edestä DXSU-ETF:ää, joka sijoittaa kehittyvien markkinoiden valtionlainoihin. Tein tämän kahdesta syystä. Ensiksi, haluan kasvattaa käteiskassaa tulevia osakeostoja varten. Toiseksi, kehittyvien markkinoiden valtionlainat eivät välttämättä ole kovin hyvä sijoitus siinä vaiheessa kun USAn valtionlainojen korot lähtevät nousuun. Riskilisät USA vs. kehittyvät markkinat ovat yleensä tietyllä tasolla, ja USAn lainojen korkojen nousu "työntää" myös kehittyvien markkinoiden lainakorkoja ylöspäin, ja täten sijoittajien tuottoja alemmas. Tässä vaiheessa koen, että raha on paremmassa käytössä käteiskassana osakesijoituksia varten.

Edellä mainituista ajatuksista huolimatta, laitoin DXSU:n kuitenkin takaisin ETF-kuukausisäästämiseen 1 kpl / kk -tahdissa (nykykurssi 307 euroa), sillä haluan tämän ETF:n olevan osa portfoliotani pidemmällä aikavälillä, ja Nordnetin kautta ajallinen hajautus kuukausiostoilla on kustannustehokasta. 6000 euron potin kasvattaminen takaisin vie pari vuotta, ja tänä aikana pääsen ostamaan DXSU:ta eri hinnoilla joka kuukausi, mahdollisesti halventuvillakin.

2) Otin short-position euroalueen valtionlainoihin. Ostin vajaan 3000 euron edestä DXSV -ETF:ää, viralliselta nimeltään (tai nimihirviöltään): db x-trackers II Short iBoxx Euro Sovereigns Eurozone Total Return Index ETF. Sijoituscase tähän on oletukseni siitä, että euroalueen valtionlainat ovat lähellä pohjia tällä hetkellä, ja sijoittajien tuotot negatiiviset lähivuosina. DXSV:n tuotto on päivätasolla kääntäen verrannollinen euroalueen valtionlainojen tuottoihin*. Seuraava teksti on suoraan esitteestä: "Linked inversely to the movements of IBOXX® € SOVEREIGNS EUROZONE TOTAL RETURN INDEX. The Index replicates the performance of an investor with a short position on the IBOXX® € SOVEREIGNS EUROZONE TOTAL RETURN INDEX that is rebalanced daily."

* Huom! DXSV on ns. "daily short" ETF, jonka tuotto vastaa käänteisesti long-position tuottoa kunakin päivänä, mutta tämän jälkeen arvonmuodostus alkaa aina uudelleen. Tämä alkaa vaikuttaa heti toisen päivän jälkeen siten, että markkinatuotto ei vastaa täysin "peilikuvana" long-position tuottoa, vaan voi poiketa tästä kuvitteellisesta peilikuvatuotosta negatiivisesti tai positiivisesti. Pääpointti on se, että sijoitusta tulisi aktiivisesti seurata, ja DB ei suosittele sitä pitkän aikavälin osta ja pidä/unohda tyyppiseksi tästä syystä. Tästä linkistä löytyy hyvä selvitys esimerkkeineen: http://etf.deutscheawm.com/LUX/ENG/Download/Brochure/44e328a7-2643-4705-bb6e-131568b33315/ETFs-on-short-indices.pdf

Alla olevasta käyrästä näkyy, miten vuodesta 2008 asti tällä short-ETF:llä olisi tehnyt tappiota. Kuten tiedämme, paremmin on käynyt valtionlainoihin sijoittaneille, jotka ovat saaneet todella hyviä tuottoja. Odotukseni on nyt, että seuraavat vuodet mennään toiseen suuntaan, ja käänteinen positio on perusteltu. En aio kuitenkaan yli 3000 euroa tähän riskeerata, vaan otan tämän salkun mausteeksi, ja käännän jossain vaiheessa position takaisin "normaaliksi", kunhan markkinatkin ovat sen näköiset että valtionlainat ovat hyvä sijoituscase. Siinä vaiheessa DXSV-sijoitus on ensimmäinen pesämuna valtionlainamarkkinoille palaamiselle (tosin en tiedä tulenko pitämään tätä positiota päällä niin pitkään).Alla vielä DXSV-ETF:n tarkemmat tiedot. Kustannukset 0,15% pa.


Näiden liikkeiden avulla sijoituksia varten sivuun laitettu käteiskassani kasvoi jo 7000 euroon, eli melko lähelle 10K tavoitettani "pelikassasta". Seuraavaksi sitten odottelua, että milloin pelikassan pääsee ottamaan käyttöön :)

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen veto tuo euroalueen bondien shorttaus. Voi olla myös hyvin tuottoisa, koska nähdäkseni euroalueen valtionlainoissa on suurin kupla mitä rahoitusmarkkinoilta tällä hetkellä löytyy. Sijoitusta täytyy pitää ainakin siihen asti kunnes EKP lopettaa elvyttämisen ostamalla noita shortattuja bondeja. Toivottavasti muistat antaa väliraportteja tuosta sijoituksesta, koska ainakin allekirjoittanut on kiinnostunut sen menestyksestä

  VastaaPoista
 2. Joo, seurataan tilannetta. Ajoitus saattoi olla kohdallaan tämän uutisen perusteella, jossa puhutaan "eeppiset mittasuhteet saavuttaneesta korjausliikkeestä" bondimarkkinoilla. Jos tämä pieni korkojen nousu on eeppistä, niin minkälaista on sitten kun ne ovat nousseet vähän lähemmäs pidemmän aikavälin "normaaleja" tasoja? :)

  http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/velkakirjamarkkinoiden+hullut+paivat+jatkuvat/a1062801

  VastaaPoista
 3. Kannattaa lukea tämä db:n infopläjäys noista short daily ETF:stä

  http://etf.deutscheawm.com/LUX/ENG/Download/Brochure/44e328a7-2643-4705-bb6e-131568b33315/ETFs-on-short-indices.pdf

  Tuo rahasto ei ole tarkoitettu pidemmän tähtäimen shorttiposition ylläpitämiseen, minkä sinun sijoituksesi voi vaatia niin kauan kun EKP jatkaa tukiostoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin oleellista infoa, kiitos. Niin oleellista, että nostin tuon linkin mukaan blogitekstiin. Tämä on ensimmäinen kerta kun short-ETF:ää olen hankkinut, joten uutta asiaa osin itsellenikin.

   Tuolla olevat esimerkit näyttävät hyvin, että "daily short" ETF-sijoitus ei ole buy-and-hold tyyppinen, vaan spekulatiivinen niinkuin shorttaus yleensäkin. Päivänsisäisesti kehitys on täsmälleen kääntäen verrannollinen long-positioon, mutta pidemmällä aikajänteellä eroja syntyy laskentateknisista syistä johtuen. Erot voivat olla tosin joko positiivisia tai negatiivisia, mutta pääpointti on että yli ajan täysin peilikuvakehitykseen ei voi luottaa.

   Edellä mainittu ei sinänsä sijoituscasea tähän muuta minulla. Aion pitää DXSV:tä salkussa, sillä uskon euroalueen valtionlainojen pohjaanneen. Jos olin liian ajoissa, niin takkiin tulee... Katsotaan miten käy :)

   Poista
 4. Viime aikoina tämä daily short ETF on toiminut juuri toivomani mukaan. Korkorahastot ovat tuottaneet tappiota, daily short ETF noussut. Tälle hetkellä olen jo ihan mukavasti voitolla, kuten odotinkin. Varoitukset siitä, että päivätason seuranta tarvitaan, olen toki ottanut tosissaan. Mielenkiintoista seurata, että toimiiko tämä DXSV-idea pidemmällä aikavälillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon sen toimivan, mutta tilanne on aika pahasti riippuvainen keskuspankeista. Jos ne jatkavat elvytystään ei tämä daily short välttämättä toimi pitkään aikaan. 10:n vuoden aikavälillä uskon tuon toimivan, koska keskuspankit eivät voi ikuisesti elvyttää.

   Poista
 5. Oletko tutustunut SPDR:n bondeihin?
  Löytyy alle 5 vuoden lainapapruja Barclays 0-3 Year
  https://www.spdrseurope.com/product/fund.seam?ticker=SYB3%20GY&
  https://www.spdrseurope.com/product/fund.seam?ticker=SYBD%20GY&

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Nuo voisivat olla hyviä vaihtoehtoja vähän pidemmille korkosijoitukselle tässä tilanteessa.

   Poista