lauantai 24. syyskuuta 2016

Osto: YIT

Kotimaiset rakennus- ja kiinteistötoimialat ovat salkussani melko painavasti edustettuna. Tähän mennessä salkkuun on kertynyt seuraavia yrityksiä tästä sektorista:
 • Cramo: Reilu neljän tonnin potti, muutama osto vuosia sitten. Arvonnousua tähän mennessä 174% + osingot.
 • Consti yhtiöt: 100 kpl osto Brexit-dipistä tänä kesänä. Melko nopeasti kertynyt 40% arvonnousu.
 • Sponda: Tässä kiinni jo yli 5500 euroa, reilusti ostoja vuosien varrella. Voitolla 78% + osingot.
 • Citycon: Tuoreempi tulokas salkkuun, jota ostin tänä vuonna kahdessa erässä. Arvonnousua maltilliset 6% ja parit kvartaaliosingot (/pääomanpalautukset) saatu.
 • Suomen hoivatilat: Merkitsin osakeannista 400 kpl tämän vuoden maaliskuussa ja sijoitus on yli 90% voitolla. Tämä on todella hyvä case, ainakin tähän mennessä. Olisi pitänyt merkata enemmänkin, mutta onneksi tuli sentään tehtyä edes tämä (tuplasti suurempi kuin minimimerkintä, eli sikäli onnistunut ratkaisu).
Rakennusala on yksi harvoista toimialoista, jotka kasvavat Suomessa ja lisäävät työpaikkoja. Tämä on näkynyt myös kursseissa (mm. yllä olevista Consti ja Cramo). Paras aika sijoittaa tällaiseen toimialaan onkin syklin pohjalla tai vähän ennen kuin kaikki muutkin huomaavat toimialan vetovoiman. Toisaalta uskon että vielä tänäänkin ehtii hyvin mukaan, joten päätin hankkia kotimaiseen salkkuni myös YIT:tä, jota ostin eilen 150 kpl hintaan 6,88 euroa. Ostopäätöksen viimeisteli tieto, että keskuspankit (FED etunenässä) jatkavat superelvyttävää politiikkaansa. Tiedossa on, että korkojen alhainen taso on mannaa rakennusalalle. Täten uskon että suomalainen rakennussektori tulee nousemaan vielä pitkään, samoin pörssikurssit ja osingot.

YIT on merkittävä toimija suomen mittakaavassa, ja heijastelee hyvin koko toimialan kehitystä: "Olemme rakennusalan edelläkävijä, joka luo kestävää kaupunkiympäristöä rakentamalla asuntoja, toimitiloja, infrastruktuuria sekä kokonaisia alueita. YIT:llä on yli 100 vuoden kokemus ja vahva markkina-asema: Suomessa olemme suurin asuntojen rakentaja ja Venäjällä suurin ulkomainen asuntorakentaja. Olemme myös Suomen suurimpia toimitila- ja infrarakentajia. Toiminta-alueemme kattaa Suomen, Venäjän, Baltian maat, Tšekin, Slovakian ja Puolan."

YIT on ollut melko epätasainen osingonmaksaja ja viimeisenä parina vuotena osingot ovat olleet alamaissa. Osinkotuotto on ollut kuitenkin kohtuullisella 3-4% tasolla osakekurssiin nähden. Odotuksia paremmasta on luvassa koko rakennusalan elpymisen myötä. Itselleni tämä ostos - kuten yleensä kaikki muutkin - on pitkän aikavälin buy&hold. Uskoisin että arvonnousu ja osingot näyttävät varsin hyvältä kun tarkastelen tätä ostosta 10 vuoden päästä.

6 kommenttia:

 1. Mitä mieltä olet flyboardeista ja erityisesti niistä jotka eivät toimi letkulla, esim https://www.youtube.com/watch?v=KEDrMriKsFM
  Millainen sijoituskohde tuo olisi? Tulevaisuudessa voisi melkoisesti yleistyä arkielämään kuten nämä ajettavat hoverboardit nyt? en löytänyt vielä mitä kautta näihin FLYboardeihin voisi sijoittaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika spesifi kysymys! En ole oikeastaan mitään mieltä flyboardeista, kun en tunne teknologiaa...

   Yleisesti, uuteen teknologiaan sijoittamisessa on tosi kovat riskit, ja voittajafirman löytäminen melkolailla arpapeliä.

   Poista
 2. Kumpi on lähempänä sydäntä, "fundamental analysis", vai "technical analysis"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos noista pitää valita, niin fundamentti. Varsin usein teen sijoituspäätökset myös "allokaatiopohjaisesti".

   Poista
 3. Näin Prahassa asuvana on käynyt mielessä YIT:n osto kun niiden mainoksia näkyy joka paikassa. Bisneksen toimivuudesta en osaa sanoa mitään koska täällä jokainen uusi asunto menee hetkessä kaupaksi. Työkaveri osti juuri YIT:n rakentaman 2+kk ratkaisun itselleen sellaiseen hintaan että itse maksaisin niin paljon vain tilavasta 4+k kämpästä mutta tuo tuntuu olevan uusien asuntojen normaali hinta Prahan sisällä. YIT yrittää tuoda suomalaisuuttaan esille koska se on täällä ehkä eksoottista eikä ainakaan mikään haitta mutta käsittääkseni siitä ei suurta etua tule, turhaa mainostamista kun kämpät menevät kaupaksi joka tapauksessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että katukuvasta voi päätellä kenellä bisnes luistaa... YIT:n operaatiot on sen verran isoja, että sitä tuppaa näkymään joka paikassa.

   Tänään tuli muuten taas hyviä uutisia YIT:ltä, ja kurssi pomppasi 3% plussalle.

   Poista