maanantai 24. elokuuta 2015

Osto-ohjelma käynnistetty uudelleen: Seligson Russian Prosperity

Markkinoilla - erityisesti kehittyvillä - on aivan hurjaa alamäkeä! Päivittäin saamme katsella 2-4 prosentin pudotuksia. Viime viikolla kirjoittelin että tekisi jo mieli aloittaa isommat ostot, mutta toisaalta kärsivällisyyttä tarvitaan, etteivät ne tapahdu liian aikaisin.

Näissä tilanteissa selkeät osto-ohjelmat yleensä helpottavat asiaa. Päätin aloittaa uuden osto-ohjelman Venäjän markkinoilla, koska se on erinäisistä syistä johtuen varsin alhaisesti arvostettu ja on mukana tässä viime aikojen laskussa.

Edellinen osto-ohjelmani käsitti neljä ostoa RTS-indeksin alitettua aina tasaluvut 1000, 900, 800 ja 700 pistettä.

Tätä kirjoitettaessa RTS on 734 pisteessä ja tein ensimmäisen 500 euron merkinnän. Aloitan tämän osto-ohjelman siis alhaisemmalta tasolta kuin edellisen. Katsotaan miten alas tällä kertaa päästään.

Seuraavat merkinnät teen samalla logiikalla kuin edellisessä osto-ohjelmassa, eli aina tasaluvun alituttua RTS-indeksissä. Seuraava 500 euron merkintä tapahtuu siis RTS:n alitettua 700 pistettä (ehkä jo piakkoin?).

Muutoin seuraan markkinoita mielenkiinnolla, mutta yritän malttaa mieleni suuremmilta lisäostoilta. Jos nyt jenkeissä ja Euroopassa rytisee kunnolla, on alas vielä pitkä matka, sen verran pitkät nousut ovat takana.

9 kommenttia:

 1. useimmitenväärässä24. elokuuta 2015 klo 14.50

  Pohdiskelin tuota osto-ohjelmaasi juuri viikonloppuna ja katselin tuon rahaston arvon muuttumista. Jos oikein tarkkoja ollaan niin eikös osto-ohjelmakin pitäisi rakentaa rahaston arvon mukaan eikä indeksin? Tuohon kun vaikuttaa ruplan eurokurssikin.

  Tietenkään en sitten löytänyt mistään tuon rahaston hintaa päivitettynä, nytkin Seligsonit sivut näyttävät vielä perjantaista hintaa joten ehkä sen seuraaminen ei ole käytännöllistä?

  Rahasto oli perjantaina 60 euron pinnassa ja näköjään tuossa aikaisemmassa dropissa käynyt 43 eurossa asti. Eli kyllä matkaa vielä noihinkin pohjiin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, rahaston arvo olisi sinänsä parempi osto-ohjelman indikaattori.

   Toisaalta asiaan vaikuttaa monta juttua. Valuuttakurssit (esim. rupla kävi paljon alempana viime vuoden syksyllä) sekä rahaston ja indeksin välinen tuottoero (positiivinen/negatiivinen).

   Käytän RTS:ää indikaattorina siksi, että se on euroilla ostajalle signaali siitä, milloin ko. markkinat ovat halpoja tai kalliitta. Jos Seligsonin rahasto menestyy nyt paremmin kuin viime dropissa, se voi johtua esim. rahaston hyvyydestä. Minua ei häiritse sijoittaa täten sinne lisää rahaa, koska joka tapauksessa rahasto on laskenut (positiivinen korrelaatio indeksin kanssa löytyy varmasti).

   Voisin tietysti tehdä osto-ohjelman ihan indeksi-ETF:ään, jolloin homma olisi suoraviivaisempi. Haluan kuitenkin tehdä Venäjä-sijoitukset tätä kautta...

   Poista
 2. Mitä yksittäisiä osakkeita olet suunnitellut ostaa, jos lasku jatkuu?Jotain esimerkkejä hintatasoista ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä pari merkintää tavoitehinnoista ja kohteista (nämä tosin indeksejä/ETF:iä):

   http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2015/04/kevatdippi-joko-se-alkoi.html
   http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2015/06/ostoslista-lahitulevaisuuteen.html

   Näissä merkinnöissä mainittujen lisäksi kiinnostavia on OMX-H:ssa esim. Nokia, Fortum, Nordea. Samoin ehkä Kone jos halpenee tarpeeksi. Ulkomailta reippaasti halventuneita esim. Volkkari, Huyndai Motors. Ja Coca-Cola jos halvalla saa...

   Poista
 3. Olen seurannut mielenkiinnolla RTS-pohjaista osto-ohjelmaasi. Ostin itse tänään elämäni ensimmäiset osakkeet (rahastoja on ollut jo kauemmin). Fortumia satsi hintaan 13,90. Suunnitelmissa ostaa lisää vaikka noin euron välein, jos tultaisiin vielä reilummin alas. Luulen kuitenkin, että edullista herkkua on vain hetken aikaa tarjolla osinkokuukausien lähestyessä. Seuraavana hankintalistalla Nordea, jos laskee vielä aavistuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava hetki tulla mukaan osakemarkkinoille :)

   Fortum & Nordea varmasti myös hyvät kohteet tässä tilanteessa. Itse katselen samoja.

   Poista
  2. useimmitenväärässä24. elokuuta 2015 klo 21.19

   Fortumia on tullut jo lisättyä 15.05 ja 14.05 hinnoissa eli liian aikaisin aloitin. Nordea jäi vielä kauppaan kun ei 9.45 onki napannut. Ehkä jo huomenna.

   Oikeasti pitäisi istua käsien päällä, taas käy niin että rahat on loppu kun on oikeasti halpaa.

   Poista
 4. Seligson Russia kuluiltaan aika kallis.Miksi et esim.osta Norjan superrahastoa.Jos energiaan haluaa sijoittaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ajatuksia viime vuodelta tuohon liittyen:

   http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2014/04/vastavirta-ostos-seligson-russian.html

   Kulujen kanssa kannattaa olla aina kriittinen, olen samaa mieltä. Itselläni on hyvin vähän rahastoja, pääasiassa suoria osakesijoituksia ja edullisia ETF:iä. Seligson Russian Prosperity on poikkeus linjasta, sillä uskon että Venäjän villeillä markkinoilla voi aktviinen sijoitustyyli toimia. Rahaston historia kertoo että näin ainakin historiassa on tapahtunut.

   Olen miettinyt Norjaa, mutta päätynyt siihen että en lähde erikseen siihen sijoittamaan. Sinänsä varmaan juuri nyt mielenkiintoinen sijoituscase.

   Poista