torstai 3. maaliskuuta 2016

Osto: FM & VNM

Viime viikolla kirjoitin luopuneeni ETF:istä, joissa swap-kustannukset olivat mielestäni ylisuuria. DX2Z:n myynti jätti 8000 euron potin sijoitettavaksi frontier-markkinoille. Frontier-markkinoilla tarkoitetaan "reunamarkkinoita", eli sellaisia mitä ei voida vielä laskea edes "kehittyvät markkinat" -kategoriaan. Tällaisia maita on useita mm. Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa.

Sijoitin 8000 euroa suurinpiirtein puoliksi kahteen ETF:ään:

  • iShares MSCI Frontier 100 ETF (tikkeri FM). Tämä ETF seuraa frontier-markkinoiden MSCI indeksiä, jossa on tyypillisesti 100 yritystä mukana. Suurimmat maat Kuwait, Argentiina, Nigeria ja Pakistan. Kulut 0,79% pa (eli huomattavasti halvempi kuin pois myymäni DX2Z missä kulut yli 2%).
  • Market Vectors Vietnam ETF (tikkeri VNM). Nimensä mukaisesti tämä ETF seuraa Vietnamin osakemarkkinoita, ja kulut ovat 0,70% pa. Miksi Vietnam? En ole aiemmin kirjoitellut Vietnamista, mutta uutisia seuraamalla on saanut huomata, että Vietnamilla on potentiaalia nousta seuraavaksi Aasian menestystarinaksi. Tätä tarinaa elää vahvasti myös PYN Elite -rahasto, joka nykyään sijoittaa pääasiassa Vietnamiin. PYN:illä odotetaan että Vietnam nousisi lähivuosina jopa Emerging Markets -kategoriaan, joka toisi runsaasti lisää sijoittajia. Lisäksi Vietnamin markkinat ovat hyvin alhaalla jos tarkastellaan muutamaa viime vuotta.
Molemmat ovat fyysisesti replikoituja ja maksavat osingot ulos. Uudelleensijoittavia ETF:iä en näihin kategorioihin löytänyt joten näillä mennään frontier-markkinoiden osalta. Puolet yleisindeksiä, ja puolet reilumpaa maariskiä. Pidän tästä sekoituksesta :)

7 kommenttia:

  1. Hyvät valinnat IMO (jo pelkästään puolittuneiden kulujen ansiosta). Laitoitko koko potin menemään näihin? Vai harrastatko näiden kanssa mitään ajallista hajautusta.

    Vietnam ihan musta aukko minun sijoitustietämyksessä (niin kuin monet muutkin Frontier-markkinat). Kiinnostain kyllä ihan hemmetisti, mutta mistä aika?

    Olisko jotain lähteitä mistä seurailet Vietnamin menoa ja meininkiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koko potti meni näihin tässä vaiheessa. Uskoisin että ollaan lähellä pohjia tai jopa pohjat ohitettu näiden markkinoiden osalta. Käteiskassa on edelleen n. 10 Keuroa, joten lisäsijoitukset ovat ihan mahdollinen skenaario jos markkinat laskevat reilusti lisää.

      Vietnamin markkinoita pystyy seuraamaan aika hyvin PYN:in raporttien ja blogien kautta. Nämä ovat toki varsin markkinointihenkisiä (oma lehmä ojassa), mutta olen täydennellyt tietoja sitten ihan kv. uutislähteistä. Tällä hetkellä ja näillä markkinahinnoilla pidän Vietnamia todella kiinnostavana yksittäisenä markkinana. Aika riskialttiitahan tällaiset poiminnat ovat, mutta hajautettuun salkkuun mahtuu näitä kyllä...

      Poista
  2. Ei liity tähän aiheeseen, mutta omistamiisi osakkeisiin.
    Osallistutko Spondan antiin?
    http://sijoittajat.sponda.fi/fi-FI/rights-offering-2016

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aion osallistua. Sponda on yksi isoimmista osakesijoituksistani, joten antiin menee lähes tonni. Mutta koska uskon Spondaan sijoituskohteena, niin osallistun antiinkin.

      Osakeanteihin osallistuminen on ollut aiemminkin varsin kannattavaa, ainakin omalta kohdaltani. Mm. Nordean anti vuonna 2009 oli varsin hyvä case. Huonommasta päästä sitten eräs surullisenkuuluisa "Maan Anti" :)

      Poista
  3. Perusteletko vielä miksi päädyit FM rahastoon?

    Huonoja puolia nähdäkseni on suuri, yli 51%, painotus finanssisektorissa. Lisäksi maajakauma on erittäin painottunut suurimpiin maihin (Kuwait n. 23%, Argentina 16.5%, Nigeria 12% ja Pakistan 10%, eli top 4 edustaa jo yli 61% rahastosta.).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainitsitkin huonot puolet.

      Hyviä puolia mitkä painoivat vaakakupissa olivat alhainen hallinnointipalkkio (verrattuna DX2Z:aan jonka korvasin tällä), hyvämaineinen ETF-talo, sekä vertailuryhmässään iso rahaston koko (lisää todennäköisyyttä että ei lakkauteta).

      Yleisesti: Markkina-arvopainotetuissa indekseissä välillä jotkut maat ja sektorit ovat isommassa painossa, ja yli ajan nämä sitten vaihtelevat. Itse en ota asiasta suurempia paineita (jos tämä olisi salkkuni ydinsijoitus, niin sitten ehkä).

      Poista
  4. Eikö DXS7 sijoita osingot uudelleen?

    VastaaPoista