maanantai 5. lokakuuta 2015

Riskiä ja varmuutta salkkuun: Lisää Fortumia ja Volkkaria, uutena Pihlajalinna

Markkinatilanteet ovat muuttuneet hyvin mielenkiintoisesti useamman omistukseni ja seuraamani yrityksen osalta. Nyt tein kerralla useamman oston ja yhden myynnin jotka ovat olleet mielessä pidempään.

Ensimmäisenä uusi tulokas salkkuun: ostin Pihlajalinnaa reilulla 1000 eurolla hintaan 15,85 euroa /kpl. Tuoreen pörssilistautujan kurssi on ollut kasvussa viime aikoina, ja tämä ostos on kieltämättä vähän "kelkasta putoamisen pelkoa". Ei kovin hyvä investointikriteeri, mutta toisaalta aioin ostaa Pihlajalinnaa jo aiemmin (kts. merkintä). Itselleni on käynyt usein niin, että olen katsellut sivusta vuosien kurssinousuja enkä ole uskaltanut hypätä kyytiin, koska osa voitoista on jo "menetetty". Tämä on selkeä psykologinen virhe, mikä kostautui minulla esim. Koneen kanssa (t. nimimerkki 5 vuotta kurssinousua sivusta seurannut!). Pihlajalinna houkuttaa minua pidemmällä aikavälillä liiketoimintamallinsa suhteen (yksityinen terveydenhuolto), joten mukaan on lähdettävä. Aika näyttää miten tämän suhteen käy. Lisäsijoitus tullee tehtyä, jos kurssit tippuvat.

Tein myös lisäostot Fortumiin ja Volkswageniin. Ensimmäinen on aika perus-case: suomen valtion pääomistama osinkokone jonka hinta on laskeutunut hyvin matalalle. Ostin Fortumia lisää 50 kpl kurssiin 13,37 euroa. Volkkari taas on toinen tarina: harva on välttynyt kuulemasta yhdestä yrityshistorian törkeimmästä päästöhuijauksesta. Omasta näkökulmastanikin yrityksen maine musteni kerralla, ja dramaattinen kurssilasku on ihan perusteltua. Ostin volkkarin osaketta lisää 10 kpl hintaan 97,94 euroa. Edelliset ostokseni ovat tasoilta 153 ja 137 euroa, joten nyt osaketta sai huomattavasti halvemmalla. Iso kolhu tästä volkkarille tulee niin maineelle kuin rahallisestikin, mutta en usko että koko firma tästä menee nurin. Pidän vieläkin volkkarin tuotepalettia autoteollisuuden parhaana, ja jos nykyisestä alhosta selvitään, niin tulevaisuus palkitsee kärsivällisen sijoittajan. Voin olla väärässäkin, joten tsekataan asia viiden vuoden päästä, jolloin on mukavaa olla jälkiviisas!

Rahoitin nämä kolme ostoa pitkälti VEREIT:in myynnillä, sillä haluan pitää käteiskassan 10000 eurossa ennakoimaani isompaa kurssilaskua varten. Myin VEREIT:in osakkeet pois kahdesta syystä. Ensinnäkin, yrityksen kirjanpitoskandaalin jälkeinen meno ei ole oikein vakuuttanut, tiedotuksen puolesta tai muutenkaan. Toisekseen, odottelen jenkkilän lainakorkojen kääntyessä nousuun laskua USA:n REIT-markkinoille, joten VEREIT ei ole siitäkään näkökulmasta houkutteleva sijoitus.

Näiden ostojen jälkeen tekisi mieli vetäytyä markkinoilta ja odotella laskua. Volatiliteetin lisääntyessä omakin kaupankäynti kuitenkin tuppaa aktivoitumaan. Pitää varoa, ettei vahingossa ala "treidaamaan" :)

5 kommenttia:

 1. useimmitenväärässä6. lokakuuta 2015 klo 6.21

  Pihlajalinna ilmoitti juuri aloittavansa vastaanottokeskusbisneksen joten hyvää ja varmaa tuottoa pitäisi olla tiedossa seuraavat vuodet.

  PS. Mistä muuten tietää, että on kuun viides päivä? Kaikki indeksit pomppaavat 3-4% ennen kuin Seligsonit EFT-kuukausiostot tapahtuvat. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo Pihlajalinnan ilmoitus tuli sen jälkeen kun ostopäätös oli syntynyt, mutta varmaan ihan hyvää bisnestä. Josko tuosta olisi joku ollut kärryillä jo aiemmin, sen verran hyvin Pihliksen kurssi on kirinyt viime aikoina...

   PS. Joo, huomasin saman. Kuukausisijoittajalla kävi huono ajoitus. Oletus on toki että nämä tasoittuvat pidemmässä juoksussa :)

   Poista
 2. Noissa kaikissa tuntuu olevan erilaisia riskejä. Volkkarissa on eniten riskiä suurista vahingonkorvauksista. Erityisesti USA:ssa kyse on siitä kuinka suuret korvaukset petoksista joutuvat maksamaan. Todennäköisesti paljon suuremmat kuin mitä jenkkiautomerkeillä. Jostain syystä "riippumattomat" tuomioistuimet rokottavat ulkomaalaisia enemmän. En osaa arvioida kuinka paljon rahaa volkkarilta menee, joten en sijoittaisi sellaisiin riskeihin joita en ymmärrä.

  Fortumilla on taas poliittista riskiä enemmän kuin millään muulla Helsingin pörssissä toimivalla yrityksellä. Jos katsotaan energiantuotantoa niin megawateissa suurin osa energiasta tuotetaan yrityksen toimesta nykyään Venäjällä. Eli yritys on vahvasti riippuvainen kahden maan poliittisten päättäjien teoista. En luottaisi kummankaan maan poliitikkoihin, mutta pidän silti Fortumia kohtuullisena sijoituksena näissä hinnoissa.

  Pihlajalinnasta en taas tiedä mitään, joten en ota sen riskeihin kantaa.

  VastaaPoista
 3. Walmart tippui eilen -10% ja on 60 dollarissa? Hyvä osinkokone ollut...mietteitä osakkeesta ja omistatko itse tuota?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En omista itse Walmartia. Olen vähittäiskauppaa vältellyt muutenkin, siitä lähtien kun myin Keskon ja Stockan pois. Vähittäiskauppa on sellainen ala, missä voi tulla suuriakin muutoksia (digitalisaation ym myötä), ja vaikea sanoa ketkä ovat voittajia.

   Poista